Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel prihvatio je na svom redovnom kolegiju Izvješće o realizaciji projekata u okviru Riječkog programa lokalnog partnerstva u 2014. godini te podržao realizaciju čitavog niza programa vezanih uz dobrobit djece, od kojih valja izdvojiti uključivanje još 6 pomoćnika u nastavi za riječke prvoškolce. Također, na kolegiju je za dvije godine produžena postojeća Lista prioriteta za davanje stanova u najam.

Izvješće o realizaciji projekata u okviru Riječkog programa lokalnog partnerstva u 2014. g.

Kako je na kolegiju pojasnio pročelnik Odjela za gradsku samoupravu i upravu Mladen Vukelić, Riječki program lokalnog partnerstva, kojeg Grad Rijeka provodi već deset godina, uspješno je realiziran i prošle godine. Za realizaciju osam prihvaćenih projekata iz gradskog Proračuna utrošeno je ukupno 263.332,27 kn, dok doprinos lokalne zajednice kroz ostvareni volonterski rad, donacije i sponzorstva iznosi 284.551,00 kn, pa kada se uz ta sredstva pridoda još 71.604,08 kn za proširenje javne rasvjete na području MO Pehlin, točnije na šetnici prema Mistražu, a na teret malih komunalnih prioriteta MO, ukupna vrijednost realiziranih projekata iznosi 572.833,27 kn.

Jedan je projekt realiziran donacijom tvrtke Usluga d.o.o. iz Pakraca, koja je kao dobavljač dječjih sprava i opreme, temeljem uspješne suradnje sa Gradom Rijeka ponudila donaciju dječje opreme u protuvrijednosti od 25.000,00 kn. Povjerenstvo za odabir projekata u okviru Riječkog programa lokalnog partnerstva odlučilo je da se tom donacijom realizira druga faza projekta: Za igru s osmijehom – sigurno igralište po mjeri djeteta – Dječjeg vrtića Potok. Projektima su uređivani dvorišni prostori dječjih vrtića Oblačić, Galeb, Potok i Drenova, dvorišni prostor Centra za odgoj i obrazovanje djece s poteškoćama u razvoju, 3 komunske šterne na području Mjesnog odbora Drenova i površine Draške doline koju koristi Udruga za terapijsko jahanje Pegaz. Program se nastavlja i ove godine kroz 9 projekata.

53. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

U razdoblju od 30. rujna do 3. listopada 2015. godine, nakon skoro tri desetljeća, u Rijeci se održava 53. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, jedina manifestacija u Hrvatskoj posvećenoj isključivo podupiranju i promoviranja dječjeg filmskog stvaralaštva. Reviju organizira Hrvatski filmski savez, a kao partner organizacije u ovoj godini, odabrano je riječko Art-kino. Kako je na kolegiju izvijestio pročelnik Ivan Šarar, planiran je bogat i intenzivan program u prostoru Art-kina Croatia, gdje će biti prikazana ukupno 92 filma. Također, 1. i 2. listopada 2015. u popodnevnim satima održat će se filmske radionice za sudionike revije te riječke učenike koji iskažu interes. Radionice će se održati u prostorima OŠ “Nikola Tesla”, koja se priključila navedenoj manifestaciji osiguravnjem prostornih uvjeta za radionice kao i osmišljavanjem vizualnog identiteta same Revije, u čemu su sudjelovali učenici viših razreda u sklopu nastave likovne kulture, pod mentorstvom prof. Ivana Mrakovčića.

Grad Rijeka i ove će godine podržati akciju Dječji tjedan – tradicionalnu manifestaciju posvećena djeci, koja se pod motom “Ljubav djeci prije svega” održava u prvom tjednu mjeseca listopada, posebno osmišljenim sadržajima, s ciljem promicanja dječjih prava, njihovog položaja u društvu u obitelji i lokalnoj zajednici. Uz udruge Društvo “Naša djeca” Rijeka, Udrugu za promicanje dobrobiti djece ” Portić”, Glazbeno-scenska udrugu ” Ri- stars, u aktivnosti Dječjeg tjedna svojim su se programima uključile i gradske ustanove: Dječji vrtić Rijeka, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Gradska knjižnica Rijeka, Dječji odjel Stribor Rijeka sport d.o.o., Dječji vrtić Rijeka i Dom mladih.

Gradonacelnikov kolegij rujan 1

Sufinanciranje proslave Svjetskog dana učitelja 2015. godine u Gradu Rijeci

U Gradu Rijeci će se proslava Svjetskog dana učitelja proslaviti tradicionalnim druženjem s prosvjetnim djelatnicima iz gradskih odgojno-obrazovnih ustanova, koji su u protekloj 2014./2015. godini otišli u zasluženu mirovinu. Riječ je o 19 umirovljenih odgojitelja, učitelja i nastavnika, za koje će gradonačelnik Grada Rijeke, 2. listopada 2015. godine u Salonu Grada Rijeke, upriličiti svečani prijem na kojem će se prigodnim programom i poklonima zahvaliti za dugogodišnji rad u prosvjeti.

Pomoćnici u nastavi financirani sredstvima Grada Rijeke

Ove godine, po drugi puta, otvorila se mogućnost dobivanja financijskih sredstava za plaće pomoćnika iz sredstava Europskog socijalnog fonda. Grad Rijeka je na taj natječaj prijavio projekt „RInkluzija – Riječki model podrške učenicima s teškoćama“, te tako osigurao nešto više od 2 milijuna kuna, što je uz 369.149,14 kn iz vlastitih sredstava, dostatno za rad 56 pomoćnika koji će tijekom školske godine raditi s 65 učenika. kako je na kolegiju izvijestila pročelnica Sanda Sušanj, ostalo je neriješeno pitanje učenika prvih razreda osnovnih škola, budući da se u trenutku prijave projekta na natječaj EU fonda, nije znalo koliko će prvoškolaca trebati pomoćnike u nastavi. U ovoj školskoj godini prema traženju osnovnih škola te preporuci stručnih suradnica Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo, potrebno je osigurati financijska sredstva za plaće još 6 pomoćnika, za učenike prvog razreda osnovnih škola: Pećine, Pehlin. Vladimir Gortan, Belvedere, Trsat i Nikola Tesla. Pomoćnici će sa radom započeti 1. listopada, a njihova prava i obaveze škola će regulirati Ugovorom o radu, kao i sa pomoćnicima koji će biti financirani iz sredstava Europskog socijalnog fonda.

Nastavak sudjelovanja u Akciji Solidarnost za Vukovar

Grad Rijeka od 2010. godine sudjeluje u Akciji “Solidarnost za Vukovar” stipendirajući 10 studenata s prebivalištem na području grada Vukovara. S obzirom na to da je riječ o projektu koji ima za cilj podizanje kvalitete života Vukovaraca te da je mladim vukovarskim studentima financijska potpora potrebna tijekom cijelog školovanja, na kolegiju je odlučeno kako će Grad Rijeka nastaviti sudjelovanje u tom projektu iznosom od 80.000,00 kuna, čime će omogućiti lakši nastavak akademskog obrazovanja za desetoro studenata iz grada Vukovara.

Gradonačelnikov kolegij rujan

Produženje Liste prioriteta za davanje stanova u najam

Gradonačelnik Obersnel je prihvatio prijedlog Odjela za gospodarenje imovinom da se rok važenja Liste prioriteta za davanje stanova u najam produži za dvije godine, tako da Lista sada važi od 1. 1. 2012. do 31. prosinca 2017. godine. Važeća Lista prioriteta za davanje stanova u najam utvrđena je za razdoblje od 2012.-2015. godine, s rokom važenja do 31. prosinca 2015. godine. Prilikom formiranja Liste, na nju je bilo uvršteno 804 podnositelja zahtjeva. Trenutno je na Listi uvršteno 682 osobe. Praćenjem potreba za stambenim zbrinjavanjem građana utvrđeno je kako je stanje uglavnom isto kao i u vrijeme početka važenja Liste, te bi se prilikom formiranja nove liste na istu u velikoj većini prijavile odnosno podnijele zahtjev za dodjelu stana u najam osobe koje se već nalaze na postojećoj Listi, a što bi za njih predstavljalo nepotrebne troškove. Za vrijeme važenja Liste prioriteta dodijeljeno je 67 stanova, dok su izvan Liste prioriteta dodijeljena su 64 stana. Riječ je o razmjerno malom broju stanova u odnosu na broj građana uvrštenih na Listu, rekao je gradonačelnik te dodao kako je razlog tome činjenica da je stambeni fond kojim Grad Rijeka raspolaže vrlo ograničen te ne može zadovoljiti potrebe svih koji čekaju na rješenje stambenog pitanja svoje obitelji. To je problem kojim se od samostalnosti Hrvatske do danas ne želi baviti Država, već rješavanje stambenih problema prepušta jedinicama lokalne samouprave, dok istovremeno Državna agencija za upravljanje imovinom stanove izdaje licitacijom, ne uvažavajući socijalni već komercijalni kriterij. Gradonačelnik je zadužio Odjel za gospodarenje imovinom da objavi poziv kojim bi se utvrdilo koliko je zainteresiranih osoba, koji trenutno nisu na listi, a koji osim javljanja na Listu prioriteta ne mogu drugačije riješiti svoje stambeno pitanje.

Na kolegiju je podneseno izvješće o o provedenom Natječaju za davanje u zakup poslovnih prostora objavljenom u srpnju ove godine na kojem je u najam ponuđeno 47 poslovnih prostora, od kojih je izlicitirano 11, a među njima je i ovogodišnji rekorder, novi zakupnik prostora Korzo 41/E , koji će za obavljanje djelatnosti optičara predmetni prostor plaćati 58 eura po m2. Kako je izvijestio pročelnik Vladimir Benac proveden je i javni natječaj za prodaju stanova u vlasništvu Grada Rijeke neprikladnih za stanovanje, odnosno stanova koje koriste najmoprimci temeljem ugovora o najmu stana, a na koji je za 7 stanova stiglo 16 ponuda. Ukupni prihod od prodaje stanova iznosi oko 2,5 milijuna kuna.