Festival Porto Etno koji već 6 godina prezentira multikulturalnost Rijeke kroz glazbu i gastronomiju, a publici približava raznolikost etno glazbe, ove se godine ponovno usidruje na Trg Riječke rezolucije i to od 9. do 11. lipnja.

Program Festivala najavljen je na konferenciji za medije, a predstavili su ga ravnatelj Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku Edvin Liverić, koordinatorica programa HKD-a na Sušaku i voditeljica festivala Porto Etno Jelena Tondini, glazbeni selektor festivala Zoran Majstorović te kao predstavnica projekata Fusilli i Cities4CSR, viša stručna suradnica za provedbu EU projekata Grada Rijeke Mirna Hriljac Nikšić.

Glazbeni program predvodi Amira Medunjanin, jedna od najpoznatijih interpretatorica tradicionalne bosanske glazbe i pjevačica čije je ime postalo sinonim za sevdah i sevdalinku. Uz izvanrednu izvedbu, Amira se ističe jedinstvenom emocijom i inovativnošću kojom pristupa sevdahu, a dok njezin glas lebdi između Istoka i Zapada često ju se uspoređuje sa Cesariom Evorom i Billie Holiday. Već tradicionalno, na ovom će ju festivalu pratiti „kućni bend“ Porto Etno Orkestar, predvođen multiinstrumentalistom Zoranom Majstorovićem. Amira nastupa u četvrtak 9.6. od 21 sat.

Ovogodišnji novitet festivala je uključivanje profesionalnih glazbenika iz drugih dijelova svijeta koji žive i rade u Rijeci u poseban program, gdje će također nastupiti uz festivalski „kućni bend“ Porto Etno Orkestar.

Pod zajedničkim imenom Rijeka’s Music Expats, glazbenici iz Jordana, Španjolske, Azerbajdžana, Irana i Turske nastupit će u petak 10.6. od 21 sat uz posebnog gosta, turskog glazbenika Ahmeta Barana, virtuoza na Qanunu, arapskom žičanom instrumentu. Uz stvaranje nove Porto Etno tradicije, cilj projekta Rijeka’s Music Expats je i međusobno povezivanje glazbenika i stvaranje novih zanimljivih sadržaja.

PortoEtno2022_vizualProgram koji je uvijek privlačio veliki broj publike, a koji je zbog pandemijske situacije morao preskočiti dvije godine festivala, u ovom uzdanju Porto Etna se ponovno vraća – u subotu 11.6. od 11 sati manjine koje djeluju u Rijeci i županiji prezentirat će svoje nacionalne gastro-specijalitete. Porto Etno ove godine djeluje i humanitarno, pa će sav prihod od prodaje porcija koje će se prodavati po 20 kn biti doniran organizaciji UNICEF – za podršku djeci i obiteljima Ukrajine.

Porto Etno gastro dan nudit će specijalitete iz Makedonije, Italije, BiH, Mađarske, Slovačke, Trinidada i Tobaga, Slovenije, Filipina, Ukrajine, Češke, Albanije, Srbije, Rusije, Kanade te romske kuharice.

Na svakom Porto Etnu poseban je začin folklorni program predstavnika manjina, pa će tako uz gastronomski program u subotu nastupiti i Matica Slovačka Rijeka, Zajednica Talijana Rijeka, Kulturno društvo Rusina i Ukrajinaca „Rušnjak“ PGŽ,Kulturno umjetničko društvo “SEVDAH”, Bošnjačka nacionalna zajednica, Makedonsko kulturno društvo „Ilinden“, Slovenski dom KPD Bazovica i Zbor Montenegrini, Albanska zajednica PGŽ, Češka beseda, SKD Prosvjeta,  gosti Demokratske zajednice Mađara iz Baranje te Riječke Palade.

Gastronomska događanja festivala u subotu na Trgu upotpunit će i edukativno-kulinarska radionica pod vodstvom KuHarmonije o pripremi zdravih obroka od ostataka hrane. Ova besplatna radionica kreće u 12 sati, a pridružit joj se mogu svi zainteresirani bez prijave. Pripremljeni obroci će po završetku biti podijeljeni prisutnim posjetiteljima. Radionica se održava u organizaciji EU projekta Fusilli (program Horizon) i EU projekta Cities4CSR (program URBACT), koji se oba izravno ili neizravno dotiču hrane i prehrane. Fusilli se bave prehranom, zdravom prehranom, viškovima hrane, kao i vezom rasta cijena hrane i mogućnostima osiguravanja zdravih obroka dok se Cities4CSR bavi društveno odgovornim poslovanjem, što se u našem riječkom slučaju odnosi na pitanja doniranja hrane, osiguravanje dostatnosti hrane ugroženim društvenim skupinama i sl.

Ulaznice po cijeni od 100 kn za koncert Amire Medunjanin moguće je kupiti online na mojekarte.hr, ili u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) te sat vremena prije početka događanja na blagajni na Trgu Riječke rezolucije.

Koncert Rijeka’s Music Expatsa 10.6. i ulaz na gastro-folklorni program 11.6. su besplatni.

U slučaju kiše koncertni programi se sele u HKD na Sušaku, o čemu će posjetitelji biti na vrijeme obaviješteni.