8. i 9. lipnja 2018. u prostorima DeltaLab-a (na adresi Delta 5, bivši Ivex), održat će se konferencija pod nazivom «Fashion Week Proljeće 2018: Hrana: Politike i inovacije».

Konferencija se održava u organizaciji Europske prijestolnice kulture Rijeka2020 (programski pravac Slatko i slano) i EU projekta “Hrana i zajednica” udruge Centar za kulturu dijaloga, te Centra za napredne studije Jugoistočne Europe Sveučilišta u Rijeci i Mreže hrane.

Konferencija će po prvi puta u Hrvatskoj okupiti glavne političke aktere, predstavnike civilnog sektora, znanstvene zajednice i medija o gorućem gospodarskom, ekološkom, socijalnom, ali i urbanom problemu Europe. Procjenjuje se da se u Europskoj uniji baci trećina proizvedene hrane što predstavlja trošak od nekoliko stotina milijardi eura.

Prekomjerno bacanje i doniranje hrane u Hrvatskoj na velika je vrata ušao oslobađanjem doniranje hrane PDV-a 2015. godine, no bitnog pomaka još uvijek nema.

Ovom konferencijom želi se uputiti ne samo na problem prekomjernog bacanja i nedostatnog doniranja hrane, kao i inovativnih rješenja uzgoja hrane u gradovima već i ponuditi neophodna rješenja. Tako će na konferenciji, među ostalima sudjelovati i ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade RH Tomislav Tolušić, glavna izvjestiteljica Europskog parlamenta za bacanje hrane Biljana Borzan, predstavnici Konzuma i Dukata, dobitnici priznanja Najdonator za 2017. godinu, kao i vodeći predstavnici civilnog sektora Dražen Šimleša iz ZMAG-a te Urša Zgojznik, predsjednica društva Ekologi brez meja iz Ljubljane. Poseban doprinos dati će i voditeljica jedne od najinovativnijih platformi za rješavanje nedostatnog doniranja hrane Emma Walsh iz irske organizacije FoodCloud.

Ulaz na sva događanja je besplatan.