Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel dočekao je veleposlanicu Kraljevine Norveške NJ. E. Astrid Versto zajedno s njezinim suradnicima, a tema razgovora je bila, među ostalim, održavanje Norveškog tjedna u Rijeci u travnju ove godine.

Gradonačelnik je u Salonu Grada Rijeke, uz prisustvo njegovog zamjenika Marka Filipovića i pročelnika gradskog odjela za kulturu Ivana Šarara održao sastanak s norveškom veleposlanicom i njenom pratnjom – zamjenikom Christianom Halvorsenom, višom savjetnicom za projekte u Veleposlanstvu Majom Dodić te počasnom konzulicom Kraljevine Norveške u Rijeci Loredanom Frank Jerman. Povod prijemu je, između ostalog, bio Norveški tjedan, kojeg će Veleposlanstvo Kraljevine Norveške u suradnji s Gradom Rijeka organizirati u travnju ove godine

Gradonačelnik Obersnel je izrazio zadovoljstvo ovim posjetom te naglasio kako je za Norveški tjedan u Rijeci od 23. do 27. travnja pripremljen čitav niz zanimljivih aktivnosti koje uključuju poslovne događaje, filmove i predavanja, kao i znanstveni skup u suradnji s riječkim Sveučilištem na temu važnosti edukacije o demokraciji, na kojem će Grad prezentirati svoj projekt Građanskog odgoja.

gradonačelnik i norveška veleposlanica sa suradnicima

Gradonačelnik je kazao kako je jedna od tema razgovora bila mogućnost uspostave prijateljskih veza s Bergenom, drugim najvećim norveškim gradom koji ima mnoge sličnosti s Rijekom, uz suradnju hrvatskog veleposlanika u Oslu, Riječanina Hrvoja Marušića.

Veleposlanica Versto zahvalila se na pozivu, navodeći kako cijeni što će se u ovom prekrasnom gradu organizirati Norveški tjedan. „Želimo osnažiti suradnju Norveške i Hrvatske, a Rijeka nam je kao industrijski grad s velikim iskustvom u pomorskom sektoru jako zanimljiva. Rijeka ima mnogo sličnosti s norveškim gradovima, stoga je svrha ovog sastanka bila postaviti temelje za dugotrajnu suradnju i poslije Norveškog tjedna“, rekla je veleposlanica. „U sklopu tog tjedna posebno bih izdvojila emitiranje filma „Kraljev izbor“ koji prikazuje događaje prvih dana nacističke invazije Norveške u Drugom svjetskom ratu, a u kojima je riječki torpedo odigrao ključnu ulogu u otporu prema njemačkom agresoru“, kazala je veleposlanica Versto.