Za predsjednicu Gradskog vijeća izabrana Dorotea Pešić Bukovac

Svečanom prisegom vijećnika na konstituirajućoj sjednici započelo je s mandatnim radom novo Gradsko vijeće Grada Rijeke. Na prvoj sjednici vijećnici su izabrali članove Odbora za izbor i imenovanje, a zatim je za predsjednicu Gradskog vijeća izabrana Dorotea Pešić Bukovac, članica Istarskog demokratskog sabora. Za potpredsjednike su izabrani mr.sc. Bojan Šober (HDZ) i mr.sc. Željko Jovanović (SDP), dok je za gradonačelnika Grada Rijeke izabran dosadašnji prvi čovjek grada mr.sc. Vojko Obersnel.

Na temelju Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne samouprave, Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o sazivanju konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Grada Rijeke, te ovlastila Veru Pajalić, predstojnicu Ureda državne uprave u Primorsko-goranskoj županiji da predsjedava konstituirajućom sjednicom do izbora najstarijeg člana Vijeća.Konstituirajuća sjednica započela je izvješćem Mandatne komisije o rezultatima i tijeku proteklih izbora, koju je pred članove Gradskog vijeća iznio predsjednik komisije Šime Jagičić. U nastavku sjednice kojom je predsjedavao najstariji član Gradskog vijeća Ivan Farkaš, prešlo se na svečaniji dio, u kojem su članovi Gradskog vijeća (odsustvo su opravdali jedino Vladimir Bebić i Bojan Šober), sukladno Statutu Grada Rijeke, izrekli prisegu te potpisali tekst svečane prisege.

Novo Gradsko vijeće

U novo Gradsko vijeće izabrani su: Vladimir Bebić (Treći blok), mr.sc. Vesna Buterin (HDZ), Franco Calcich (IDS), Darko Crnković (SDP), Ernest Cukrov (Treći blok), Ljiljana Cvjetović (HSU), Ivan Farkaš (HSU), Lidija Flas (SDP), Darko Franić (HDZ), mr.sc. Željko Glavan (HSLS), mr.sc. Bojan Hlača (HDZ), Ivan Ivaniš (SDP), mr. sc. Nikola Ivaniš, dr. med. (PGS), Šime Jagičić (HNS), dr. Romana Jerković (SDP), mr.sc. Željko Jovanović, Ivana Jurčić (SDP), Ivan Kirin (HSP), Sandra Krpan (SDP), Miroslav Matešić (HNS – LD), mr.sc. Vojko Obersnel (SDP), Stevan Pejnović, dipl. iur. (PGS), Dorotea Pešić Bukovac (IDS), Đani Poropat (HNS), Gordana Radošević (SDP), Loris Rak (SDP), Josip Rupčić (HDZ), Luciano Sušanj (ARS), mr.sc. Bojan Šober (HDZ), Nela Šoić (HSS), dr.sc. Alan Šustić dr. med. (HDZ), Milan Šušnjar (HSP), Tomislava Zečević Pedić, prof. (HDZ).

Prijedlog za Izbor Odbora za izbor i imenovanje Gradskog vijeća Grada Rijeke, u ime predlagatelja, a na temelju potpisa 17 gradskih vijećnika, iznio je Ivan Ivaniš. Prema poslovniku Gradskog vijeća propisano je da se članovi Odbora biraju iz reda članova Vijeća i predstavnika političkih stranaka koje imaju svoje predstavnike u Vijeću. Za predsjednika Odbora predložen je Ivan Ivaniš (SDP), za potpredsjednika Šime Jagičić (HNS) te za tri člana Alan Šustić (HDZ), Nikola Mikuličić (HSU) i Nedjeljko Tomić (IDS), što je s 20 glasova za usvojeno. Protiv tog prijedloga glasali su jedino članovi PGS-a i HSLS-a, čije je neslaganje obrazložio vijećnik Željko Glavan rekavši da za članove Odbora, usprkos njihovim očekivanjima, nisu pozvani predstavnici svih stranaka, što smatra nekvalitetnim i nedemokratskim početkom rada Gradskog vijeća. Nadalje, Glavan je komentirao i priedlog da se za predsjednicu gradskog vijeća izabere članica IDS-a, smatrajući da taj prijedlog nije dobar, budući da IDS nije stranka koja u Rijeci ima značajniji broj birača.

Za predsjednicu Gradskog vijeća većinom glasova izabrana je Dorotea Pešić Bukovac iz IDS-a, za potpredsjednika Bojan Šober (HDZ) i Željko Jovanović (SDP) iz reda pripadnika nacionalnih manjina. Nova predsjednica Gradskog vijeća Dorotea Pešić Bukovac zahvalila se svima koji su je poduprli u kandidaturi te istaknula da će se zalagati za princip demokracije, tolerancije i rad Gradskog vijeća u svrhu dobrobiti građana grada Rijeke.

Za gradonačelnika Grada Rijeke izabran Vojko Obersnel

Dorotea Pešić Bukovac

Dorotea Pešić Bukovac

Za gradonačelnika Grada Rijeke izabran je Vojko Obersnel, dosadašnji gradonačelnik i nositelj liste koalicije SDP-HNS-IDS-HSU-HSS-LS-ARS-SDA koja je na izborima održanim 15. svibnja dobila najveći broj glasova birača Grada Rijeke.

Gradonačelnik je zahvalio svim članovima Gradskog vijeća na prisezi i potvrđenom mandatu, čestitao Dorotei Pešić Bukovac novoj predsjednici Gradskog vijeća te novim potpredsjednicima na izboru, ali i svima koji su za njega glasali u Gradskom vijeću, kao i onima koji su na izborima glasali za njega kao nositelja liste.
Gradonačelnik je istaknuo da ukazano povjerenje predstavlja za njega obvezu koju treba opravdati dodavši da ujedno zahvaljuje i onima koji nisu glasali za njega, jer mu to predstavlja poticaj za ostvarenje svih predizbornih riječi i obećanja.

“Unatoč blagom neslaganju nadam se da ćemo prevladati početne nesuglasice i opravdati očekivanja građana, vodeći računa prije svega o budućnosti grada te dobrobiti i zadovoljavanju potreba građana za ostvarenjem njihovih životnih očekivanja”, kazao je gradonačelnik. Po njegovim riječima, Rijeka je grad velike perspektive, mogućnosti i razvoja, čiji je investicijski ciklus nemoguće zaustaviti. Zadaća gradske vlasti je da takav investicijski ciklus učini što efikasnijim i bržim te da Rijeku učini prepoznatljivom, u okvirima kao i van granica Hrvatske, istaknuo je gradonačelnik iskazavši nadu za dobivanjem potpore svih građana u ostvarenju što ljepše i bolje Rijeke.