U sklopu obilježavanja Zelenog tjedna u Rijeci, na postamentima na Korzu postavljena je izložba „Dragutin Kiš – akvareli i parkovi“, posvećena radu jednog od prvih pejzažnih arhitekata u Hrvatskoj.

Riječ je o retrospektivnoj izložbi koja predstavlja stručni i slikarski opus Dragutina Kiša, koji je svojim radom doprinosio razvoju i vrijednosti perivojne arhitekture, kao i podizanju razine nacionalne svijesti o važnosti perivojne arhitekture.

Otvorenju izložbe prisustvovali su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, zamjenik gradonačelnika Marko Filipović, pročelnik Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke Srđan Škunca te ravnateljica Direkcije za gospodarenje zemljištem Gabrijela Kiš Jerčinović, organizatorica izložbe.

Autorica izložbe Gabrijela Kiš Jerčinović i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel

Autorica izložbe Gabrijela Kiš Jerčinović i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel

Dragutin Kiš (Našice, 18.10.1924. – Zagreb, 24.12.2010.), pejzažni arhitekt, radio je u kao voditelj „Centra za pejzaž“ u Urbanističkom institutu Hrvatske. Samostalno i u stručnim timovima radio je na brojnim programima, studijama i projektima za prostorne planove, tipologiju krajolika, uređenje pejzaža prirodnog okoliša, javnih parkovnih površina, javnih gradskih prostora, turističkih lokaliteta i obiteljskih gospodarstava. Kao svestran umjetnik i inženjer pokrenuo je brojne inicijative kojima se promiče perivojna arhitektura, zaštita prirodne i kulturne baštine, te zaštita prirodnog okoliša.

Kako je kazala organizatorica izložbe Kiš Jerčinović, mnogi njegovi projekti predstavljeni su i na ovoj izložbi, a jedan od njih krasi i naš grad – po njegovom projektu je izveden Kazališni park ispred HNK Ivana pl. Zajca.

„Drago mi je da na Korzu možemo vidjeti ovu izložbu radova doajena pejzažne arhitekture u Hrvatskoj, s jedne strane kao zahvala prof. Kišu na njegovoj aktivnosti u kontekstu ozelenjivanja urbanih površina, a naravno s druge strane kao podsjetnik na važnost zelenih površina u gradovima“, kazao je gradonačelnik Obersnel.

Pročelnik Škunca istaknuo je kako je ova izložba dobar pokazatelj kako zelene površine mogu pridonijeti ne samo atraktivnosti grada i biti evokacija na prošla vremena, kako u primjeru obnove Kazališnog parka, već koliko su važne i za rekreativne i zdravstvene potrebe građana.

Istovremeno s postavljanjem izložbe na postamentima na Korzu, postavlja se i izložba akvarela „Dragutina Kiš“ u Galeriji Bruketa 2, Strossmayerova 1 u Rijeci, pored Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku.
„Promicatelj struke, projektant ugode i ljepote, Dragutin Kiš je i slikar akvarelnih doživljaja o kojemu su pohvalno i nadahnuto pisali brojni povjesničari umjetnosti poput M. Pejića, J. Baldanija, S. Vereš, M.Z. Martić, B. Hlevnjak i drugi. U slikarskom opusu zastupljeni su mu pejzaži, marine, aktovi, cvijeće i voće. Dio stvaralaštva ovog humaniste par exallance možete pogledati i na ovoj posebnoj izložbi koja će trajati do 25. listopada 2020“, stoji u pozivu na izložbu Galerije Bruketa 2.

Izložba akvarela Dragutina Kiš u galeriji Bruketa (foto: Facebook Mala galerija)

Izložba akvarela Dragutina Kiš u galeriji Bruketa (foto: Facebook Mala galerija)

Cijeli stručni i slikarski opus predstavljen je i u monografiji iz 2015. godine istog naziva kao i danas na Korzu postavljena izložba te donosi brojne podatke o Kišovom radu – od činjenice da je osmislio park Predsjedničkih dvora (vile Zagorje) i projekt obnove Maksimira do toga da je pokrenuo inicijativu obnove Arboretuma Trsteno kod Dubrovnika ili pak za izbor perunike kao hrvatskog nacionalnog cvijeta.