Nakon što je sredinom siječnja Đani Poropat podnio ostavku na mjesto zamjenika gradonačelnika, ujedno člana Poglavarstva zaduženog za područje poduzetništva, Gradsko vijeće prihvatilo je ostavku i na njegovo mjesto imenovalo Miroslava Matešića, gradskog vijećnika iz redova HNS-a. Na sjednici je prihvaćena izmjena Odluke o socijalnoj skrbi kojom je cenzus za ostvarivanje novčane pomoći za najugroženije umirovljenike povećan s 1.200 na 1.400 kuna mjesečno

Razrješenje zamjenika gradonačelnika Đanija Poropata

Pojašnjavajući prijedlog za razrješenje Đanija Poropata, gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je kako je ostavka obrazložena osobnim razlozima, a podnesena je s danom 11. veljače 2009. Sukladno ovlaštenjima, ujedno je Gradskom vijeću predložio da se na mjesto zamjenika gradonačelnika izabere Miroslav Matešić.

Raspravljajući o toj temi, u ime kluba HDZ-a, Tomislava Zečević-Pedić istaknula je kako je stranka od prvog trenutka isticala kako osoba protiv koje se vodi sudski postupak ne bi trebala biti izabrana na mjesto zamjenika gradonačelnika.
“Gradonačelnik do sada nije uvažavao naše mišljenje, te je isticao kako će čekati pravomoćnu presudu prije nego što zatraži Poropatovu ostavku. Ipak, odmah nakon nepravomoćne presude tražio je njegovu ostavku, stoga odbijamo sudjelovati u ovom političkom igrokazu,” kazala je Zečević-Pedić, čiji su stranački kolege, uz ostale vijećnike oporbe bili suzdržani kod izglasavanja razrješenja Đanija Poropata.

Gradonačelnik Obersnel je podsjetio kako se u trenutku njegova izbora protiv Poropata nije vodio kazneni, već istražni postupak, dodavši kako je Poropat nepravomoćno osuđen za nešto što se događalo prije stupanja na dužnost zamjenika gradonačelnika. Napomenuo je kako nikad od Poropata nije tražio ostavku, već samo izjavio kako bi podnošenje ostavke bio moralan čin. Vijećnik SDP-a Loris Rak kako je Poropatova ostavka dokaz je visokih standarda političke odgovornosti u Rijeci, što su ranije pokazala i dva člana Poglavarstva, koja su također podnijela ostavku kako ne bi došli u situaciju da ih netko optuži za sukob interesa. Obrativši se Gradskom vijeću, Poropat je istaknuo kako je danas, kao i u početku istrage, uvjeren kako u poslovanju tvrtke u kojoj je radio nije otuđio niti jednu kunu.

34. sjednica Gradskog vijeća

Sporazum o suradnji Grada Rijeke i bugarskog grada Burgasa

Prijateljska suradnja s bugarskim gradom Burgasom

Gradsko vijeće donijelo je Odluku o sklapanju Sporazuma o suradnji Grada Rijeke i bugarskog grada Burgasa, zaključivši kako postoji opravdan interes za međusobnu suradnju koja može biti od iznimne važnosti za Grad Rijeku u područjima vezanim uz gospodarstvo, kulturu, znanost, turizam, sport i visoko obrazovanje. Sporazum će predstavljati poveznicu Jadranskog i Crnoga mora koje u zadnje vrijeme geostrateški dobiva sve više na značaju, prvenstveno u domeni energetike.

Izmijena odluke o Likovnoj nagradi Ivo Kalina

Izmijenjena je i odluka o Likovnoj nagradi Ivo Kalina, koja se svake godine dodjeljuje za najbolju likovnu izložbu na području suvremene umjetnosti održanu tijekom godine u Rijeci. Izmjenama odluke otvorena je mogućnost da se nagrada može dodijeliti i stranim fizičkim i pravnim osobama, budući da se u Rijeci održavaju i izložbe u kojima sudjeluju autori, kustosi i ostali stručnjaci s područja likovne umjetnosti koji nisu hrvatski državljani.

Usvojen je i Pravilnik o ocjenjivanju službenika i namještenika Grada Rijeke koji se temelji na Zakonu o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, a kojim se uvodi sustav ocjena i koji će određivati stimulativne odnosno kaznene mjere.

34. sjednica Gradskog vijeća

Cenzus za ostvarivanje novčane pomoći za najugroženije umirovljenike povećan s 1.200 na 1.400 kuna mjesečno

Povećani cenzusi za dodjeljivanje novčane pomoći za umirovljenike

Gradsko vijeće usvojilo je izmjene i dopune Odluke o socijalnoj skrbi, kojom je cenzus za ostvarivanje novčane pomoći za najugroženije umirovljenike povećan s 1.200 na 1.400 kuna mjesečno. Naime, prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje mirovine su se u 2008. godini u odnosu na 2007. godinu povećale za 8.9%, što bi, da nisu prihvaćene promjene, rezultiralo time da određeni broj umirovljenika koji koristi navedenu novčanu pomoć više ne udovoljava uvjetima iz Odluke o socijalnoj skrbi. Prihvaćanjem ove odluke neće se povećati sredstva predviđena za ovu svrhu u 2009. godini u iznosu od 2,2 milijuna kuna.

Brojna pitanja na aktualnom satu

Tijekom aktualnog sata, koji je trajao više od dva sata, vijećnici su postavili brojna pitanja, pa je tako Ivana Ivaniša (SDP) zanimalo u kojoj je fazi izgradnja novog autobusnog kolodvora na Zapadnoj Žabici. Gradonačelnik Obersnel istaknuo kako je planirano do zadnjeg kvartala 2009. ishodovati potvrdu glavnog projekta, nakon čega bi trebala krenuti i realizacija projekta. Napomenuo je kako se radi o složenom projektu u koji je do sada uloženo 50 milijuna kuna, s time da je izrada Detaljnog plana uređenja zbog dane, pa uskraćene suglasnosti konzervatora trajala 1,5 godinu dulje od planiranog, dok su s Lučkom upravom godinu dana vođeni pregovori zbog suglasnosti na parcelacijski elaborat.

Irene Gregorović Filipčić (Ljevica) postavila je pitanja tko će odgovarati za slučaj djevojke koja je protiv svoje volje zadržana u Psihijatrijskoj bolnici Lopača, na što je Obersnel odgovorio kako je slučaj u nadležnosti ravnatelja bolnice i inspekcijskih službi, napomenuvši kako Upravno vijeće ni osnivač ne mogu odgovarati za terapijske postupke koji nisu u skladu s prihvaćenom metodom liječenja.

Odgovarajući na pitanje o izgradnji vodovodne mreže na Pulcu, gradonačelnik je istaknuo kako bi radovi, koji uključuju izgradnju 1600 m vodovodne mreže i rekonstrukciju vodospreme trebali započeti krajem veljače. Napomenuvši kako je na zahtjev građana 2007. godine mijenjana trasa vodovoda, gradonačelnik je kazao kako je končano završen dugotrajni imovinsko-pravni postupak, koji je završio izvlaštenjem države.
Vijećnike je zanimalo i prometno rješenje u Cambierijevoj ulici, čime se omogućio brži ulaz u bolnicu vozilima Hitne pomoći. Gradonačelnik je kazao kako se radi samo o privremenom rješenju, dok bi trajno rješenje predstavljao poseban ulaz s Krešimirove ulice, što će se urediti vrlo skoro.

34. sjednica Gradskog vijeća

34. sjednica Gradskog vijeća

Vijećnika Milana Šušnjara zanimalo je zašto se poligon za uvježbavanje polaznika autoškola ne dislocira izvan grada, na što je član Poglavarstva zadužen za komunalni sustav Vladimir Predrag odgovorio kako se polaznici trenutno uvježbavaju u krugu Sveučilišnog kampusa i Kamionskog terminala na Srdočima, dok se trajno rješenje predviđa na Rujevici.

Još jednom izrazivši nezadovoljstvo što Rijeka nije domaćin Svjetskog prvenstva u rukometu, vijećnik HDZ-a Hrvoje Burić predložio je da vijećnici obiđu novu porečku sportsku dvoranu, koja je puno ljepša i jeftinija od dvorane koja se gradi na Zametu. Gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako su dvije dvorane koje su se u Hrvatskoj izgradile za SP iste veličine koliko bi imala i Dvorana mladosti s rekonstrukcijom predlaganom u kandidaturi za domaćina, napomenuvši također kako Centar Zamet neće činiti samo sportska dvorana, već i javni trg, prostorije knjižnice i mjesnog odbora te ugostiteljski i poslovni prostori