Gradonačelnik Vojko Obersnel na redovnoj konferenciji za medije govorio je o realizaciji velikih infrastrukturnih projekata koji će biti financirani od strane Europske unije, poput izgradnje novog Centralnog uređaja za pročišćavanje s mrežom 200 km nove kanalizacije te najavio kako će Grad Rijeka aplicirati za domaćinstvo sastanka JASPERS-a, tijela Europske komisije za potporu projektima koji nudi partnerstvo za tehničku pomoć s ciljem uključivanja JASPERS-a u pripremu realizacije Znanstveno-tehnološkog parka na području Mlake.

350 milijuna eura za infrastrukturne projekte
Premda je proteklih tjedana bilo dosta govora o Urbanoj aglomeraciji Rijeka (UA), koja je nedavno obilježila godišnjicu postojanja i kojoj je za realizaciju niza projekata na području cijele aglomeracije, u narednih nekoliko godinana na raspolaganju oko 50-tak milijuna Eura, riječki je gradonačelnik iskoristio priliku kako bi iznio nešto podataka više o projektima koji se pripremaju već duže vrijeme. Samo u 2015. i 2016. je kroz različite projekte osigurano oko 40 milijuna kuna, od čega je 30-tak milijuna kuna udio sufinanciran od strane EU direktnim programima Unije, transnacionalnim programima ili programima Strukturnih fondova. Riječ je o projektima poput Rinkluzije kojim se osiguralo financiranje pomoćnika u nastavi, projektima energetske obnove 14 škola i vrtića, sredstvima za izradu projekata energetske učinkovitosti ili unaprjeđenja prometa. Obersnel je dodao kako su predpristupnom razdoblju, prije ulaska u EU, na raspolaganju bila samo sredstva za projekte vezane za zaštitu okoliša, što je Grad uspješno iskoristio povlačenjem 22 milijuna Eura bespovratnih sredstava za CZGO Marišćina.

“Pred nama je i jedan od vjerojatno najvećih projekata koji će biti financiran od strane Europske unije, barem kada je u pitanju vodno gospodarstvo, a to je izgradnja novog Centralnog uređaja za pročišćavanje, s mrežom od 200 km nove kanalizacije, na području grada Rijeke i okolnih općina. Najveći dio projekta odnosi se na novi Centralni uređaj za pročišćavanje vrijedan oko 500 milijuna kuna, dok je cijeli projekt vrijedan oko 1,7 milijardi kuna. Za taj je projektu bilo potrebno pribaviti 114 lokacijskih dozvola, koje su sve ishodovane i 119 građevinskih dozvola, od kojih je ishodovano 98, a i preostale će uskoro biti riješene. Trebalo je riješiti imovinsko-pravne odnose na preko 5000 zemljišnih čestica, što je sve odrađeno. U prvom kvartalu iduće godine bit će raspisan natječaj za izradu Glavnog projekta i izvođenje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Umjesto sadašnjeg uređaja koji ima samo mehanički tretman otpadnih voda, nešto sjevernije od lokacije postojećeg, gradit će se novi uređaj, koji osim mehaničko-fizičkog ima i biološku obradu otpadnih voda. Svi ovi projekti dio su politike koja se vodi u EU i njene Strategije razvoja do 2020. i zato je važno biti na mjestu događaja, a to mjesto je danas Bruxelles. Tamo je važno biti na svim razinama od državne, različitih ministarstava te regionalne i lokalne razine”, kazao je gradonačelnik.

Obersnel je naglasio kako stalno koristi svoje članstvo u Odboru europskih regija tijekom boravka u Bruxellesu za sastanake na kojima se rješavaju dileme oko realizacije oko realizacije projekata i pravca u kojem ti projekti idu. Upravo se jučer vratio iz Bruxelessa sa sastanka Povjerenstva odbora regija i JASPERSA – tijela kojeg su osnovale Europska unija, Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Europska investicijska banka (EIB) sa svrhom potpore europskim regionalnim projektima. To se tijelo u cijelosti financira od strane svojih osnivača, i na raspolaganju je za pružanje potpore, savjete, usmjeravanje, stručne analize, upravo ovako velikih projekata kakvi su Urbana aglomeracija ili objekata u vododopskrbi. Bez njihove potpore i umjeravanja bilo bi nemoguće ispuniti sve vrlo složene aplikacije za europske projekte.

“Intencija Jaspersa i Odbora europskih regija je da se što više ostvare kontakti sa stručnjacima okupljenim unutar te organizacije. Nedavno su uputili poziv kojim traže organizatore sastanaka na području Jugoistočne Europe na kojima bi još detaljnije odradili kontakte sa zainteresiranim nosiocima europskih projekata. Grad Rijeka poslao je aplikaciju o spremnosti da bude domaćin jednog od takvih sastanaka na kojem će sudjelovati stručnjaci iz osnivačkih institucija: Jaspersa, Europske komisije, EBRD i EIB”, rekao je gradonačelnik.

Gradonačelnik je naglasio kako je jučer razgovarao oko mogućnosti uključivanja Jaspersa u pripremu realizacije Znanstveno-tehnološkog parka na području Mlake, zašto su predstavnici EBRD pokazali veliki interes. Kroz ovih nekoliko značajnih projekata koje je naveo, u narednom će periodu biti angažirano preko 200 milijuna Eura. Od navedenih 50 milijuna za UA Rijeka, do izgradnje novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda vrijednog preko 200 milijuna Eura i drugih manjih projekata. Procjenjuje da bi se putem infrastrukturnih projekata u naredne tri-do četiri godine moglo povući oko 350 milijuna Eura.

Radovi na prometnicama
Što se radova tiče, s obzirom na veliki interes koji je izazvalo kašnjenje dovršenja radova u ulici Ivana Zajca, gradonačelnik je pojasnio kako Grad s tim radovima nema izravne veze, jer je investitor Hrvatske ceste koji je odabrao izvođače radova. Jedini gradonačelnikov krimen je u tome što je uspio dogovoriti s Hrvatskim cestama da se nakon dugo godina obnove glavni prometni pravci kroz Rijeku. “Možemo biti zadovoljni da smo u protekle dvije godine, u suradnji s Hrvatskim cestama izveli radove obnove više od 25 km cesta u Rijeci, vrijedne 20 milijuna kuna”. Obersnel je pozvao građane na strpljenje, jer će izuzetno složeni radovi zamjene postojećeg kolosijeka i asfalta u ulici Ivana Zajca biti gotovi za nekoliko tjedana.

Rekao je kako je ostalo još za obnoviti prometnice koje prolaze kroz Adamićevu i Krešimirovu ulicu, no ti će radovi pričekati s obzirom na to da kroz te ulice treba raditi i rekonstrukciju glavnog kolektora za odvodnju, što je sadržano u već navedenom velikom projektu koji bi se trebao financirati europskih sredstava pa se traži način kako zatvoriti financijsku konstrukciju u idućoj godini, kako bi se radovi na obnovi ceste i kolektora mogli izvoditi istovremeno. U naredne dvije-tri godine, prema dogovorenoj dinamici bi trebale biti obnovljene i te dvije prometnice, kao glavni cestovni pravci koji prolaze kroz Rijeku, a u nadležnosti su Hrvatskih cesta. Tu treba dodati izgradnju rotora na Plumbumu i Martinkovcu, koji su u fazi projektiranja, čime bi se za duže razdoblje riješile glavne prometnice. Gradonačelnik je podsjetio kako je putem investicija Rijeka prometa obnovljen dio gradskih i županijskih cesta u iznosu od nekoliko milijuna kuna.

Gradonačelnik je naglasio kako i ovaj put mora izraziti zadovoljtvo najavom da je u Državnom proračunu osigurano 110 milijuna kuna za izgradnju Sveučilišne bolnice. “Sada možemo reći da se radi o iznosu koji jamči da će se radovi izvoditi dinamikom i da ćemo kroz tri naredne godine dobiti objekt u kojem će biti smještene sve djelatnosti vezane uz majku i dijete, odnosno Ginekologiju i porodništvo, Pedijatriju, Dječju kirurgiju i prateće službe”. Podsjetio je kako je uz puno napora uloženog u apele da se ta sredstva uopoće osiguraju kroz državni proračun, te da je Grad Rijeka, što direktno, što indirektno uložio preko 45 milijuna kuna u pripremu zemljišta na kojem će se graditi ova bolnica.

Gradonačelnik je skrenuo pažnju i na projekt Građanskog odgoja koji se provodi već dva mjeseca u šest osnovnih škola. “Rezultati su izuzetno dobri, a broj učenika se zbog atraktivnosti, povećao od onog planiranog pa sada taj vannastavni predmet pohađa 88 učenika, s tendencijom da to u idućoj godini proširimo na sve riječke osnovne škole. Nedavno sam dobio i prihvatio inicijativu da učenici simuliraju rad Gradskog vijeća u vijećnici. Djeca koja pohađaju taj program po svom slobodnom izboru dobro reagiraju na nastavni program i koncept i taj će program biti uskoro detaljno posebno predstavljen, i to s učešćem sudionika, odnosno djece. Nismo dobili nakave primjedbe, ni na program niti na koncept izvede”, rekao je gradonačelnik te dodao kako je interes za ovaj program iskazan iz Bjelovarsko-bilogorske županije, pa im je Grad Rijeka ustupio udžbenik i svu potporu bez ikakve naknade.

Redovnu konferenciju je gradonačlenik zaključio podatkom kako bi do kraja godine trebalo biti obnovljeno još nekoliko dječjih igrališta. Ukupno je do sada obnovljeno deset igrališta, a novim spravama opremljeno petnaestak, za što je utrošeno 1,3 milijuna kuna. Uz dječja igrališta realizira se i obećani program da se u svim dijelovima grada urede parkovi za pse, pa bi do kraja godine u ulici Mire Radune Ban trebao biti dovršen peti park za pse.

U posljednjem mjesecu u godini koji je i inače bogat događanjima, gradonačelnik je izdvojio akciju Kuglica dobrih želja, koju su realizirali studenti biotehnologije. Prodano je svih 300 kuglica po cijeni 20 kuna, a sav prihod je namijenjen je Centru za autizam. Akcija se nastavlja 16. prosinca, kada će na prodaju biti pušteno 3000 lampiona i kada će biti organizirano njihovo zajedničko puštanje, taj isti dan, u 19 sati. Sav prihod od prodaje lampiona također je namijenjen Centru za autizam. Tim povodom gradonačelnik je pohvalio studentice Karlu Pavlović i Lea Radošević i sve njihove kolegice i kolege koji su se uključili u tu akciju. Doprinos Grada je bio u kupnji kuglica, a akciji je pružena i logistička potpora.

22. prosinca se na Korzu može očekivati doček Djeda Mraza, a 24. prosinca, po tradiciji ponudit će se sugrađanima bakalar, ribice, fritule i vino, a sve će završiti novogodišnjim koncertom na kojem će nastupiti Giboni popraćen riječkim snagama Izet i Borgie, En Face i Belfast Food.