Na konferenciji za novinare na balkonu HNK Ivana pl. Zajca najavljen je koncert koji će se održati na Trgu Riječke rezolucije, Nessun dorma, u kojoj ćemo gledati poznate operne prvake i prvakinje.

Konferenciji su uz intendanta HNK Ivana pl. Zajca Marina Blaževića, sudjelovali dirigentica Beatrice Venezi te riječke operne prvakinje i prvaci Anamarija Knego, Ivana Srbljan, Domagoj Dorotić, Aljaž Farasin te počasna članica opernog ansambla Diana Haller.

Intendant Marin Blažević je istaknuo kako Nessun dorma okuplja svu snagu riječke opere koja pokazuje najpoznatiji repertoar operne literature. Također naglašava kako je ponosan što nakon niza godina surađuje sa ženskom međunarodno poznatom dirigenticom Beatrice Venezi. Veseli se što će operni pjevači prvi put nakon 4 mjeseca pjevati zajedno s orkestrom, što je bilo u odgodi zbog trenutne epidemiološke situacije.

Solisti Aljaž Farasin, Ivana Srbljan i Domagoj Dorotić iskazali su uzbuđenje što će nakon puno vježbanja i dugo vremena biti u mogućnosti pjevati svoje najdraže opere pred publikom. Dirigentica Beatrice Venezi je naglasila kako je ovo prvi koncert kojeg izvodi nakon proglašenja karantene u mnogim zemljama Europe, te kako joj je drago da se on događa upravo u Rijeci.

Solistice Diana Haller, Anamarija Knego i intendant Marin Blažević kazali su kako je akustika na otvorenom prostoru odlična pa je i ideja izvođenja opere na Trgu Riječke rezolucije pokazana vrlo uspješnom. Smatraju kako je kazalište potrebno ljudima i kako ono može biti zatvoreno jedan kraći vremenski period, no nezamislivo je stanje u kojem kazališta nema.Isto tako su iskoristili priliku da najave i izvođenje opere Julije Cezar u Egiptu. Anamarija Knego je istaknula kako je svaka riječ suvišna te da prepušta glavnu riječ glazbi.

Promocija cd-a opere Nessun dorma bit će 23. srpnja 2020. godine, na dan izvođenja Nessun dorma 1. Druga izvedba je predviđena za 25. srpanj, a ime Nessun dorma 2 je dobila zbog nešto drugačijeg sadržaja koji će biti predstavljen publici.

Nessun dorma objedinjuje vrhunac operne literature iz Verdijevih „Nabucca”, „Don Carla”, „La traviate”, „Aide”, iz Puccinijevih „La boheme”, „Turandot”, Mozartova „Don Giovannija”, Donizettijeve „Lucie di Lammermoor”, Saint-Saëntsovih „Samsona i Dalile”, Rossinijeva „Seviljskog brijača”, Mascagnijeve „Cavallerie rusticane” – u interpretacijama omiljenih solistica i solista riječke Opere. Koncertom ravna talijanska dirigentica Beatrice Venezi čije su vještine prepoznate u opernim kućama i orkestrima diljem svijeta, a trenutno je šefica dirigentica Orchestra Milano Classica i Nuova Orchestra Scarlatti Napoli, te gošća šefica dirigentica Orchestra della Toscana. Na Forbesovoj je listi najutjecajnijih žena mlađih od 30 godina.

Gosti se mole za pridržavanje mjera sukladno preporukama epidemiološke struke.