Svake godine sve veći broj ljudi odlučuje se na pokretanje vlastitog posla, a dobra poslovna ideja početak je svakog poduzetničkog pothvata.

Od poslovne ideje do njezine realizacije dug je put te samim tim i veliki izazov za sve koji planiraju uploviti u poduzetničke vode. Dobra poslovna ideja kombinacija je interesa i vještina budućih poduzetnika, ne zahtijeva velika početna ulaganja niti zapošljavanje većeg broja djelatnika u prvoj godini poslovanja, usmjerena je na tržište na kojem postoji potražnja i ima prepoznatljivu konkurentsku prednost.

Sljedeći korak je osmišljavanje i izrada poslovnog plana i tek na kraju otvaranje vlastitog posla. Poduzetniku je na raspolaganju nekoliko tipova društava koje može osnovati, a nakon te odluke slijedi postupak registracije.

Za pomoć u dobivanju informacija za otvaranje poduzeća i početak poslovanja zainteresirani se mogu javiti u Poduzetnički informativni centar. Ukoliko žele procjenu poslovne ideje i pomoć u izradi poslovnog plana, mogu se obratiti stručnim osobama u Regionalnoj razvojnoj agenciji PORIN d.o.o.

Na stranicama Hrvatske gospodarske komore nalaze se korisne publikacije Kako započeti poduzetničku djelatnost i Vodič za mala i srednja društva.