Otkrivanjem skulpture-brojača na Jadranskom trgu simbolički je započelo odbrojavanje 365 dana do otvorenja projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Rijeka je prvi hrvatski grad koji je osvojio prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture, a višegodišnji proces kreativnog stvaranja i priprema za 2020. godinu bliži se kraju.

Otkrivanjem skulpture-brojača započelo odbrojavanje 365 dana do otvorenja projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel pored stilizirane dizalice – brojača

„Kad je Rijeka prije nekoliko godina izabrana za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, sve se činilo daleko, da bi točno godinu dana od danas biti upriličeno veliko otvorenje projekta,“ kazao je gradonačelnik Obersnel, dok je direktorica društva Rijeka 2020, kojeg je Grad Rijeka osnovao s ciljem ostvarivanja projekta Europske prijestolnice kulture, zahvalila svim partnerima koji su do sada te idućih dvije godine pripremati i realizirati ovaj projekt. Tom prilikom posebno se zahvalila osnivačima, Gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, ali i svim ostalim institucionalnim i drugim partnerima, od Vlade RH do svih ustanova, udruga i pojedinaca.

Točno u podne, rezanjem balona na interaktivnoj skulpturi učenici OŠ Tesla otkrili su brojčanik, na kojem će svi prolaznici idućih godinu dana pratiti koliko je dana ostalo do svečanog otvaranja najvećeg riječkog, ali i hrvatskog kulturnog projekta.

Na Jadranskom trgu postavljena je skulptura čelične konstrukcije visoke 5 metara i široke 4 metra, adoslovno sastavljena od niza raznolikih kotačića, međusobno povezanih, međuovisnih i samo zajedničkim djelovanjem pokreću veliko Sunce, simbol Rijeke 2020.

Gradonačelnik Obersnel je dodao kako skulptura nosi i još jednu simboliku. Naime, brojač je ustvari stilizirana lučka dizalica, jedan od najprepoznatljivijih dijelova riječke vizure, a ujedno i poveznica s glavnim motom projekta Europska prijestolnica kulture – „Luka različitosti“.

Skulptura u sebi krije i glazbenu kutiju pa će idućih godinu dana građani moći, pokretanjem poluge, začuti i reprodukciju „Ode radosti“ i za uspomenu se fotografirati pred skulpturom. Svi danas na odbrojavanju prisutni građani mogli su se fotografirati i odmah dobiti polaroid fotografiju kao suvenir s početka odbrojavanja.

Skulpturu je konceptualizirao Vedran Kasap iz Clinica Studija. Izvođači radova je tvrtka Vrhovina d.o.o., a u radovima su sudjelovali zaposlenici brodogradilišta 3. maj.