Kreativni program za mlade poduzetnike i inovatore

RInovatoRI logotip

Program RInovatoRI je izvannastavni edukativni program za razvoj poduzetničkih vještina i kompetencija mladih, a namijenjen je učenicima viših razreda riječkih osnovnih škola. Kroz program polaznici stječu znanja iz širokog spektra područja vezanih uz poduzetništvo, a posebni fokus je na kreativnom pristupu u rješavanju problema, stvarnim poduzetničkim iskustvima iz okruženja, suvremenim alatima, tehnologijama i inovacijama u poslovnom svijetu te na razvoju vlastitih poduzetničkih ideja.

Program je iniciran i osmišljen od strane Grada Rijeke – Odjela za poduzetništvo, a provodi se u suradnji s Gradskom ustanovom Dom mladih u tri programska pravca: (1) redovni program (cjelogodišnje tjedne radionice), (2) Vikend škola poduzetništva i (3) Summer RInnovation Lab (ljetna škola poduzetništva). Do danas je u programu sudjelovalo preko 560 djece u sva tri programska pravca.

RAZVOJ PROGRAMA

Program za razvoj poduzetničkih kompetencija mladih pokrenut je 2008. godine pod nazivom Kreativno-edukativna škola (KEŠ), a 2018. godine koncepcijski je osvježen i preimenovan u RInovatoRI. Veća orijentiranost na terenska iskustva, rješavanje stvarnih problema riječkih poduzeća te razvoj vlastite startup ideje temeljne su promjene koje su unijele novu dinamiku u program.

NAGRADE I PRIZNANJA

Vikend školi poduzetništva 2018., pod nazivom ‘Pametni gradovi i umjetna inteligencija’ dodijeljena je povelja za NAJ-akciju na državnoj razini, u sklopu akcije ‘Gradovi i općine prijatelji djece’.

Program RInovatoRI nacionalni je dobitnik Europske nagrade za promicanje poduzetništva 2019. u kategoriji promicanje poduzetničkog duha. Program je 2021. uvršten u internacionalnu bazu dobrih praksi na razini programa Interreg Europe.

UPRAVLJANJE I REALIZACIJA

Programom upravlja Odjel gradske uprave za poduzetništvo, a realizira se u suradnji s ustanovom Dom mladih. Program je u najvećem dijelu sufinanciran iz Proračuna Grada Rijeke.

Aktualnosti o programu mogu se pratiti na službenoj Facebook stranici.