“Biti izbjeglica: europski narativ” projekt je iz programa Europske unije „Europa za građane“, u sklopu kojeg Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka organiziraju istoimenu izložbu s otvorenjem 5. ožujka 2018. u 12 sati ,u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka.

Projektni partneri su Austrijska akademija znanosti, Muzej grada Beča, Muzej novije povijesti Slovenije iz Ljubljane, Muzej istočne Bosne iz Tuzle i Muzej Vojvodine iz Novog Sada.

Izložba predstavlja plakate s fotografijama predmeta osoba koje su u nekom  razdoblju europske povijesti morale napustiti svoj dom i postati izbjeglice.

Izložbom se usmjerava pozornost na činjenicu da je „biti izbjeglica“ zajedničko europsko iskustvo kojeg treba učiniti vidljivim i dijeliti kao zajedničku tešku baštinu.

Na izložbi će biti predstavljene i karikature slovenskog karikaturiste Franca Jurija na temu problema koje Europska unija ima s izbjeglicama.

U sklopu otvorenja izložbe Zadruga “Okusi doma” predstavit će projekt čiji je cilj integrirati nove članove u društvo i stvoriti „društva dobrodošlice“ za one koji su daleko od svog doma u potrazi za novim i sigurnim domom upravo u Hrvatskoj. Kuhari Zadruge prenijet će sjećanja na svoj dom koji su morali napustiti: sjećanja na okuse i mirise koji su dijelili sa svojim najbližima.