U prostoru Be-vrta (Vrta beskućnika) u Osječkoj ulici u Rijeci karitativna organizacija Depaul Hrvatska provela je niz kreativnih aktivnosti za beskućnike s ciljem uključivanja šire zajednice, među ostalim predstavivši i projekt nastavak uređenja Be-vrta u sklopu Riječkog programa lokalnog partnerstva.

Cilj Be-vrta je svojevrsnom radnom terapijom rehabilitirati osobu pokušavši joj time vratiti radne navike i komadić ljudskog dostojanstva koji je u neporecivoj vezi s društvenim doprinosom. Poticanje suradnje, druženja i konstruktivnog stvaralačkog doprinosa izraženo je kreativnošću koja je sastavni dio svakog stvaralačkog procesa. U rad Be-vrta uključena je i šira zajednica – građani, volonteri i dobronamjernici. U Be-vrtu nezaposlene osobe prolaze obuku, a onda svoje znanje dijele s beskućnicima koji im pomažu u plasteniku. Lokalno uzgojene sadnice povrća, ukrasnog i aromatičnog bilja mogu se kupiti u Rijeci u prostorima udruge Depaul Hrvatska, a sve donacije idu za daljnje potrebe beskućnika. Tim donacijama osigurava im se dom, obrazovanje, lijekovi i zadovoljavaju slične potrebe.

Povodom Uskrsa je vrt, osim što svakodnevno pomaže svojim korisnicima, u četvrtak, 13. ožujka, postao centar uskršnjeg veselja, kreativnosti i radosti. Između ostaloga, predstavljen je i nastavak uređenja Be-vrta u sklopu Riječkog programa lokalnog partnerstva. Riječki program lokalnog partnerstva (RPLP) omogućava da se neposrednim sudjelovanjem građana, udruga i mjesnih odbora u suradnji s Gradom Rijeka brže i ekonomičnije riješi dio potreba stanovnika uređenjem manjih javnih površina, primjerice dječja igrališta, drvoredi, zelene površine ili manji divlji deponiji.

Projekt nastavka uređenja Be-vrta su predstavile s. Veronika Mila Popić iz Udruge Depaul te Dragica Fadljević iz Upravnog odjela za poslove Gradonačelnika, Gradskog vijeća i mjesnu samoupravu Grada Rijeke

Vrt beskućnika Udruge Depaul

Vrt beskućnika Udruge Depaul

Nastavak uređenja Be-vrta u sklopu Riječkog programa lokalnog partnerstva

U sklopu Riječkog programa lokalnog partnerstva u Vrtu beskućnika, koji se proteže na površini od 336 m2, planira se postavljanje Mini fitness senior seta, odnosno vanjske sprave za vježbanje za seniore, uređenje vanjske ograde, vrtnog zdenca i vrtne klupe, kao i provođenje niza aktivnosti. Provođenjem ovog projekta predviđeno je dodatno uređenje Be-vrta s ciljem uključivanja šire zajednice u njegovo djelovanje ponudom dodatnih sadržaja i oplemenjivanjem postojećih.

Sredstvima proračuna Grada Rijeke u iznosu od 4.673,01 eura nabavit će se fitnes sprave, solarne lampe i razni materijali.

Vrt beskućnika Udruge DepaulDodatno uređeni prostor, koji se nalazi na u Osječkoj ulici, preko puta kbr. 22, predstavljao bi mogućnost starijim stanovnicima Banderova i Škurinjske Drage vođeno vježbanje. Mogućnost sudjelovanja u vođenim fizičkim aktivnostima imali bi i korisnici usluga Dnevnog centra Kuće utočišta – pripadnici marginaliziranih skupina čime bi se s jedne strane, povećala društvene inkluzija, a s druge smanjila isključivost i predrasude koje posljedično vode stvaranju preduvjeta društvene nejednakosti.

Nastojeći primijeniti ekološke principe uzgoja, u sklopu Be-vrta uređeno je sedam povišenih gredica. Korisnici Dnevnog centra su su prošli edukaciju iz područja uzgoja i njege aromata.

Aktivnosti su usmjerene upravo prema osobama starije životne dobi i korisnici usluga Kuće utočišta, dnevnog centra Depaul Hrvatske, budući da predstavljaju marginalizirane skupine kod njih se zapaža deficit fizičke aktivnosti, usamljenost i otuđenost.

Depaul Family Singers - Udruga Depaul

Rehabilitacija kroz glazbu

Započet i projekt resocijalizacije beskućnika kroz glazbu

Tako su održane kreativne radionice izrade cvjetnih aranžmana pod vodstvom profesionalnih aranžera. Uz pouku o izradi uskrsnih cvjetnih aranžmana i dekoracija, sudionicima je predstavljena djelatnost programa Be-vrt, uz svjedočanstvo korisnika programa, volontera i djelatnika.

Vrt beskućnika Udruge Depaul

Uskršnja kreativna radionica

Također, u Be-vrtu je pripremljen i prigodni koncert na kojem je okupljene zabavljena novoformirana skupina pjevača – korisnika i volontera Depaul Hrvatske – “Depaul Family Singers”. Pjevačku skupinu predvode solist riječke Opere Voljen Grbac i djelatnica Depaul Hrvatske Magdalena Pavlić. Glazbeno-edukacijski projekt “Depaul Family Singers” je pilot-projekt resocijalizacije beskućnika kroz glazbu. Partneri projekta su Primorsko-goranska županija, Udruga Depaul Hrvatska te Prihvatilište za beskućnike „Ruže Sv.Franje“

Depaul Hrvatska dio je Skupine Depaul, koju čine vinkovske karitativne organizacije u sedam zemalja svijeta, pod matičnom organizacijom Depaul International. Njihovo je djelovanje usmjereno beskućnicima i osobama koje su u riziku od beskućništva, kao i ostalim marginaliziranim i društveno isključenim osobama.