Prema prijedlogu Odbora za javna priznanja Grada Rijeke, u 2012. godini će po prvi put biti dodjeljene dvije Nagrade Grada Rijeke za životno djelo. Jedna će biti dodijeljena fra Emanuelu Hošku, a druga akademiku Danielu Rukavini. Na gradonačelnikovom kolegiju također je izneseno da je zagrebačka tvrtka STRAUSS & PARTNER Development d.o.o. kupila na natječaju dio zemljišta bivše tvornice “Benčić”, namijenjenog izgradnji hotela s podzemnom garažom.

Predsjednica Gradskog vijeća, ujedno i predsjednica Odbora za javna priznanja Dorotea Pešić Bukovac kazala je da će u 2012.g., uz navedene, biti dodijeljeno i devet Godišnjih nagrada Grada Rijeke i to: prof.dr.sc. Nevenki Ožanić, dipl. ing. Građ., Draženu Mikuliću, Mladenu Uremu, Svetozaru Niloviću, prof.dr.sc. Željki Crnčević Orlić, dr. med., prof.dr.sc. Jeleni Roganović, dr. med., prof.dr.sc. Olegu Petroviću, dr.med, Streljačkom klubu Lokomotiva i Radovanu Šoljagi dr.med.
Dobitnici Zlatne plakete “Grb Grada Rijeke” u 2012. godini su Zvonimir Brozić, Geodetski zavod Rijeka d.o.o. , prim. Milan Blažević, dr.med. , Vladimir Bruketa, Rock sastav Uragani i Mario Schiavato.
“Veseli me da je ove godine bilo puno kvalitetnih prijedloga za dodjelu javnih priznanja i da su među prijavljenima vrhunski stručnjaci, ali i ljudi koji su predano radili u kulturi, kao i rock sastav Uragani koji su obilježili razvoj glazbenog pravca po kojemu je Rijeka prepoznatljiva”, kazao je gradonačelnik Vojko Obersnel.

Gradnja hotela u ex Benčiću
Pročelnik gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Srđan Škunca izvijestio je kako je na natječu za prodaju građevinske parcele unutar područja “Benčić”, namijenjenog izgradnji hotela s podzemnom garažom prihvaćena ponuda zagrebačke tvrtke STRAUSS & PARTNER Development d.o.o. s ponuđenom cijenom od 3.276,12 kn/m2, odnosno za 2.135 m2 ukupno 7.584.207,11 kuna. Škunca je naglasio da natječajem nisu obuhvaćeni drugi dijelovi “Benčića” koji su predmetom obnove i restauracije. Gradonačelnik Obersnel je komentirao kako već dugo postoji interes za realizaciju tog programa, ali ga se nije moglo realizirati zbog objektivnih okolnosti. Podsjetio je kako je 1990-te usvojeno arhitektonsko- urbanističko rješenje uređenja cijelog područja “Benčića”, a kada se krenulo u realizaciju, pojavio se niz problema od strane konzervatora, zbog čega je mijenjan i Detaljni plan uređenja. „Nisam protiv zaštite, ali neprihvatljivim držim da konzervatori prvo izdaju suglasnost na lokacijsku dozvolu, a onda je osporavaju, što je neozbiljno prema investitorima”, kazao je gradonačelnik Obersnel. Uz odustajanje investitora, dodao je, poklopila se i financijska kriza, pa je i interes za realizaciju ovog projekta bio znatno umanjen. Obersnel je naglasio da je investitor bio zainteresiran za kupnju i prostora tzv. Teatrina i to za izgradnju kongresne dvorane, što pak konzervatori nisu dopustili.

75. gradonačelnikov kolegij svibanj 2012.

Zapošljavanje putem stručnog osposobljavanja
Mjere poticanja zapošljavanja putem stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa i poticanja zapošljavanja putem javnih radova u Gradu Rijeci, kao i u gradskim ustanovama, komunalnim i trgovačkim društvima, provode se već dvije godine. U tom razdoblju na stručno osposobljavanje primljeno je stotinu osoba, dok je za razdoblje 2012./2013. za stručno osposobljavanje predviđen prijem 80-ak osoba. Najviše će ih biti primljeno u Gradu Rijeci i to čak 40, od kojih je 25 već u postupku prijema. Obersnel je naglasio kako je riječ o vrijednoj mjeri namijenjenoj mladima do 29 godina. Svi koji ostvare ovo pravo primat će naknadu od 1600,00 kuna i biti stručno osposobljeni te steći godinu dana radnog staža, što im omogućuje polaganje stručnog ispita i bolje kvalifikacije za novo radno mjesto. Mjere poticanja javnih radova namijenjene su nezaposlenim osobama sa Zavoda za zapošljavanje koje tako mogu zaraditi minimalnu plaću od 2814,00 kuna. Upravo ovih dana desetoro osoba zaposlilo se korištenjem ove mjere na uređenju okoliša škola i vrtića. Radovi će trajati četiri mjeseca s mogućnošću produženja na još dva mjeseca. “Ove bi mjere trebalo što više koristiti, jer su povoljne za poslodavce, a u slučaju javnih radova uz minimalne plaće, uz sva prava iz radnog odnosa”, poručio je gradonačelnik Obersnel, dodavši da za ove mjere postoji veliki interes mladih nezaposlenih osoba, što pokazuje podatak od preko 600 zaprimljenih prijava kandidata u 2012. godini u Gradu Rijeci.

Održavanje plaža
Podnoseći Izvješće o održavanju plaža i aktivnostima na osiguranju sportsko-rekreacijskih i ugostiteljskih sadržaja na 20 plaža kojima upravlja Grad Rijeka, pročelnica gradskog Odjela za komunalni sustav i uređenje grada Irena Miličević kazala je da je za održavanje plaža u 2012. godini osigurano ukupno 3.143.000,00 kuna. Svi poslovi su ugovoreni, a radovi bi trebali biti dovršeni do službenog početka sezone kupanja, odnosno 1. lLipnja. Miličević je izvijestila da će natječaj za koncesiju plaže Ploče biti raspisan krajem ove ili početkom iduće godine, temeljem Odluke Županijske skupštine. Na plaži Lungo mare, počev od Skaleta do plaže Kostanj, postavit će se 12 novih fitnes sprava, što je u Rijeci prva postava fitnes sprava na javnom mjestu, a Grad Rijeka će sa 50.000 kuna financijski podržati obuku dva spasioca za plažu za invalide Kostanj.

 

Trg riječkih olimpijaca
Odbor za mjesnu samoupravu predložio je da se trg ispred novoizgrađenog Centra Zamet nazove Trg riječkih olimpijaca. Prijedlog je na kolegiju iznio predsjednik odbora, vijećnik Danko Švorinić, naglasivši da su od 1928. godine do posljednje održane Olimpijade, riječki sportaši osvojili 24 medalje, a od 2010. godine u Rijeci djeluje i Klub riječkih olimpijaca. Među prijedlozima imena novog trga bili su i “Sloga” i “Zametski zvončari”.

Komunalna naknada – dugovanje 3. maj Motori i dizalice d.d.
Na kolegiju je bilo riječi o reguliranju plaćanja komunalne naknade 3. maj Motori i dizalice d.d. Rijeka čiji se dug prema Gradu Rijeci do svibnja ove godine popeo na 21,3 milijuna kuna, od čega se 11 milijuna kuna odnosi na glavnicu, a ostalo na zakašnjelo plaćanje.
“Za razliku od Grada koji je provodio niz aktivnosti kako bi pomogao brodogradnji, pa i na račun smanjenja prihoda gradskog proračuna, prošla je Vlada sjela na račun i bez imalo samilosti naplatila 13 milijuna kuna poreza, iako su joj bila puna usta brodogradnje“, rekao je gradonačelnik Obersnel. Prihvaćen je prijedlog trgovačkog društva 3. MAJ Motori i dizalice d.d. da se plati dio duga komunalne naknade u iznosu od 5 milijuna kuna glavnice u roku od pet dana od donošenja zaključka, a prihvaćen je i zahtjev tog Društva za otpis zakonskih zateznih kamata u ukupnom iznosu od 6.3 milijuna kuna.

Među ostalim, prihvaćen je i prijedlog da se u garaži Dvoranskog plivališta Kantrida kojom upravlja Rijeka promet, od 1. lipnja do 30. rujna od 00,00 sati do 24,00 sata cijena parkiranja poveća sa 2 kune po satu, na 3 kune po satu. Visina naknade za mjesečnu parkirnu kartu za parkiranje vozila u javnoj garaži za fizičke osobe iznosi 200,00 kuna mjesečno, a za pravne osobe iznosi 300,00 kuna mjesečno. Pravo na kupnju mjesečne parkirne karte imaju sve fizičke i pravne osobe neovisno o mjestu prebivališta odnosno sjedišta.