HNK Ivana pl. Zajca i Gradsko kazalište lutka Rijeka i u svibnju nastavljaju sa svojim online programom, Art-kino nudi autokino, a s postupnim popuštanjem protuepidemijskih mjera, svoja vrata otvaraju i knjižnice, muzeji i galerije.

Kazališta nastavljaju s online programom za velike i male

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca već je tijekom travnja provodilo Zajc uz vas program s online produkcijom nastupa kazališnih umjetnika, koji je pogledalo preko 140 tisuća posjetitelja. U nastavak ovog programa pod nazivom „Zajc uz vas 2“ uključeni su svi umjetnički ansambli HNK, a umjetnice i umjetnici tijekom svibnja publici donose kratke video forme i tematiziranje „nove normalnosti“ i „nove nenormalnosti“, prije svega socijalnog distanciranja koje je razdvojilo publiku i kazalište, ali i izvođače međusobno.

Lutkarske kućne čarolije - Reci lutka online

Lutkarske kućne čarolije – Reci lutka online

Gradsko kazalište lutaka Rijeka nastavlja svoj virtualni program „U lutkarsko s kauča“, započet još krajem ožujka u kojem svakog petka u podne donosi novi naslov s tekućeg, ali i arhivskog repertoara. Ove su predstave odmah po objavi programa ušle u virtualne učionice osnovnih škola diljem Hrvatske, a svibanj donosi tražene i lektirne naslove poput Plesne haljine žutog maslačka, Snjeguljice, Doktora Dolittla i Ružnog pačeta. Link na predstave objavljuje se petkom točno u podne na web stranici Kazališta te na društvenim mrežama.

Drugi dio programa “U lutkarsko” s kauča sastavljen je od video uradaka dramskih i likovnih umjetnika Gradskog kazališta lutaka Rijeka. U formi Lutkarskih kućnih čarolija započetih u travnju, lutkari nastavljaju s objavom novih originalnih filmova u vlastitoj kućnoj produkciji kroz svibanj.

Novost koju će lutkarski svibanj Rijeci donijeti je program popuštanja Kauča i odlaska do prozora u obliku programa „U lutkarsko s prozora“. Publiku očekuju na neočekivanim mjestima lutkarske intervencije u svakodnevici te kvartovske izvedbe na otvorenom koje će djeca i odrasli moći pratiti iz daleka tj. s prozora, poštujući korona-mjere, dakle s propisane distance, ali i sudjelujući u izvedbama.

Odlukom Stožera civilne zaštite RH, od 11. svibnja dozvoljava se održavanje proba umjetnika i djelatnika u kulturi pojedinačno ili u skupinama, uz poštivanje preporuka. Najavljena je mogućnost da kazališta i kina svoja vrata publici otvaraju 18. svibnja.

Autokino (foto Igor Crnković)

Autokino (foto Igor Crnković)

Art kino otvorilo Specijalnu knjižnicu i održava autokino

Ponovno se diže i filmsko platno na riječkom parkiralištu Beretich gdje se tijekom svibnja održava novo izdanje Autokina, u organizaciji Art-kina i udruge Filmaktiv, pod okriljem Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. Program će uz obaveznu prethodnu rezervaciju biti slobodan za sve posjetitelje koji iz sigurnosti svog automobila mogu ponovno uživati u čarima velikog filmskog platna.

Art-kino je krenulo i s postupnim otvaranjem svojih vrata, a prva je na redu Specijalna knjižnica Art-kino koja je otvorena u ponedjeljak, 27. travnja uz ograničen sustav rada – radnim danima od 10 do 14 sati.

Gradska knjižnica od 27. travnja krenula s postupnim otvaranjem odjela i ogranaka

Od ponedjeljka, 27. travnja Gradska knjižnica Rijeka započela je postupno otvaranje vrata građanima, ali prema prilagođenom ritmu, radnom vremenu i uz poštivanje mjera zaštite od koronavirusa. Tako su otvoreni Središnji odjel (lokacije Palača Modello i Filodrammatica) te ogranci Gradske knjižnice Rijeka (Drenova, Turnić, Zamet, Trsat), dok je 11. svibnja svoja vrata otvorio dječji odjel Stribor.

Dječji odjel Stribor

Dječji odjel Stribor

Prema novijoj praksi uvedenoj uslijed ove situacije i dalje je moguće upisati se online te online putem dobiti i PIN za korištenje e-knjižnice.

Na dva online portala, Magazin GKR i Brickzine, riječka gradska knjižnica nastavlja s objavama, a fokus je u ovom periodu usmjeren na serijale: GKR bira…e-knjige u kojem knjižničari Gradske knjižnice Rijeka kroz medij videa kreiraju jednominutne osvrte i nagovore na pojedine naslove iz e-knjižnice ZaKi Book; Ekipa bira…e-knjige kao serijal mlađih članova Gradske knjižnice Rijeka u kojem se objavlju osvrti na e-knjige za djecu i mlade.

Osim toga, u svibnju Gradska knjižnica donosi i serijal AC labovanje na temu novih stvaralačkih tehnologija u formi “zoom” razgovora s uglednim stručnjacima iz sfere izrade video i pisanih edukacijskih materijala o temama poput 3D printanja, VR-a i sl., a ovaj se sadržaj također objavljuje online. Nastavljaju se i redoviti susreti čitateljskih klubova Gradske knjižnice (Moljci, Zoomeri, One, Nedopričljivi) putem platforme Zoom, a u sklopu projekta “Nova pravila igre” na temu novog novinarstva posvećenog održivom razvoju, pokrenut je proces oblikovanja web stranice.

Izložba S kolekcijom Davida Maljkovića

Izložba “S kolekcijom” Davida Maljkovića

Galerije i muzeji otvaraju svoja vrata

Od 12. svibnja svoja vrata ponovno otvara Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, nastavljajući s izložbom Davida Maljkovića „S kolekcijom“. Uz izložbu Davida Maljkovića, moći će se pogledati i izložba u izložbi, odnosno „Muzej kristalne lubanje“ Nike Mihaljevića, koji će biti otvoren od 12. do 19. svibnja. Radno vrijeme muzeja je od 11 do 18 sati, a ulaz je besplatan.  Od 20. svibnja do 31. srpnja bit će postavljena izložba Covid19 MMSU-a.

Svoja vrata na desetak dana je bila otvorila i Galerija Kortil, koja trenutno priprema izložbu radnog naziva Neizvjesna izložba. Do 15. svibnja otvoren je poziv umjetnicima da prijave svoje radove koji su obilježeni ovim trenutkom u kojem živimo, aludiraju na njega ili ga anticipiraju u nekom dosad neiščitanom obliku.

Ponovno se može pogledati i izložba „Riječki torpedo – prvi na svijetu“ Muzeja grada Rijeke.

Posjet ustanovama u kulturi i njihovim programima uz poštivanje protuepidemijsih mjera

Iako  se protuepidemijske mjere popuštaju, posjetitelji gradskih ustanova u kulturi i njihovih programa i dalje se mole da se pridržavaju općih uputa i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. HZJZ je izdao posebne upute za posjet knjižnicama te muzejima i galerijama.

Preporuke za sprječavanje infekcije u muzejima i galerijama (izvor: Facebook koronavirus.hr)

Preporuke za rad u knjižnicama i antikvarijatima (izvor: Facebook koronavirus.hr)