Sveučilište u Rijeci u subotu, 26. listopada u 11.30 sati organizira akciju sadnje stabala na Kampusu, kojom se priključuje građanskoj inicijativi pošumljavanja.

Akcija je pokrenuta na svjetskoj razini s ciljem jačanja pluća planete i povećanja apsorpcije štetnog ugljičnog dioksida, vodećeg stakleničkog plina.

Povodom najave ove akcije na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci održana je konferencija za medije na kojoj su sudjelovali: rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, ravnatelj Studentskog centra Rijeka Dinsko Jurjević, mr. sig, pročalnik Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarnje zemljištem Grada Rijeka dr. sc. Srđan Škunca i predsjednica Izvršnog odbora Kampus kreativnog tima prof. dr. sc. Rajka Jurdana Šepić i predsdjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci Tea Dimnjašević.

„Teme ekologije trebaju biti prioriteti i to je čvrst stav Sveučilišta u Rijeci. To je i ‘top-tema’ Europe i UN-a i jedna od najvažnijih tema na planeti uopće. Želimo poslati poruku da je riječko Sveučilište ekološki osviješteno i osjetljivo na ‘zelene’ teme. Provodimo politiku ‘Sveučilište bez plastike’, a 26. listopada pridružujemo se datumu koji je građanska inicijativa. Želimo podržati građane koji osjećaju da kroz svoj aktivizam mogu doprinijeti zajednici. Sadimo u subotu 10 stabala, a to je tek početak“, rekla je rektorica Prijić Samaržija.

Aleja drenova ili drenjula bit će posađena kod zgrade sveučilišnih odjela (Ulica Radmile Matejčić 2).

Pročelnik Škunca naglasio je kako Grad Rijeka i njegov Odjel podržava u potpunosti građansku akciju i kako će KD „Čistoća“ osigurati svu tehničku potporu sadnji i dvije ekipe vrtlara. Dodao je i kako se na Sv. Križu na opožarenom području planira sadnja sadnica crnoga bora, a u budućnosti veliki gradski park. Ozelenjavanje Kampusa jedna je od aktivnosti programskog pravca „27 susjedstava” projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, čiji je partner Sveučilište u Rijeci.

Sveučilište u Rijeci već je započelo s konkretnim aktivnostima usmjerenima k ekološkoj održivosti i osviještenom poslovanju, poput prestanka korištenja jednokratne plastike i postupnog kretanja prema sveučilištu bez plastike. Sveučilište ekološku osviještenost nastoji potaknuti i kod svojih studenata, a dobar primjer pruža i svojim promotivnim materijalima koji uključuju višekratne staklene boce i bilježnice od recikliranog papira. U sklopu tih ekoloških aktivnosti, predviđeno je i ozelenjivanje područja sveučilišnog Kampusa na Trsatu.

Akcija sadnje drveća 26. listopada prvi je korak opsežnijeg rada na ozelenjivanju Kampusa, a tako bi se ovaj kvart trebao dodatno integrirati u gradsko tkivo, stvarajući uvjete za ugodan život te podižući svijest studenata, profesora i građana o važnosti promjene svakodnevnih navika radi zaštite našeg okoliša.

Akciji pošumljavanja Kampusa, koju je započeo Rektorat Sveučilišta u Rijeci, mogu se pridružiti svi zainteresirani studenti, a uključeni su i Studentski centar Sveučilišta u Rijeci, kao ključni organizator ove prve akcije sadnje, te Kreativni tim Kampus, koji inače osmišljava aktivnosti unutar okvira „Susjedstva Kampus”, integralnog dijela programskog pravca „27 susjedstava“.

Skip to content