Riječko je Gradsko vijeće odlučilo nagradu Grada Rijeke za životno djelo ove godine dodijeliti prof. dr. Nikoli Korenu za cjelokupan doprinos unapređenju medicinske znanosti, posebno povijesti medicine, dok su KUD “Zametski koren”, Povijesno društvo Rijeka i Glazbena škola “Ivana Matetića Ronjgova” dobitnici Zlatne plakete “Grb Grada Rijeke”.

Za Godišnje nagrade grada Rijeke bilo je osam nominiranih: prof.dr. Ante Simonić, medicinski tim u sastavu prof.dr. Duje Vukas, dr. Karlo Stanić i dr. Drako Ćuruvija, potom izdavač Franjo Butorac, sportski novinar Željko Kesovija, kuglački klub “Kvarner Wiener Stadtische osiguranje”, glazbena umjetnica Nada Matošević, profesorica Aleksandra Pejčić i akademski slikar i grafičar Slavko Grčko.

Međutim, ta prva točka sjednice Gradskog vijeća, izazvala je i najviše polemika prisutnih budući da je, uoči sjednice, član PGS-a Dušan Sekulić osporio prijedlog Poglavarstva o dodjeli nagrade prof. dr. Simoniću i Željku Kesoviji, a potonji je potom povukao. Sekulić je podnio očitovanje vijeću, navodeći kako je imenovanje dr. Simonića, koji je aktualni saborski zastupnik, suprotno “Odluci o javnim priznanjima Grada Rijeke” iz 1999. godine, a prema kojoj Gradsko vijeće javna priznanja ne može dodijeliti gradskim, županijskim i državnim dužnosnicima za vrijeme trajanja njihova mandata.

Oko tog se pitanja povela žustra rasprava u gradskoj Vijećnici, koja je nekoliko puta bila i prekidana da bi, na koncu, gradski vijećnici ipak prof. dr. Antu Simonića potvrdili kao jednog od dobitnika Godišnje nagrade Grada Rijeke. Od osmero predloženih kandidata, vijećnici su odabrali njih sedmero, a najmanji broj glasova dobio je upravo prof. dr. Simonić. Neki su gradski vijećnici, zbog javnih i medijskih polemika koje su pratili njegovu kandidaturu za nagradu, uputili javnu ispriku prof. dr. Anti Simoniću.

Tijekom polemike postavilo se i pitanje odgovornosti gradonačelnika Vojka Obersnela, predsjednika riječkog Poglavarstva koje je predložilo kandidate, ali se od formalne rasprave o njegovu nepovjerenju ipak odustalo.

Kreditno zaduživanje gradske vlade kod Raiffeisenbank Austria u iznosu od 25,6 milijuna kuna

Gradski su vijećnici odobrili i kreditno zaduživanje gradske vlade kod Raiffeisenbank Austria u iznosu od 25,6 milijuna kuna, te je usvojen i financijski plan za financiranje kapitalnih objekata u Gradu Rijeci.

Na sjedinici su vijećnici odobrili imenovanje članova Odbora za preispitivanje postupka provedbe javnih natječaja za davanje u zakup poslovnog prostora “Svid rock caffe” i prodaju zemljišta za stambeno-poslovni kompleks “Aldo Colonello”.
Marčelo Červinec razješen je, pak, dužnosti člana Školskog odbora Osnovne škole “GELSI”, a na njegovo je mjesto imenovan Mauro Graziani. Također, razješena je stara i imenovana nova Komisija za popise birača Grada Rijeke. Oleg Vodinelić podnio je ostavku na članstvo u Nadzornom odboru Komunalnog društva Kozala, a na njegovo je mjesto Gradsko vijeće predložilo Zdravka Lisca.

Usvojen je, uz predložene amandmane, i novi način financiranja djelatnosti mjesnih odbora na području Grada Rijeke, prema kojem bi peteročlani odbori dobili 10,000 kuna iz gradskog proračuna za svoj rad, oni sedmeročlani 13 tisuća kuna, dok bi deveteročlani odbori dobili 16 tisuća kuna.
Gradski vijećnici odobrili su i način raspodjele sredstava od komunalne naknade za potrebe održavanja objekata školskog, zdravstvenog, socijalnog, kulturnog i sportskog sadržaja, te objekata tehničke kulture.

S dnevnog reda sjednice skinuta je točka tijekom koje se trebalo raspravljati o izvješću o poslovanju tvrtke Rijeka promet. Tijekom redovitog aktualnog sata, koji je prethodio samoj sjednici, gradske je vijećnike zanimalo u kojoj je fazi izgradnja riječkog WTC-a, na što je gradonačelnik Obersnel kazao kako su zemljani iskopi i radovi u tijeku. Početkom srpnja, talijanski je investitor Policentro najavio javnu prezentaciju projekta WTC-a, kazao je gradonačelnik.

Dio pitanja vijećnika odnosio se i na aferu oko Riječke banke, pa ih je zanimalo i je li Grad Rijeka pretrpio financijsku štetu, na što je gradonačelnik Obersnel ustvrdio kako je su sva financijska sredstva Grada i dalje u Riječkoj banci, te da nikakvih financijskih posljedica za sredstva Grada i njegovih poduzeća nije bilo.