Gradsko vijeće Grada Rijeke usvojilo je izmjene Odluke o komunalnom redu, kojom je zabranjeno i konzumiranje alkohola na javnim površinama, uz zaključak da do kraja godine komunalni redari neće naplaćivati kazne. Svrha zabrane je smanjenje materijalne štete od vandalskih ispada alkoholiziranih građana nevezano za dob, kao i pozitivan utjecaj na remećenje javnog reda i mira.

Nova Odluka o komunalnim redu

Nova Odluka o komunalnim redu kojom je zabranjeno i konzumiranje alkohola na javnim površinama nije usmjerena protiv mladih

Nova Odluka o komunalnim redu kojom je zabranjeno i konzumiranje alkohola na javnim površinama nije usmjerena protiv mladih

Obrazlažući odluku, riječki gradonačelnik Obersnel kazao je kako ne razumije zašto se tumači da je dio odluke koji se odnosi na zabranu konzumiranja alkohola na javnim površinama, osim tijekom raznih manifestacija, usmjeren protiv mladih, kad se odnosi na svih – kako na mlade, tako i na one starije, koji se, primjerice, okupljaju na Brajdi i uništavaju javnu i privatnu imovinu.

“Takvu odluku su donijeli Osijek, Karlovac, Makarska i Slavonski brod, kao i većina europskih gradova. Nitko ne brani okupljanje i zabavu, već samo konzumiranje alkohola na javnim površinama. Odlučili smo se na odluku zbog učestalih primjedbi zbog buke te oštećivanja javne opreme, automobila i zgrada. Intencija odluke nije kažnjavanje, već da kroz rad komunalnog redarstva, policije i drugih tijela te uz pomoć samih građana djelujemo preventivno i edukativno, ali da ujedno imamo temelj da, kad iscrpimo druge mogućnosti, možemo posegnuti za kažnjavanjem od strane komunalnog redarstva ili policije,” kazao je gradonačelnik Obersnel.

Vijećnici oporbe u svojim su istupima isticali kako je ova odluka usmjerena protiv okupljališta mladih, pogotovo na Kontu. Vijećnik Teo Božanić (HDZ) kazao je kako nije bilo potrebno donositi ovu odluku, budući da već postoje zakoni koji se tiču alkohola na temelju kojih može reagirati policija.

Sjednica Gradskog vijeća ožujak 2014 .

“Ispijanje alkohola na zidićima je dio mediteranske kulture, ovo je restriktivna odluka, koja je korak nazad i korak do prohibicije. Sad ćete reći da podržavamo opijanje mladih, što nije istina, ali vama nije do zdravlja mladih, već vam oni predstavljaju samo komunalni problem. Sad će se dogoditi da će se mladi okupljati po stanovima, a onda će smetati građanima. Zašto zabrinjavati opijanje na javnim površinama, a ne u kafićima koji su isto javne površine, te kažnjavati one koji nemaju novaca za kafiće,” kazao je vijećnik Božanić.

Na sjednici Gradskog vijeća o okupljanju mladih na Kontu govorio je direktor Hotela Kontinental Damir Balenović, koji je kazao kako je većina mladih koja se okuplja ispred hotela pristojna i obrazovana, no kad se preko vikenda skupi i više od stotinu mladih, dolazi do velike galame, uništavanja inventara hotela i vršenja nužde po javnim površinama, što je nespojivo s turizmom. “Neka svatko radi što hoće, samo dok ne ugrožava drugoga,” poručio je.

Vijećnici PGS predložili su brisanje odredbi Odluke o komunalnom redu koje se odnose na zabranu ispijanja alkohola na javnim površinama, dok su vijećnici Hrvatskih laburista i Liste za Rijeku predložili da se odgodi donošenje odluke do postizanja konsenzusa oko njezinih odredbi.

Gradonačelnik Obersnel kazao je kako odluka nije donesena naprečac, već se o njoj detaljno raspravljalo i na Vijeću za prevenciju kriminaliteta, na čijim sjednicama predstavnici policije istaknuli kako će im unošenje odredbi o zabrani ispijanja alkohola na javnim mjestima olakšati postupanje. Prihvatio je prijedlog vijećnika Duška Milovanovića (SDP) da se do kraja godine ne naplaćuju kazne, već samo izdaju upozorenja. Kazao je kako su vijećnici, odnosno svi građani, na ovu odluku mogli davati primjedbe tijekom javne rasprave koja je mjesec dana bila otvorena na web-stranicama Grada Rijeke, no za vrijeme javne rasprave nije pristigla niti jedna primjedba ni vijećnika ni građana. Predložio je vijećnicima da do kraja godine, dokad traje moratorij na kažnjavanje, daju konstruktivne prijedloge kako spriječiti uništavanje javne imovine i narušavanje javnog reda i mira kao posljedica ispijanja alkoholnih pića na javnim površinama.

Policija: Najveći broj prekršaja iz domene javnog reda i mira pod utjecajem alkohola

8. sjednica Gradskog vijeća ožujak 2014.

Prihvaćeno je izvješće o sigurnosnom stanju u Rijeci u 2013. godini

Izvješće o sigurnosnom stanju u Rijeci u 2013. godini podnio je zamjenik načelnice PU Primorsko-goranske Jasmin Brkljača ocijenivši stanje sigurnosti na području grada zadovoljavajućim. Vijećnike su ponajviše zanimali prekršaji javnog reda i mira povezani s maloljetničkim konzumiranjem alkohola na javnim površinama. Brkljača je kazao kako je velik dio narušavanja javnog reda i mira u središtu grada posljedica ispijanja alkoholnih pića, ali da statistike ne mogu dobro pokazati koliko se u tom broju nalazi maloljetnika, budući da oni u najvećem broju slučajeva nisu odgovorni za prekršaj. Da se pak radi o zabrinjavajućem trendu povećanja uživanja alkoholnih pića među mladima, ilustrirao je rezultatima ankete provedenim među učenicima viših razreda osnovnih škola pokazalo da se velik broj vrlo rano susreće s alkoholom.

Vijećnica Gordana Petrović (HSU) istaknula je kako je nazočnost kvartovskih policajaca nedovoljno vidljiva, na što je Brkljača istaknuo kako će suradnjom s mjesnim odborima policija nastojati biti prisutna na najkritičnijim točkama.

Izmjene Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca

Usvojene su izmjene Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca, koja donosi nova pravila držanja kućnih ljubimaca, između ostaloga zabranu dovođenja pasa na javnu površinu bez povodca, ako je pas utvrđen kao opasan i bez brnjice, dok će se u parkovima psi smjeti voditi isključivo po pješačkim stazama. Također, nadzor nad držanjem kućnih ljubimaca prešao je u nadležnost komunalnih redara. Ujedno, razumijevajući potrebe vlasnika pasa za odgovarajućim lokacijama na koje mogu izvoditi svoje kućne ljubimce radi istrčavanja, Grad Rijeka je utvrdio 22 potencijalne lokacije, od kojih bi dvije, na području mjesnih odbora Podvežica i Kozala, trebale biti uređene do kraja godine. Vijećnici oporbe su istaknuli kako se, s jedne strane, uvode zabrane, a s druge strane, nema parkova posebno namijenjenih za pse. Gradonačelnik Obersnel je istaknuo kako je odluka, koja je i dosada postojala bila restriktivna i kako je sada samo usklađena sa zakonom.

Ravnateljica Art-kina Croatia Slobodanka Mišković

8. sjednica Gradskog vijeća ožujak 2014 .

Za ravnateljicu Art-kina Croatia na četverogodišnji mandat izabrana je dosadašnja v.d. ravnateljice Slobodanka Mišković. Kako je kazao Velid Đekić, Upravno vijeće Art-kina predložilo je imenovanje Mišković, zato što je, u prvom redu, uspješno koordinirala vodila projekt Art-kina što je rezultiralo osnivanjem Art-kina kao javne ustanove. Nadalje, kao voditeljica Službe za filmsku djelatnost doprinijela je poticanju riječke filmske produkcije, a predloženim programom rada osigurava mogućnost daljnjeg razvoja ustanove i filmske djelatnosti, s posebnim naglaskom na rad s djecom i mladima.

Izvješće o radu Sveučilišne zaklade

Gradsko vijeće jednoglasno je prihvatilo izvješće o prošlogodišnjem radu Zaklade Sveučilišta u Rijeci, kojoj je Grad Rijeka, uz Sveučilište i Primorsko-goransku županiju, jedan od osnivača. Izvješće o radu podnijela je nova ravnateljica Iva Rinčić, istaknuvši kako u budućem radu Zaklada nastojati provesti čini drugačiji pristup u pronalaženju novih izvora financiranja, temeljnog na projektnim aktivnostima.
“Zaklada se time ne želi udaljiti od uobičajenih izvora financiranja, dapače ­ svojim osnivačima, ali i drugim potencijalnim donatorima nudi suradnju na drugačijim osnovama, u kojima se sredstva koriste za konkretne aktivnosti, poput Fonda za znanost studenata Sveučilišta u Rijeci u suradnji sa Studentskim zborom, unapređenja položaja žena u znanosti, ulaganja u nove tehnologije i promicanja novih mjera unapređenja istraživačkog rada,” kazala je ravnateljica Rinčić.

Vijećnici su pohvalili rad Zaklade, koja se u proteklih deset godina etablirala kao vodeća zaklada u području visoke znanosti i obrazovanja u Hrvatskoj, predloživši u njezinom budućem radu tješnje povezivanje s gospodarstvom, kako kod prikupljanja sredstava tako i kod poticanja istraživačkog rada upućenog na konkretne potrebe poduzetnika.

Jednoglasnom odlukom prihvaćeni su Izvješće o stanju sustava zaštite i spašavanja na području grada Rijeke u 2013. godini i Odluka o kriterijima za financiranje Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke u 2014. godini.