Nakon tri tjedna kreativnih radionica završio je i ljetni dio programa RInovatoRI – Summer RInnovation Lab.

Ukupno 19 polaznika iz riječkih osnovnih škola sudjelovalo je u školi poduzetništva koja se ove godine bavila suvremenim tehnologijama i njenim primjenama. Već u prvom tjednu organiziran je posjet Proizvodnom parku Torpedo – riječkom ekspertnom centru za aditivnu i 3D tehnologiju, gdje su RInovatoRI iz prve ruke doznali sve o skeniranju i printanju na industrijskim 3D printerima za polimere, pijesak i metal. Gradivo o ovoj suvremenoj tehnologiji upotpunili su gostujućim predavanjem prof. Anite Pešut, a potom ugostili i prof.dr.sc. Miroslava Vrankića s riječkog Tehničkog fakulteta. RInovatoRI su se tom prilikom upoznali s asistivnom tehnologijom putem inspirativne i emotivne priče E-Glas, a radi se o tvrtki koju su još 2009. pokrenuli znanstvenici s Tehničkog fakulteta u Rijeci, sa svrhom da pomognu djeci s teškoćama i osobama s invaliditetom. Uz ove, RInovatoRI su se upoznali i s drugim cutting-edge tehnologijama poput virtualne i proširene stvarnosti, chatbota, nanomaterijala, pametnih gradova i danas vrlo aktualnih autonomnih cestovnih vozila.

Sastavljanje STEMI Hexapoda

Sastavljanje STEMI Hexapoda

U drugom dijelu programa, nakon upoznavanja s osnovama, RInovatoRI su sklapali vlastitog robota – STEMI Hexapoda, a u tom im je podvigu pomogao i njegov su-kreator Marin Trošelj motivirajućim online predavanjem.

Posljednji i najkreativniji dio za polaznike Summer RInnovation Lab bilo je osmišljavanje mogućih primjena Hexapod robota u svakodnevnom životu. I ovoga puta RInovatoRI su oduševili svojom bezgraničnom maštom i out-of-the-box razmišljanjem. Tako su polaznice Mia i Morana Hexapodu namijenile ulogu pametnog asistenta u knjižnici pod nazivom BookLocator, Petar i Leon koristili bi ga, nadograđenog LED svjetlima, u borbi protiv komaraca, Viviana je svoj Hexapod – senzor prepreka stavila u funkciju osoba s oštećenjem vida da bi im se omogućilo nesmetano kretanje, Gael, Tin i Lucijan vide ga kao mobilnu budilicu uz koju je nemoguće zaspati u školu ili na posao, dok je Bartolov Čistobot noćni čistač stambenog i javnog prostora.

RInovatoRI u PP Torpedo

RInovatori u Proizvodnom parku torpedo

Detalji o ovim RI-novativnim projektima nalaze se na Facebook stranici programa RInovatoRI.

Posljednjeg dana ljetne škole poduzetništva RInovatoRI su dobili priznanja i poklone, a okušali su se i u društvenoj igri RI-Route koju su osmislili njihovi prethodnici.

Više informacija o projektu dostupno je na web stranici RinovatoRI.