U prostoru skladišta 7 na Bečkom pristaništu potpisan je Ugovor za rušenje skladišta 5,6 i 7 kojim će se dobiti 8.500 m² otvorene operativne površine. Radovi bi trebali biti gotovi u roku od 90 dana, a ugovor za radove vrijedne 13 milijuna kuna potpisali su Denis Vukorepa, ravnatelj Lučke uprave Rijeka, u ime naručitelja i Hrvoje Merki, direktor tvrtke EURCO d.d. iz Vinkovaca u ime odabranog ponuditelja.

Potpisivanju ugovora nazočili su, u ime Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske je prof.dr.sc. Bojan Hlača, predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave i Duškoo Grabovac i predsjednik Uprave Luke Rijeka kao koncensionar.

Skladišta 5, 6 i 7 nalaze se na Bečkoj obali u Bazenu Rijeka, na koncesijskom području Luke Rijeka d.d. koja trenutno koristi samo prizemlje za punjenje i pražnjenje kontejnera, dok ostali, veći dio skladišta nije iskoristiv za lučke operacije i prvotnu, osnovnu namjenu. Uklanjanjem skladišta 5,6 i 7 oslobađa se inače deficitaran operativni lučki prostor u Bazenu Rijeka veličine 8.500 m2 za manipulacije i skladištenje suvremenih tereta, od kontejnera do teških i vangabaritnih tereta.
Ravnatelj Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa kazao je kako skladišta koja se ruše već odavno nisu funkcionalna, a Luci Rijeka nedostaje manipulativni prostor za terete koji se mogu skladištiti na otvorenom. Ova investicija vrijedna je 13 milijuna kuna od čega je 8 milijuna osigurala Lučka uprava Rijeka, a 5 milijuna Vlada RH.

Prof.dr.sc. Bojan Hlača, predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave naglasio je kako je koparska luka površinom 15 puta veća od riječke, što joj daje veću konkurentnost. Realizacijom ovog projekta koncesionar će dobiti dodatni prostor za svoje potrebe.
Tvrtka EURCO d.d. koja će obaviti posao rušenja hrvatski je lider na tržištu uklanjanja i rušenja industrijskih i infrastrukturnih objekata. Među 1100 različitih objekata koje su rušili izdvaja se 256 m visok dimnjak u koksari Bakar, a dobilisu i mobilizacijski nalog za uklanjanje objekata stradalih u potresu na području Sisačko moslavačke županije.
Rušenje će izvoditi specijalnim bagerima gusjeničarima koji imaju pojačanu konstrukciju, duge ruke i posebne hidrauličke alate – hidrauličke škare za usitnjavanje armiranog betona i rezanje armature.
Radovi će početi za 30-ak dana, a dinamika radova će ovisiti prvenstveno o vremenskim prilikama.
Prvi radovi će biti skidanje salonit ploča s krova, skidanje metalne konstrukcije s 4. kata, a zatim kreće strojno rušenje skladišta od 4. kata do samog podruma uz utovar i odvoz materijala, te reciklaža otpada.

U neposrednoj blizini skladišta 7, na samom ulazu u Luku, već se u okviru projekta “Unaprjeđenje infrastrukture u luci Rijeka – Bazen Rijeka (POR2CORE-Rijeka Basin)“ izvode radovi na postavljanju nove infrastrukture odovodnje, postavljanju novih kolosijeka i u konačnici betoniran ja podloge. Projekt ukupne vrijednosti 33.664.078,00 EUR-a sufinancira se sredstvima Europske Unije iz Instrumenta za povezivanje Europe (Connecting European Facility) u 85%-tnom udjelu, a realiziraju ga zajednički Lučka uprava Rijeka i Luka Rijeka d.d. Projekt obuhvaća radove na rekonstrukciji infrastrukture u Bazenu Rijeka na Praškom, Budimpeštanskom i Bečkom pristaništu te Visinovom, Orlandovom i De Franceschijevom gatu.