Gradsko vijeće prihvatilo je odabir Privredne banke za izdavanje municipalnih obveznica, a usvojene su i izmjene i dopune Statuta Grada Rijeke koje nacionalnim manjinama omogućuju slobodnu uporabu znamenja i simbola i obilježavanje praznika nacionalnih manjina u Gradu Rijeci. Usvojen je prijedlog po kojemu će Trg Republike Hrvatske nositi imena 128. i 111. brigade Hrvatske vojske.

Izmjene i dopune Statuta Grada Rijeke

Prijedlogom Izmjena i dopuna, do kojih je došlo usuglašavanjem Statuta s odredbama ustavnog zakona, Statutu se dodaje posebna glava u kojoj se uređuju prava koja pripadnici nacionalnih manjina ostvaruju putem vijeća i predstavnika nacionalnih manjina. Osim toga, a što prije nije bilo određeno Statutom, nacionalne manjine imaju pravo na slobodnu uporabu znamenja i simbola nacionalnih manjina i obilježavanje praznika nacionalnih manjina.

38. sjednica Gradskog vijeća

Izmjenom Statuta nacionalnim manjinama u Rijeci veća prava

Danas u Gradu Rijeci aktivno djeluje devet vijeća nacionalnih manjina: vijeće albanske, bošnjačke, crnogorske, mađarske, makedonske, romske, slovenske, srpske i talijanske nacionalne manjine. Svoje zadovoljstvo prijedlogom izmjena i dopuna Statuta iskazala je Darinka Janjanin, predsjednica vijeća srpske nacionalne manjine, prema čijem mišljenju se ovim prijedlogom dala dodatna javna i politička legitimacija vijećima koje zapravo imaju ulogu političkih tijela.

Trg Republike Hrvatske podijeljen u tri cjeline – uz Trg Republike Hrvatske Rijeka dobila Trg 128. brigade Hrvatske vojske i Trg 111. brigade Hrvatske vojske

Prijedlog da se neimenovana ulica na Trsatu, koja se proteže od ulice Vrtlarski put do ulice Slavka Krautzeka nazove Ulica Zorana Kompanjeta (čakavski pjesnik i sveučilišni profesor, 1919. – 2003.), izazvao je podosta komentara. Neki su zbog osobnog poznanstva s književnikom bili zadovoljni predviđenom pozicijom ulice na Trsatu, dok su drugi pak smatrali da je vrlo neprimjereno jednu malu i dosad neimenovanu uličicu nazvati prema istaknutom Riječaninu. Budući da je na kraju prijedlog usvojen, možda je najtočnija opaska Željka Glavana da se svaka inicijativa na raspravama nepotrebno zakomplicira.
Usvojen je također i prijedlog odluke o određivanju imena trgova po kojemu će se sadašnji Trg Republike Hrvatske podijeli u tri cjeline, na način da središnji dio Trga zadrži sadašnje ime, na sjevernom dijelu da se formira trg koji bi nosio naziv 128. brigada Hrvatske vojske, a da se na južnom dijelu također imenuje novi trg imena 111. brigade Hrvatske vojske.

Prve izmjene i dopune Proračuna Grada Rijeke za 2005

Jednoglasno je usvojen Prijedlog prvih izmjena i dopuna Proračuna Grada Rijeke za 2005. kojim se planirani iznos proračuna povećava se za oko 4,8 milijuna kuna ili 0,6% te sada iznosi 825.450.436,00 kuna godinu, te Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o izvršenju Proračuna.

Privredna Banka Zagreb agent i pokrovitelj izdanja municipalnih obveznica Grada Rijeke

Iznoseći informacije o provedenom postupku odabira banke za obavljanje poslova agenta i pokrovitelja izdanja municipalnih obveznica Grada Rijeke, gradonačelnik je naveo da je izabran model anuitetske obveznice u pokroviteljstvu Privredne Banke Zagreb d.d. istaknuvši da je iznenađen trudom koji su banke uložile da budu izabrane za pokrovitelja obveznica, što daje do znanja da je bankama to jedna važna referenca. Na pitanje Vladimira Bebića zbog čega je Grad odabrao Privrednu a ne Erste banku, te zašto se među kapitalnim projektima nisu uvršteni i autobusni kolodvor i “višenamjenska koncertna dvorana”, Obersnel je pojasnio da je do odabira Privredne banke prvenstveno došlo zbog namjere da se uvede i neka druga banka, osim Erste, u poslovanje Grada. Osim toga, uvjeti Privredne banke su bili povoljniji. Što se autobusnog kolodvora tiče, za koji je trenutno u tijeku izrada idejnog rješenja, Grad očekuje da će biti izgrađen djelom privatnim kapitalom, možda u javno privatnom partnerstvu s Autotransom.
Gradsko vijeće je usvojilo informacije o odabiru Privredne banke kao pokrovitelja obveznica kao i prijedloge o zaduživanju Grada Rijeke izdavanjem istih te izgradnje kapitalnih objekata. Planovi izgradnje nalažu da bi radovi na plivalištu Kantrida i pristupni putovi trebali biti gotovi do kraja 2007., a do istog razdoblja trebali bi završiti radovi na garaži, okolišu i glavnom objektu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.

38. sjednica Gradskog vijeća

Osnovana Agencija za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke

Osnovan APOS Grada Rijeke

Na današnjoj sjednici Gradsko vijeće je prihvatilo Prijedlog odluke o osnivanju Agencije za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke. Kako je Rijeka i do sada bila jedna od vodećih gradova u Hrvatskoj po izgradnji stanova, tako se ovom Agencijom namjerava još dodatno ubrzati cijela procedura izgradnje novih stanova. Do sada su realizirana dva programa izgradnje stambeno-poslovnih zgrada, na Škurinju i Srdočima s ukupno 207 stanova.

U nastavku sjednice vijeće je između ostalog usvojilo prijedlog odluke o novom ustrojstvu upravnih tijela Grada Rijeke, prijedlog odluke o uređenju prometa na području Grada Rijeke, prijedlog zaključka o prihvaćanju Programa sanacije odlagališta komunalnog otpada Viševac kroz razdoblje 2005. – 2009. godine i otvaranju računa posebnih namjena u svrhu realizacije Programa, za koji su utvrđeni troškovi u iznosu od oko 51 milijuna kuna, a projekt se planira izvršiti u tri faze do kraja 2009; zatim prijedlog odluke o izmjeni Odluke o osnivanju kulturnih vijeća Grada Rijeke, prijedlog odluke o izboru osoba kojima se povjerava obavljanje komunalnih poslova održavanja javnih površina na temelju ugovora na području Grada Rijeke, prijedlog odluke o izmjenama Odluke o određivanju naknade troškova za rad članova vijeća mjesnih odbora.

38. sjednica Gradskog vijeća 38. sjednica Gradskog vijeća

38. sjednica Gradskog vijeća

Aktualni sat

Odgovarajući u aktualnom satu na pitanje o lož ulju koje je svojedobno iscurilo iz spremnika Muzeja Grada Rijeke, gradonačelnik Vojko Obersnel je odgovorio da je za ispitivanje slučaja bila angažirana ovlaštena tvrtka koja je ustanovila da je postojala mala mogućnost propuštanja, ali koja je nedovoljna za veći gubitak spremnika. Stoga je slučaj predan policijskoj upravi na istragu.
Vijećnika Pađena zanimalo koliko će građane, korisnike toplinske energije koštati potrošnja plina, na što je Šušić iz Energa odgovorio da tvrtka Energo više nije komunalno već trgovačko društvo pa stoga tarifu po kojoj će građani plaćati toplinsku energiju određuje Ministarstvo te da se od njih očekuje formiranje cijena.

Vladimir Bebić je ponovno bio vrlo aktivan u tijeku aktualnog sata, ovaj puta i po pitanju talačke krize. Potaknut njegovim ocjenama da je Josip Šarić u cijelom incidentu ispao jedini talac, gradonačelnik se osjetio pozvan da još jednom odgovori rekavši da je spreman na svaku odgovornost, ali odbija mogućnost donošenja odluka pod prijetnjama. Nadalje, prostorni plan koji je bio okosnica cijelog slučaja je prema zaključku gradonačelnika bio u dva navrata na javnoj raspravi i izglasan je od strane Gradskog vijeća. Također odbija insinuaciju Bebića da je postupak birokratiziran kao i optužbe na vlastiti račun. “O mojoj grešnosti ili bezgrešnosti građani će vrlo skoro imati prilike odlučivati” istaknuo je Obersnel. Iako je bilo još interesenata za komentar na nemili događaj, daljnja diskusija se ipak nije nastavila.