Izborom vijećnice Ane Trošelj za predsjednicu Gradskog vijeća konstituirano je Gradsko vijeće Grada Rijeke.

Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke zbog epidemioloških razloga održana je u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Svečanu prisegu položio je novi 31 gradski vijećnik, a osim predsjednice Trošelj (PGS), izabrani su i potpredsjednici Gradskog vijeća – Josip Ostrogović (HDZ) i Željko Jovanović (SDP), iz reda pripadnika nacionalnih manjina.

Predsjednica Gradskog vijeća Trošelj zahvalila se vijećnicima na ukazanom povjerenju te ih pozvala na konstruktivnu suradnju.
„Nadam se da ćemo svi zajedno biti dosljedno i ispuniti obećanje dano biračima – bez puno politikantstva osigurati još bolji i ugodniji život u našem gradu“, kazala je Trošelj.

Ana Trošelj, predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke

Ana Trošelj izabrana za predsjednicu Gradskog vijeća Grada Rijeke

Predstavljajući Trošelj u ime vijećnika koji su je predložili, vijećnik Nikola Ivaniš (PGS) istaknuo je kako se radi o  kandidatkinji koja vrlo dobro poznajte rad i ovlasti Gradskog vijeća i njegovih odbora, kao i izvršne vlasti. Trošelj je u Gradsko vijeće prvi put ušla 2012. godine kao zamjenica vijećnika, nakon čega je tri puta birana za vijećnicu, u dva mandata obnašala je dužnost predsjednice kluba vijećnika PGS-a te bila član Odbora za Statut, Poslovnik i propise. Kvalitetnom obavljanju dužnosti predsjednice Gradskog vijeća, kazao je vijećnik Ivaniš, uvelike će pridonijeti i činjenica da Trošelj od 2007. godine obavlja samostalnu odvjetničku praksu u uspješnom zajedničkom odvjetničkom uredu.

Svečano prisegnuo 31 novi gradski vijećnik

Za izbor Trošelj glasovali su vijećnici izabrani s kandidacijske liste SDP, HSU, IDS i HSS, vijećnici izabrani s kandidacijske liste PGS-a i Hrvatskih laburista, vijećnici izabrani s kandidacijske liste MOŽEMO! i Nova ljevica te vijećnici izabrani s kandidacijske liste Akcije mladih, Unije Kvarnera te ALTERNATIVE 101. Protiv su bili vijećnici izabrani s Kandidacijske liste grupe birača koju je nosio Davor Štimac, a suzdržani su bili vijećnici HDZ-a i MOST-a.

Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća

Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća u HKD-u na Sušaku

Gradsko vijeće Grada Rijeke u sljedećem mandatu će činiti Željko Jovanović, Ljiljana Cvjetović, Petra Karanikić, Petar Petrinić, Tajana Masovčić, Ivana Prica, Duško Milovanović, Nadja Poropat, Kristian Čarapić i Danijela Bradamante (vijećnici izabrani s kandidacijske liste SDP, HSU, IDS i HSS), Josip Ostrogović, Štefica Jagić Rađa, Željka Matković, Danijel Imgrund, Adrijano Rogić i Marijan Mihajić (vijećnici HDZ-a), Davor Štimac, Iva Rinčić, Marin Račić, Maša Magzan (vijećnici izabrani s Nezavisne liste Davora Štimca), Marin Miletić, Petra Mandić, Aleksandar-Saša Milaković i Sabina Marov (vijećnici MOST-a), Nikola Ivaniš, Tea Mičić Badurina i Ana Trošelj (vijećnici izabrani s kandidacijske liste PGS-a i Hrvatskih laburista), Nebojša Zelić i Iva Davorija (vijećnici izabrani s kandidacijske liste MOŽEMO! i Nova ljevica) te Vedran Vivoda i Robert Salečić (vijećnici izabrani s kandidacijske liste Akcije mladih, Unije Kvarnera te ALTERNATIVE 101).

S obzirom na to da su funkcije gradonačelnika i zamjenice gradonačelnika nespojive s funkcijom gradskog vijećnika gradonačelnika Marka Filipovića i zamjenicu Sandru Krpan, koji su izabrani u Gradsko vijeće, zamijenili su Kristian Čarapić i Danijela Bradamante. Također, vijećnika Alena Ružića (HDZ), koji je iz osobnih razloga stavio mandat u mirovanje, u Gradskom vijeću mijenjat će Marijan Mihajić.

Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća - gradonačelnik Marko Filipović

Gradonačelnik Filipović pozvao sve vijećnike na suradnju

Filipović pozvao na konstruktivnu suradnju za dobrobit svih građana

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović čestitao je svim vijećnicima koji su dobili povjerenje sugrađana da u sljedećem četverogodišnjem mandatu obnašaju časnu dužnost gradskih vijećnica i vijećnika, kao i izabranoj predsjednici Gradskog vijeća s potpredsjednicima.
„Ovime smo poslali snažnu političku poruku da politička stabilnost stanuje u Rijeci i da nam je Rijeka na prvom mjestu. Pred svima nama je donošenje odluka. Nadam se dobroj suradnji i ovom četverogodišnjem periodu. Pred nama je jako puno posla, a sjednica nas očekuje i u srpnju. Nastavljamo u novom ritmu – preda mnom je da sve ono što sam obećao Riječankama i Riječanima pokušam ostvariti, za što mi je potrebna suradnja sa svima vama, bez obzira da li bili formalno predstavnici većine u ovom Gradskom vijeću ili manjine, svi smo tu radi dobrobiti građana i to ćemo već imati prilike vidjeti kod kreiranja proračuna za iduću godinu. Očekuje nas novi ritam grada stoga vas pozivam da u konstruktivnoj atmosferi nastavimo na dobrim temeljima graditi našu Rijeku na ponos svih sugrađana“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Gradsko vijeće Grada Rijeke, umjesto dosadašnjih 35 članova, u novom mandatu će imati 32 člana, od čega je 31 vijećnik već prisegnuo, dok će još jedan iz redova pripadnika srpske nacionalne manjine biti izabran na dodatnim izborima.

Naime, na osnovi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina na provedenim izborima u Gradskom vijeću Grada Rijeke osigurana je odgovarajuća zastupljenost pripadnika talijanske nacionalne manjine. No, kako nije osigurana odgovarajuća zastupljenost pripadnika srpske nacionalne manjine broj članova gradskog vijeća povećava se za jedno mjesto, a za izbor člana Gradskog vijeća Grada Rijeke iz reda pripadnika srpske nacionalne manjine bit će raspisani dopunski izbori.

Mirna Pavlović Vodinelić i Željko Jovanović

Do konstituiranja sjednicu vodio vijećnik Željko Jovanović

Izabran Odbor za izbor, imenovanja i razrješenja Gradskog vijeća

Izabran je i Odbor za izbor, imenovanja i razrješenja Gradskog vijeća, za čijeg predsjednika je izabran Željko Jovanović (SDP), potpredsjednicu Tea Mičić-Badurina (PGS), a članove Vedran Vivoda (Akcija mladih), Štefica Jagić Rađa (HDZ) i Davor Štimac (član Nezavisne liste Davora Štimca).

U raspravu se uključio vijećnik Marin Miletić (MOST), istaknuvši:
„Imali ste legitimitet da sami kao vladajući izaberete sve članove ovog odbora, no klub Mosta bi volio bio da je ipak sve bilo malo otvorenije i s većom razinom demokracije. Možda sam ipak preoptimističan na ovom početku saziva Gradskog vijeća, budući da vidimo da je  vladajuća koalicija dobila snažno pojačanje u Akciji mladih. Akcija mladih je poduprla SDP sa svojim koalicijskim partnerima, što je posve je legitimno, ali javnost to mora znati. Imamo jednu novu koaliciju Unije Kvarnera, Akcije mladih, SDP-a i PGS-a sa svojim političkim partnerima – i oporbu, koju čine Nezavisna lista Davora Štimca, HDZ i MOST“, kazao je vijećnik Miletić, dodavši kako ga raduje ova politička borba u Gradskom vijeću za bolje i pravednije društvo te istaknuo kako ne postoji novac, fotelja ili pozicija zbog koje bi MOST izdao svoje ideale.

U ime Akcije mladih vijećnik Vedran Vivoda istaknuo je kako su Akcija mladih i Unija Kvarnera glasali za konstituiranje Vijeća, smatrajući da Grad Rijeka nema vremena, već da treba početi raditi.
„Nismo potpisali nikakve sporazume o koaliciji, bit ćemo u kohabitaciji i glasovati za sve dobre projekte i predlagati svoje“, kazao je vijećnik Vivoda, pozvavši vijećnika Miletića da, ako ima dokaza o tome da se radi o političkoj trgovini, da ih i pokaže.

Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća

Novoizabrani vijećnici s gradonačelnikom Filipovićem

Vijećnik Željko Jovanović (SDP) istaknuo je kako su članovi Odbora za izbor, imenovanja i razrješenja izabrani u skladu sa Statutom Grada Rijeke i Poslovnikom Gradskog vijeća, gdje je jasno propisano kako se ustrojavaju odbori Gradskog vijeća.
„Prijedlog članova Odbora upravo je na taj način koncipiran, gdje se pokazuje potpuna širina i u skladu su s brojem glasova koje su pojedine liste dobile“, kazao je vijećnik Željko Jovanović, dok se vijećnik Davor Štimac (NL Davora Štimca) upitao kako je onda, ako se išlo po ključu broja osvojenih glasova, Akcija mladih dobila mjesto u Odboru.