Gradu Rijeci odobreno je 19,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova za projekt rekonstrukcije i prenamjene jedne od hala bivše tvornice Torpedo u Tehnološko-edukacijski poduzetnički inkubator nazvan “Proizvodni park Torpedo”. Novi poduzetnički inkubator, u sklopu projekta, pokrenutog u partnerstvu s Riječkom razvojnom agencijom Porin, zaokružit će tehnološku cjelinu suvremenih 3D tehnologija u metalu.

Hala 14 u bivšoj tvornici Torpedo

Hala 14 u bivšoj tvornici Torpedo

Sredstva za formiranje još jednog poduzetničkog inkubatora odobrena su na natječaju Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, koje je kao posredničko tijelo provelo postupak dodjele sredstava iz fondova Europske unije. Putem europskih fondova bit će osigurano čak 97,22 % vrijednosti projekta, s time da je Grad Rijeka u izradu projekte dokumentacije uložio dodatnih 2,8 milijuna kuna.

Dobivenim sredstvima rekonstruirat će se postojeća industrijska hala 14 s prizemljem i galerijom veličine 1.727 metara četvornih, u kojoj će se urediti 14 radionica i 2 ureda za poduzetnike, inkubacijski teh-lab koji će funkcionirati kao zajednički coworking prostor za radioničke radove i smještaj opreme, konferencijska dvorana i dvorana za sastanke, dok će središnji dio hale ujedno biti izložbeni prostor. Vrijednost uređenja radova procijenjena je na 7,97 milijuna kuna, za izradu izvedbenog projekta, projektantskog i stručnog nadzora te koordinatora za zaštitu na radu planirano je 399 tisuća kuna, dok najvrjedniji dio projekta predstavlja nabavka opreme u iznosu od 13,25 milijuna kuna. Nabavit će se četiri 3D printera za lijevanje u plastiku, metal i pijesak, CAD softver, softver za povratno inženjerstvo i profesionalno industrijsko prijenosno računalo s grafičkom stanicom.

Sadašnje stanje hale 14 bivše tvornice Torpedo

Sadašnje stanje hale 14 bivše tvornice Torpedo

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel podsjetio je kako je prostor hale 14 prije nekoliko godina Grad Rijeka kupio zajedno s komunalnim društvima Vodovod i kanalizacija te Čistoća za 17 milijuna kuna, a činjenica da je dobiveno više bespovratnih sredstva nego što je plaćen prostor, govori o opravdanosti uloženih sredstava.
„Dobivena bespovratna sredstva nastavak su uspješne politike Grada Rijeke na povlačenju sredstava iz fondova Europske unije, iz kojih je u protekle tri godine za odobreno 67 projekata ukupno vrijednih čak 560 milijuna kuna. Očekuje se odobrenje i dodatnih, novoprijavljenih projekata, čime se Rijeka potvrđuje kao lider u povlačenju sredstava iz fondova Europske unije,“ kazao je gradonačelnik Obersnel.

Kako je kazao direktor Riječke razvojne agencije Porin Ernest Cukrov, osnovni su ciljevi projekta potpora inovativnim start up tvrtkama u sektoru proizvodnje i srodnih djelatnosti, koje žele razvijati proizvode brže, efikasnije i jednostavnije, potom uspostava novih programa edukacije, kao i komercijalna podrška, odnosno omogućavanje malim i srednjim poduzetnicima s područja Rijeke lakšeg pristupa visokokvalitetnim uslugama i poboljšanje njihovih poduzetničkih rezultata.
„Naš konačni cilj je – nakon električnih bicikla, motocikl i automobila, proizvesti i elektromotor, i tako na neki način vratiti staru slavu tvornice Torpedo,“ kazao je direktor Cukrov.

Poduzetnički park Torpedo

Projekcija budućeg Poduzetničkog parka Torpedo

Projekt će trajati 18 mjeseci, a potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava očekuje se u listopadu. Radovi na uređenju prostora trebali bi krenuti do kraja godine, dok bi Proizvodni park Torpedo svoja vrata mogao otvoriti već u prvoj polovini iduće godine.

Tina Ragužin iz Odjela za poduzetništvo izrazila je zadovoljstvo što će europskim sredstvima urediti još jedan riječki inkubator i tako dodatno proširiti mreža pomoći poduzetnicima u početnoj fazi realizacije njihove ideje. Grad Rijeka je prije dva desetljeća oformio dva poduzetnička inkubatora, u međuvremenu je nabavljena oprema visoke tehnološke razine s ciljem veće podrške radu poduzetnika-početnika, da bi 2013. godine svoja vrata otvorio i Start up inkubatora u kojem se već osmoj generaciji mladih ljudi na raspolaganje daje poduzetnička infrastruktura za razvoj njihovih poslovnih ideja.

Skip to content