Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel sastao se s gradonačelnikom mađarskog grada Pečuha Zsoltom Pávom i njegovim suradnikom Andreasom Magonyiem, pri čemu je detaljnije definirana suradnja bivše i buduće europske prijestolnice kulture.

Suradnja Rijeke i mađarskog grada Pečuha, koji je ponio titulu EPK u 2010. godine, postoji već nekoliko godina, a formalizirana je u ožujku prošle godine kada je potpisan sporazum o suradnji na polju kulture.

Riječki gradonačelnik je naveo kako će iskustva Pečuha s EPK dobro doći Rijeci u 2020. godini. „Čitav je niz razloga zbog kojih se je lakše uspoređivati s gradovima poput Pečuha iz Mađarske nego s Liverpoolom iz Engleske, tako da su nam iskustva koja smo dobili iz razgovora i s gradonačelnikom Pávom i njegovim suradnicima izuzetno korisna“, rekao je Obersnel i dodao kako će se i Pečuh, uz ostale partnerske i prijateljske gradove, uključiti u kulturne programe u sklopu EPK 2020.

Sastanak s gradonačelnikom Pečuha

gradonačelnik pečuha Zsolt Páva s riječkim kolegom

„Gradonačelnik Páva nam je ponudio mogućnost da se u Pečuhu otvori svojevrsna ambasada projekta Rijeka EPK 2020., u obliku informacijskog centra gdje se mogu dobiti svi potrebni podaci o programima, aktivnostima i ostalome, što ćemo sa zadovoljstvom prihvatiti te ćemo nastojati otvoriti slične centre i u drugim gradovima“, završio je Obersnel.

Gradonačelnik Pečuha Zsolt Páva zahvalio je na ugodnom prijemu, te je, ističući potporu hrvatske Vlade i gradova na održavanju EPK 2010. godine, obećao svoj angažman na velikom riječkom projektu. „Važno je znati da je grad Pečuh, koji se nalazi blizu granice s Hrvatskom, centar hrvatske kulture u Mađarskoj; imamo hrvatske vrtiće i škole, a ubrzo se otvara i hrvatsko kazalište. Također, jučer smo otvorili tzv. Hrvatsku kuću u Pečuhu koja će biti centar ove kulture i vezanih aktivnosti u južnoj Mađarskoj“, kazao je Páva te izrazio želju za nastavkom suradnje ova dva grada i u budućnosti.

Grad Pečuh ima oko 160.000 stanovnika. To je grad naglašene multikulturalnosti, s velikom koncentracijom nacionalnih manjina, među kojima ima i velik broj Hrvata. U tom se gradu nalazi i Hrvatsko kazalište Pečuh, djeluje i Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj kao i Kulturno društvo August Šenoa. Pečuh je najveće sveučilišno središte u Mađarskoj s više od 34.000 studenata, a također predstavlja i važno prometno čvorište u ovom dijelu Europe.