U sklopu projekta Povežimo se baštinom, koji povezuje razne aktivnosti i lokalitete Urbane aglomeracije Rijeka s ciljem očuvanja i promocije baštine tog kraja, razvija se i projekt Interpretacijskog centra Etno sela Trebišće pod nazivom Kuća stabla svijeta, a koji će nas zanimljivim postavom uvesti u tajne legende staroslavenske mitologije.

Interpretacijski centar dočarat će nam doživljaj ruralnog ambijenta sela Potoki, zaseoka Trebišća i života ondašnjih stanovnika, a sve kroz interaktivno istraživanje, učenje i zabavu. Posjetitelji Kuće stabla svijeta na taj će se način moći upoznati se s brojnim pričama o bogu gromovniku Perunu, kukavici Mari, velikoj božici Mokoš, konjaniku Jarilu i o mnogim drugima. Izložbeni prostor oduševit će vas magičnom scenografijom izložbe u obliku stabla hrasta koji se proteže kroz sve tri etaže, a razni izlošci će na jednostavan i zabavan način posjetitelja upoznati sa zaseokom Trebišća kroz ciklus izmjene godišnjih doba i prezentirati vjerovanja starih Slavena. Posjetitelji će moći uživati i u raznim interaktivnim audio izlošcima, interaktivnim maketama, raznim interpretacijskim tekstovima, fotografijama, skulpturama i ilustracijama koje će oduševiti posjetitelje svih uzrasta. U sklopu centra nalazit će se i suvenirnica u kojoj će se pronaći za svakog poneka lijepa uspomena na ovaj kraj i njegove mistične priče.

Interpretacijski centar Etno sela TrebišćeNakon istraživanja Centra i njegovih magičnih kutaka, moći ćete posjetiti i šumsko igralište s elementima staroslavenske mitologije, osmišljeno da svojim postavom apstraktnih drvenih sprava potiče na adrenalinski doživljaj i kreiranje vlastitih igara za djecu različitih uzrasta te kao prostor za boravak i druženje svih posjetitelja. Autori muzeološkog koncepta i produkcije sadržaja stalnog postava su Muze, dizajn i vizualno oblikovanje potpisuju Studio Rašić i Vrabec, a izvedbu je vodila tvrtka Accessus. U realizaciji izložbe sudjelovali su stručnjaci iz područja etnologije, lokalni stanovnici, lokalni tradicijski obrti te umjetnici: Ivan Gregov, Timo Škrlec, Mateja Krnjak i Alen Vuković.

“Vjerujemo da će Perun i ostali likovi staroslavenske mitologije ubrzo postati dio naših doživljaja, da ćemo u Kući stabla svijeta naučiti svašta novo i pritom se odlično zabaviti. Jedva čekamo da nam Kuća stabla svijeta otvori svoja vrata i da zajedno stvaramo nezaboravne uspomene”, ističu realizatori projekta.

Projekt „Povežimo se baštinom“ sadrži koordinirane aktivnosti usmjerene prema zajedničkoj viziji razvoja prepoznatljive i jedinstvene kulturne baštine urbanog područja uz poticanje turističkog razvoja temeljenog na načelima održivosti.

Sufinanciranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj