Mogućnosti ulaska u posao su različite: ima li svoju poslovnu ideju, poduzetnik može otvoriti vlastitu tvrtku, kupovina postojeću tvrtku, te sklopiti posebne vrste ugovora: franšizu ili licencu.

 • Otvaranje vlastite tvrtke
 • Kupovina postojeće tvrtke
  Poduzetnicima na raspolaganju stoji i mogućnost kupovine već uhodanog poslovanja. Većina poduzetnika prodaju oglašava putem dnevnih novina i različitih vrsta oglasnika. Prije kupovine bilo koje tvrtke poželjno je raspitati se o poslovanju tvrtke, a posebice o dugovanjima (FINA, banke, kupci, konkurencija).
 • Franšiza
  Franšiza je oblik poslovne suradnje, u kojemu davatelj franšize (obično tvrtka koja ima uhodano poslovanje) putem franšiznog ugovora ustupa pravo primatelju franšize (obično tvrtka koja tek kreće s poslovanjem ili su joj investicijska sredstva i mogućnosti ulaganja vrlo ograničena) korištenja znanja i načina rada davatelja franšize. Više o ovom obliku započinjanja posla na stranicama Centra za franšizu  koji djeluje pri osječkom Centru za poduzetništvo.
 • Licenca
  Licenca je ugovor kojim se licencijskom partneru daje neko posebno pravo (proizvodnja nekog proizvoda, uporaba imena, korištenje tehnološkog procesa, distribucija nekog specifičnog proizvoda), uz određenu naknadu. S obzirom na to da postoje različite licence, prije konačne odluke bilo bi dobro potražiti savjet od stručnih osoba. S ciljem poticanja primjene i širenja znanja o intelektualnom vlasništvu pomoću licencnih ugovora u
  Zagrebu je osnovana Udruga stručnjaka za licenciranje koja djeluje u sklopu međunarodnog udruženja stručnjaka za licenciranje Licensing Executives Society International.