Novi francuski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Nj.E. Philippe Meunier posjetio je Rijeku i susreo se s predstavnicima Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije. Teme sastanka bile su kulturna i gospodarska suradnja Francuske i Hrvatske, pogotovo Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Veleposlanik Philippe Meunier na dužnost u Zagreb stupio je krajem listopada prošle godine. Veleposlanik je na prijam došao u pratnji supruge Nj.E. Corinne Meunier, također veleposlanice s kojom će se na dužnosti veleposlanika Francuske u Republici Hrvatskoj izmjenjivati svakih šest mjeseci.

Francuski veleposlanički par Meunier primili su u Salonu Grada Rijeke gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Dorotea Pešić-Bukovac te zamjenik gradonačelnika Rijeke Miroslav Matešić, a u ime Primorsko-goranske županije primanju su nazočili zamjenica župana Marina Medarić i pročelnik Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Valerij Jurešić.

Gradonačelnik Obersnel je izrazio zadovoljstvo posjetom novog francuskog veleposlanika koji će u Rijeci provesti nekoliko dana, sudjelovati na Humanitarnom karnevalskom balu i Riječkom karnevalu. Gradonačelnik je dodao kako su na prijamu razgovarali o suradnji Hrvatske i Francuske, pogotovo na poljima koja se tiču Rijeke, te o značenju Francuske alijanse koja djeluje u Rijeci i promovira francusku kulturu i jezik. Jedna od tema, kazao je gradonačelnik Obersnel unapređenje ekonomskih veza, odnosno unapređenje gospodarskih odnosa.

Novi francuski veleposlanik Nj.E. Philippe Meunier u posjetu Rijeci

Novi francuski veleposlanik u Republici Hrvatskoj posjetio je Rijeku i susreo se s predstavnicima Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije

„Zaključili smo i da projekt Europske prijestolnice kulture koji će se događati u Rijeci 2020. godine, iste godine kada Republika Hrvatska predsjeda i Europskom unijom, ima veliku važnost za daljnji razvoj suradnje Hrvatske i Francuske, i to ne samo na polju kulture već i na polju gospodarstva“, istaknuo je gradonačelnik.

Veleposlanik Philippe Meunier poručio je kako se na sastanku razgovaralo o različitim aspektima moguće buduće suradnje, što svakako uključuje i projekt Europske prijestolnice kulture, koji itekako može produbiti suradnju Hrvatske, pogotovo Rijeke i Županije, s Francuskom.
Također, dodao je kako bi, uz kulturnu suradnju, naglasak stavio i na ekonomsku suradnju. Naime, krajem siječnja u Zagrebu je održan prijam za francusku delegaciju poslovnih tvrtki, što je dobra mogućnost za povezivanje istih s gradovima i općinama Republike Hrvatske. Ono što veleposlanik smatra važnim za istaknuti je i činjenica da će Republika Hrvatska biti supredsjedateljica Europskom unijom u 2020. godini uz Francusku, što svakako otvara prostor suradnji.

Marina Medarić, Nj.E. Philippe Meunier i gradonačelnik Vojko Obersnel

Zamjenica župana Marina Medarić, Nj.E. Philippe Meunier i gradonačelnik Vojko Obersnel

Veleposlanik Meunier je dodao kako se zahvaljuje na prijamu i kako se raduje Riječkom karnevalu.

„Predstavili smo Primorsko-goransku županiju, sve naše različitosti otoka i Gorskog kotara, a veleposlanik Meunier je obećao da će promovirati našu županiju u Francuskoj i sa zadovoljstvom kazao kako je prošle godine našu zemlju posjetilo pola milijuna Francuza, što će se nastaviti i u budućnosti“, zaključila je zamjenica župana Marina Medarić.
(A.S.)

Skip to content