Gradsko vijeće Grada Rijeke donijelo je odluku o dodjeli javnih priznanja Grada za 2007. godinu. Nagrada za životno djelo dodijelit će se književniku Nedjeljku Fabriju, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća najavljenoj za 14. lipnja. Tada će biti uručeno i sedam godišnjih nagrada Grada Rijeke te četiri zlatne plakete “Grb Grada Rijeke”.

Nagrade Grada Rijeke

Nedjeljku Fabriju nagrada za životno djelo dodijeljena je za izniman doprinos razvoju i promicanju ugleda i interesa Grada u području kulturnog života, a osobito književne i kazališne umjetnosti. U obrazloženju nagrade je istaknuto kako je Fabrio svojim životom posvjedočio pasioniranu predanost Rijeci te joj podario bezbroj književnih i znanstvenih stranica, s kulminacijom u jedinstvenom romanu sagi “Vježbanje života”, koji je kao književno i kazališno djelo, na pozornici HNK Ivana pl. Zajca, postao i ostao najveći umjetnički i kulturološki spomenik gradu Rijeci.

Godišnje nagrade dodijeljene su Miši Cvijanoviću za knjigu “Đir po Korzu” te 40-godišnji novinarski rad u Rijeci, mr. sc. Ervinu Dubroviću za koncepciju, autorstvo i organizaciju velikog projekta, izložbe i monografske trilogije “Adamićevo doba 1780.-1830.”, osamnaestogodišnjem violinistu Marcu Grazianiju za vrhunske koncertne, umjetničke i natjecateljske uspjehe u Hrvatskoj i inozemstvu, potom Alenu Liveriću za ulogu W. A. Mozarta u predstavi Amadeus P. Shaffera, rock grupi LET 3 za izniman domet na riječkoj i hrvatskoj alternativnoj sceni u povodu 20 godina rada, Transplantacijskom timu KBC-a Rijeka na čelu sa prof. dr. sc. Miljenkom Uravićem za uspješnu prvu transplantaciju jetre u Rijeci te Udruzi Zlatni rez za izniman doprinos popularizaciji znanosti višegodišnjom uspješnom organizacijom Festivala znanosti u Rijeci.

20. sjednica Gradskog vijeća

Nagrada za životno djelo Nedjeljku Fabriju

Zlatna plaketa “Grb Grada Rijeke” dodijelit će se Loredani Gašparović za izuzetan doprinos društvenom i kulturnom životu grada Rijeke u području kazališne propagande i marketinga, Ligi protiv raka Primorsko-goranske županije za četiri desetljeća uspješnog i djelotvornog pomaganja zdravstvenim ustanovama, edukaciji pučanstva i potpori bolesnika s rakom, zatim Lions klubu Rijeka za izuzetan doprinos i nesebičan angažman u mnogobrojnim humanitarnim aktivnostima u zemlji i inozemstvu te Radojki Šverko za vrhunska glazbena ostvarenja tijekom četiri desetljeća uspješne glazbene karijere.

Nova Odluka o književnoj nagradi Drago Gervais

Gradsko je vijeće usvojilo novu Odluku o književnoj nagradi Drago Gervais. Novina je da će se nagrada koja je ustanovljena još 1961. godine, od sada dodjeljivati u dvije kategorije, i to za najbolje neobjavljeno književno djelo i za najbolje objavljeno književno djelo na nekom od idioma čakavskog narječja hrvatskog jezika. Utvrđivanjem dviju zasebnih kategorija željelo se proširiti okvire Nagrade na način da ona ne bude nužno usmjerena samo na lokalne okvire književnog stvaralaštva, već da preraste u nagradu od nacionalnog pa i međunarodnog značaja.

Osnovan Savjet mladih Grada Rijeke

Usvojena je i odluka o osnivanju Savjeta mladih Grada Rijeke kao savjetodavnog tijela Gradskog vijeća. Savjet mladih moći će Gradskom vijeću predlagati donošenje odluka, programa i drugih akata od značenja za unapređivanje položaja mladih na području grada Rijeke, ali i davati mišljenja prilikom donošenja odluka vezanih za kvalitetniji život mladih. Savjet mladih brojit će 11 članova, za čiji će se izbor uskoro raspisati javni natječaj. Danom konstituiranja Savjeta mladih prestat će nadležnosti iz djelokruga rada Odbora za predškolski odgoj, obrazovanje i mlade Gradskog vijeća o pitanjima iz djelokruga rada Savjeta mladih.

Iako se na dnevnom redu sjednice nalazio i prijedlog Odluke o određivanju naziva trga Šišmiš, nadležni odbor Gradskog vijeća odustao je od prijedloga. Na sjednici je dana suglasnost na Statut Doma za dnevni boravak djece “Tić” Rijeka, te je imenovan mrtvozornik za područje grada Rijeke.

Urbanistički plan uređenja gradskog područja Lukovići-Brašćine-Pulac

Gradsko vijeće donijelo je Urbanistički plan uređenja gradskog područja Lukovići-Brašćine-Pulac, kojeg je izradio Centar za prostorno uređenje i arhitekturu iz Zagreba. Izrađivači su istaknuli kako prostor kojeg odlikuje niska razina izgradnje predstavlja jedno od najatraktivnijih područja za daljnje urbanističko širenje grada. Planom je na tom području predviđena izgradnja niza novih objekata, kao što su vrtić, škola, stanica primarne zdravstvene zaštite, Dom za starije i nemoćne osobe, Centar za odgoj djece i mladeži društveno neprihvatljivog ponašanja ta nova katolička crkva.

20. sjednica Gradskog vijeća

Dorotea Pešić Bukovac

Aktualni sat

Na aktualnom satu Gradskog vijeća vijećnik Stevan Pejnović (PGS) postavio je pitanje hoće li Grad Rijeka pokušati nešto napraviti na očuvanju Sušačkog kolodvora, protiv čijeg je rušenja uvjetovanog izgradnjom ceste D404 peticiju potpisalo više od tisuću građana. Gradonačelnik je istaknuo kako Grad nema mogućnosti da ishoduje promjenu građevinske dozvole ceste D404, jer je investitor tvrtka Hrvatske ceste, a Ministarstvo kulture nije izdalo mišljenje o potrebi zaštite Sušačkog kolodvora. Vijećnika Dinka Tamaruta (SDP) zanimao je što će Grad Rijeka poduzeti s neugodnostima koje građani imaju zbog rada INA-ine rafinerije na Mlaci. Gradonačelnik Obersnel je kazao kako bi ovih dana trebalo biti gotovo izvješće Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a o kvaliteti zraka na području grada Rijeke, temeljem kojeg će se moći raspravljati o daljnjim aktivnostima i mjerama koje može odrediti Gradsko vijeće.