U Salonu Grada Rijeke održan je prijam za novog generalnog konzula Republike Srbije u Rijeci Gorana Petrovića.

Od uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Srbije, generalni konzul Petrović sedmi je po redu generalni konzul ili konzul-žeran u Rijeci. U nastupni posjet došao je u pratnji konzula Vladimira Marjanovića.

Visoke goste primili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, njegov zamjenik Marko Filipović i pročelnica Ureda Grada Rijeke Verena Lelas Turak.

Uz poruke dobrodošlice, gradonačelnik Obersnel rekao je kako je Rijeka kroz svoju povijest uvijek bila otvoren grad, grad tolerancije i razumijevanja, gdje se različitost doživljava kao bogatstvo. Napomenuo je kako prema zadnjem popisu stanovništva u Rijeci živi oko 6,5% pripadnika srpske nacionalnosti te kako oni imaju svoje predstavnike u Gradskom vijeću Grada Rijeke. Također, u Gradu Rijeci, postoji i Vijeće srpske nacionalne manjine.

U Rijeci aktivno djeluje i Srpsko kulturno društvo Prosveta, koje je za svoj rad dobilo i nagradu Grada Rijeke, a u planu je i izgradnja Srpskog kulturnog doma. Kako je istaknuo gradonačelnik Obersnel, trenutno se zajednički i intenzivno  priprema proslava 300. obljetnice pravoslavlja u Rijeci, što će uključivati znanstveni skup i čitav niz kulturno-umjetničkih aktivnosti.

Generalni konzul Petrović poručio je kako je dolazak u Rijeku njegov izbor, obzirom da voli ovaj kraj, žitelje Rijeke i Istre te lokalnu kulturu. Poručio je kako želi dati maksimalan doprinos hrvatskoj i srpskoj gospodarskoj i kulturnoj suradnji. Rekao je da smatra da, što se gospodarstva tiče, ovdje može puno naučiti, od poslovanja različitih industrijskih grana do razvoja turizma.

Kada je u pitanju kulturna suradnja, generalni konzul Petrović kazao je kako je ona već ostvarena, ali uvijek postoji mogućnost unaprijediti je i proširiti, od kazališne do muzejske djelatnosti. Također, dodao je kako je upoznat s projektima Srpskog kulturnog društva Prosveta i s obljetnicom pravoslavlja u Rijeci te je za ovu suradnju itekako zainteresiran.

Na kraju susreta, gradonačelnik Obersnel napomenuo je kako Rijeka ima sporazum o prijateljstvu s Novim Sadom te kako će, stjecajem okolnosti, Rijeka biti europska prijestolnica kulture za 2020. godinu, a Novi Sad godinu dana nakon. Istaknuo je kako su timovi ovoga projekta dosta surađivali te kako je odličan rezultat toga vidljiv. „Ima još puno elementa na kojima možemo nastaviti suradnju“, zaključio je gradonačelnik Obersnel.

Generalni konzulat Republike Srbije u Rijeci surađuje sa svim institucijama u našem kraju, radeći na uspostavi konzularno-pravne zaštite državljana Republike Srbije i zaštiti prava srpske manjine u ovom dijelu Hrvatske, te daje svoj doprinos jačanju gospodarske i kulturne suradnje.