Povodom Dana pogibije Zrinskog i Frankopana koji se obilježava 30. travnja, u organizaciji Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana Primorsko-goranske županije i PPMHP Rijeka, na postamentima na Korzu postavljena je izložba #frankopani.

Izložba prikazuje niz proizvoda nastalih u suradnji s lokalnim i malim proizvođačima kroz projekt Putovima Frankopana – od gastro i eno proizvoda,frankopanskoga kruha Frangipane, torte DeliciAne, vina i pjenušca do kostima s frankopanskim motivima koje je kreirao još jedan lokalni, a svjetski dizajner, Juraj Zigman.

Na otvorenju izložbe nastupila je mlada glazbenica Mia Negovetić u haljini – kreaciji dizajnera Jurja Zigmana, s motivima oproštajnog pisma hrvatskoga bana, vojskovođe i pjesnika Petra Zrinskoga voljenoj supruzi Ani Katarini Frankopan, pisano večer uoči smaknuća, i koje se smatra jednim od najljepših i najpotresnijih pisama hrvatske književnosti.

Izložbu je moguće pogledati do 2. svibnja, a otvorenju su nazočili zamjenik župana Vojo Braut, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ Sonja Šišić i predsjednik Planinarskog društva Tuhobić Damir Konestra.

Gradonačelnik Marko Filipović je tom prigodom kazao kako se ovim projektom pokazuje koliko je važno naslijeđe Zrinskih i Frankopana za našu kulturu i naš kraj i koliko je značajno njihovo djelovanje u zajedničkoj povijesti. Gradili su kaštele od Krka, Vinodola do Rijeke,  zahvaljujući njima  imamo i trsatsku gradinu u čiju je obnovu Grad Rijeka uložio velika sredstva i u kojoj se kontinuirano održavaju brojne kulturne i druge manifestacije i koja je postala  dio riječkog identiteta i turističke ponude grada.

U spomen na Petra Zrinskoga i Anu Katarinu Frankopan opatijska slastičarnica KaoKakao predstavila je vrhunsku slasticu, tortu DeliciAna koju je, prema izvornoj recepturi skinutoj s požutjelih listova „Granat Apffel“ kuharice iz 17. stoljeća, sastavila Anja Žulić.

Kruh Frangipane je osmislio Ranko Lipovšćak, glumaci i obrtnik pekar, vlasnik ekološke pekare Demetra, koji je istražujući izvorne zapise rekreirao recepture sa sastojcima koje su koristili sami Frankopani.

Predsjednik Planinarskog društva Tuhobić iz Rijeke Damir Konestra najavio je svečano otvorenje nove planinarske obilaznice PD Tuhobić – Planinarskim putovima Frankopana koje će se održati u subotu 30. travnja 2022. ,na lokaciji kaštela Gradec, odakle su i potekli Krčki knezovi Frankapani, kasnije Frankopani, obilježivši više od pet i pol stoljeća hrvatske povijesti.PD Tuhobić organizira odlazak autobusom iz Rijeke do Risike i natrag za sve članove i nečlanove Društva.

Vrednujući baštinu koju su nam Frankopani ostavili u nasljeđe, na ovaj će se način uspješno realiziranom županijskom projektu kulturno-turističke rute „Putovima Frankopana“ pridodati i sportska komponentu – novi razlog za povezani obilazak sedamnaest kaštela, utvrđenih gradova i dvoraca, te tri sakralna kompleksa od sada i u kombinaciji sa 21 planinskim vrhom širom Primorsko-goranske županije.

Primorsko-goranska županija pokrenula je 2005. godine projekt KTR Putovima Frankopana s ciljem obnove, očuvanja, zaštite i održivog korištenja frankopanske materijalne i nematerijalne baštine. U sklopu Projekta ukupne vrijednosti nešto više od 67 milijuna kuna, od čega znatan dio iz EU fondova, nove je sadržaje dobilo 8 interpretacijskih centara. U realizacijiprojekta sudjelovao je i Grad Rijeka.
Obnova svih kaštela završena je u svibnju 2021.g. Nakon obnove kaštela i utvrda, priča o gastronomiji i kulturi ove velikaške obitelji zaokružuje projekt KTR Putovima Frankopana u jedinstvenu turističku priču.