U kontekstu činjenice da će povećanjem neoporezivog dijela dohotka i poreznih stopa gradovi, općine i županije ostati bez značajnog dijela prihoda, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na svojoj redovnoj konferenciji za novinare je istaknuo kako svi gradonačelnici, načelnici i župani jednoglasno traže da se kroz najavljene izmjene Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave nadoknadi dio sredstava koji će njihovi proračuni izgubiti.

“Nitko od nas nema ništa protiv mjera kojima se želi pomoći građanima u smislu povećanja plaća, ali ono što svi jednoglasno tražimo jest da se onda kroz Zakon o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave nadoknadi dio tih sredstava koje gubimo u proračunu. Lokalna samouprava gubi od 7 do 10 % sredstava u proračunu, a na primjeru Grada Rijeke to iznosi više od 50 milijuna kuna i to nisu sredstva koja se mogu nadoknaditi racionalizacijama u poslovanju. Svi ćemo susresti s problemima u funkcioniranja, a ja i moje kolege nastojimo dokazati da će teret svih ovakvih poreznih promjena snositi građani, koji će s jedne strane dobiti dio sredstava kroz povećanje plaće, a s druge strane bit će u situaciji da više plaćaju neke usluge ili pak ostaju bez nekih usluga. Budući da je tek za drugi tjedan najavljeno izglasavanje zakona, nalazimo se u situaciji da slažemo proračun, a da ustvari ne znamo kako izgleda osnovni dokument. Ne mogu reći drugo nego da je to, u najmanju ruku, neozbiljno,” poručio je gradonačelnik Obersnel.

Podsjetio je kako Grad Rijeka provodi racionalizaciju poslovanja punih pet godina, svodeći čitav niz troškova na minimum, uključujući i smanjenje plaće, koje su u proteklih 6 godina smanjene za 8 %, i to ne samo zaposlenicima u upravi, već svim proračunskim korisnicima. Zbog odgovornosti prema građanima, polazeći od činjenice da gradovi raspolažu javnim sredstvima, Grad Rijeka ponovno će smanjiti plaće zaposlenicima, u prosjeku 5 %. Smanjenje plaća neće biti linearno, već ovisno o većini plaća od 3 do 7 %, odnosno više će se smanjiti onima koji imaju veće plaće.

“Želio bih još jednom naglasiti da moj jasan stav prema politici vlade nije vezan uz činjenicu da grad ima određenih financijskih problema, nego uz činjenicu za koju se uporno borim 15 godina koliko sam gradonačelnik, i bio sam uvijek u kontekstu zaštita interesa lokalne samouprave jednako kritičan i jednako otvoren prema svim vladama, bez obzira na njihov politički predznak. Više od svega stalo mi je do moje principijelnosti, mog obraza i čistih ruku,” zaključio je Obersnel.

Ključevi stana – najljepši božićni poklon

Govoreći o velikim gradskim projektima, gradonačelnik Obersnel je naglasio kako je planirano da se 23. prosinca, organizira podjela ključeva stanarima 95 stanova izgrađenih na Hostovom bregu po modelu poticanje stanogradnje, vrijednih 48 milijuna kuna, što će vlasnicima koji su stanove kupili po listi prioriteta, biti zaista lijepi božićni poklon.

Do sada je izgrađeno gotovo 600 stanova po modelu poticane stanogradnje, u što je Grad Rijeka s ciljem omogućavanja građanima da kupe stanove po povoljnijim cijenama uložio oko 250 milijuna kuna, uz 14 milijuna kuna uloženih u projekt tzv. sveučilišnih stanova na Donjoj Drenovi. U svibnju su uručeni ključevi vlasnicima 80 stanova na Donjoj Drenovi vrijednih 46 milijuna kuna, a u prvom kvartalu 2015. godine kreće izgradnja 92 stana na Martinkovcu ukupne vrijednosti oko 46 milijuna kuna, s time da se završetak projekta planira u prvoj polovini 2016. godine.

Na svojoj redovnoj konferenciji za novinare gradonačelnik je podsjetio kako je treća generacija korisnika nedavno potpisala ugovore za ulazak u Startup inkubator Rijeka, a 13 novih timova moći će šest mjeseci besplatno koristiti infrastrukturu inkubatora uz besplatnu pomoć 24 mentora.

Tri turistička projekta prijavljena za dobivanje bespovratnih sredstava

Na natječaj Ministarstva turizma za financiranje razvoja turističke infrastrukture, koji je raspisalo Ministarstvo turizma, Grad Rijeka prijavio je tri projekta.

Najveći projekt odnosi se na projektiranje uređenja plaža i šetnica na Preluku, s ciljem da se nađe projektno rješenje, a nakon toga i pristupi realizaciji izgradnje i uređenja šetnice koja bi u potpunosti povezala zonu od Brodogradilišta 3. maj do Preluke u duljini od šest kilometara. Projekt uključuje i proširenje plaže za invalide.
“Vjerujem da će ovaj atraktivan projekt još više doprinijeti promociji riječkih plaža na kojima, iako se u njihovom zaleđu nalazi gusto naseljena urbana sredina, zahvaljujući stalnim ulaganjima u odvodnju otpadnih voda, imamo na gotovo čitavom području more izvrsne kakvoće za kupanje,” kazao je gradonačelnik Obersnel.

U kontekstu razvoja turističke infrastrukture, novinare je zanimalo je li Grad Rijeka nešto poduzeo u smislu širenja sajma rabljene robe duž glavne ceste na Preluci. Gradonačelnik Obersnel je kazao kako se prodaja odvija dijelom na državnoj cesti, a dijelom na privatnom vlasništvu, te su zbog toga mogućnosti reagiranja ograničene. Grad Rijeka je više puta upozoravao inspekciju i policiju, u kontekstu nelegalnog korištenja površine, pretprodaje te onemogućavanja protočnosti prometa.
“Očekujem da bi već iduće godine mogla krenuti realizacija programa na području Preluke, budući da imam informaciju kako Raifaisen banka, kao vlasnik zemljišta, ozbiljno pregovara s potencijalnim investitorom, a kad krene taj projekt, riješit će se i problem nelegalnog sajma,” kazao je Obersnel.

Drugi prijavljeni projekt odnosi se na izradu studije za razvoj biciklizma na području Rijeke. “Unatoč ne baš povoljnoj konfiguraciji za biciklizam u Rijeci, iskustvo u korištenju bicikala na Mololongu nas je ohrabrilo da krenemo na izradu studije te na temelju mišljenja struke procijenimo možemo li projekt proširiti na neke druge dijelove grada, što bi bilo atraktivno i za Riječane, ali i za posjetitelje koji, što nam govore iskustava drugih gradova, vrlo rado i često koriste bicikl kao sredstvo za razgledavanje grada,” čulo se na konferenciji za novinare.

Treći projekt prijavljen na natječaj je izrada studije i projekta za žičaru prema Trsatu,
“S jedne strane, bila bi to prava atrakcija i za Riječane i za turiste, a s druge strane ideja je – što bi studija trebala istražiti – uključiti žičaru u sustav javnog gradskog prijevoza. Naime, izgradnja žičare, koja bi kretala iz zone Autotroleja na Školjiću, omogućila bi produženje pješačke zone od Korza preko Ulice Ante Starčevića i Vitezovićeve pa sve do Školjića, gdje se žičarom može jednostavno može doći do Trsata, jednog od najatraktivnijih dijelova Rijeke,” kazao je Obersnel, dodavši kako projekt žičare treba sagledavati i u kontekstu razvoja Sveučilišnog kampusa, gdje uskoro kreće izgradnja studentskog smještaja.

Prije nekoliko dana Odjel za kulturu raspisao natječaj za predlaganje programa koji će biti sastavni dio kandidature Grada Rijeke za prijestolnicu kulture 2020. godine. Gradonačelnik Obersnel pozvao je sve one koji smatraju da mogu pridonijeti svojom kreativnošću da se odazovu na poziv koji će biti otvoren do 15. siječnja 2015. godine.

I ove godine pripremljen je prigodan program za božićne i novogodišnje blagdane pod nazivom Rijeka Advent s čitavim nizom zanimljivih događanja, koji će završiti već tradicionalnim dočekom Nove godine na Korzu. U programu će nastupiti sve popularniji riječki band Jonathan, nakon toga slijedi koncert Parnog valjka, a nakon Nove godine nastavit će svirati Beatles Revival Band.