Kreativni program za mlade poduzetnike i inovatore

RInovatoRI logotip

Program RInovatoRI je izvanškolski edukativni program za razvoj poduzetničkih vještina i kompetencija mladih, a namijenjen je učenicima viših razreda riječkih osnovnih škola. Kroz program polaznici stječu znanja iz širokog spektra područja vezanih za poduzetništvo, a posebni fokus je na kreativnom pristupu u rješavanju problema, stvarnim poduzetničkim iskustvima iz okruženja, suvremenim alatima, tehnologijama i inovacijama u poslovnom svijetu te na razvoju vlastitih poduzetničkih ideja.

Program je iniciran i osmišljen od strane Grada Rijeke – Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte, a provodi se u suradnji s Gradskom ustanovom Dom mladih u tri programska pravca: (1) redovni program, (2) Spring Camp i (3) Summer RInnovation Lab. U okviru redovnog programa održavaju se i dvije specijalizirane aktivnosti: radionica 3D RInovatoRI polaznicima pruža praktična znanja i uvide iz područja 3D tehnologije, dok je radionica AI RInovatoRI posvećena temi umjetne inteligencije. Značajan naglasak u programu stavlja se i na terenske aktivnosti, tematske izlete i stručne goste.

Program za razvoj poduzetničkih kompetencija mladih pokrenut je 2008. godine pod nazivom Kreativno-edukativna škola (KEŠ), a 2018. godine koncepcijski je osvježen i preimenovan u RInovatoRI.

NAGRADE I PRIZNANJA

Program RInovatoRI nacionalni je dobitnik Europske nagrade za promicanje poduzetništva 2019. u kategoriji promicanje poduzetničkog duha. Program je 2021. uvršten u internacionalnu bazu dobrih praksi na razini programa Interreg Europe, a u 2022. u ‘Praktičan vodič za usavršavanje i prekvalifikaciju‘ od strane inicijative Europske komisije Intelligent Cities Challenge.

Vikend školi poduzetništva 2018., pod nazivom ‘Pametni gradovi i umjetna inteligencija’ dodijeljena je povelja za NAJ-akciju na državnoj razini, u sklopu akcije ‘Gradovi i općine prijatelji djece’.

UPRAVLJANJE I REALIZACIJA

Programom upravlja Upravni odjel za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte, a realizira se u suradnji s ustanovom Dom mladih. Program je u najvećem dijelu sufinanciran iz Proračuna Grada Rijeke.

Aktualnosti o programu mogu se pratiti na službenoj Facebook stranici, a sve informacije dobiti putem e-maila rinovatori@rijeka.hr.