Komunalno društvo Autotrolej dobilo je prethodnu suglasnost za uvođenje novog cjenika javnog gradskog prijevoza od 1. lipnja. Novim cjenikom uvode se dnevna i tjedna karta te godišnja karta za osobe starije od 65 godina, a ukidaju 5. zona i karte za vožnju od 2. do 5. tarifne zone za učenike osnovnih škola, umirovljenike i nezaposlene.

Novi sustav usluga i cijena javnog gradskog prijevoza predstavio je direktor Autotroleja Željko Smojver, istaknuvši kako je u cilju proširenja ponude usluge prijevoza putnika predloženo uvođenje dnevne i tjedne karte. Cijena za dnevnu kartu za 1. zonu iznosit će 20 kn, a za prijevoz od 1.-4. zone 34 kn. Dnevna karta vrijedit će neograničeni broj putovanja, bez obzira na smjer putovanja, od prve do zadnje vožnje u danu poništenja, a posebna je pogodnost prenosivost karte te je tijekom dana može koristiti više osoba. Cijena tjedne karte za iznosi 80 kn za 1. zonu i 160 kn za vožnju od 1.- 4. zone. Tjedna karta izdavat će se na ime korisnika i vrijedit će za neograničeni broj putovanja.

U okviru priprema za modernizaciju postojećeg sustava naplate usluge prijevoza uvođenjem magnetskih i chip kartica, koji zahtjeva da svi putnici imaju putnu kartu, uvest će se godišnje karte za osobe starije od 65 godina. Za tu kategoriju putnika uvest će se četiri vrste godišnjih karata. Cijene godišnjih karata predložene su u relaciji prema visini mirovine korisnika i to: za osobe s mirovinom do 2.000 kn karta će stajati 30 kn, umirovljenici koji primaju mirovinu od 2.001 do 3.000 kn godišnji će prijevoz plaćati 78 kn, oni s mirovinom od 3.001 do 4.000 kn 144 kn, a umirovljenike koji primaju mirovinu iznad 4.001kn godišnju karta stajat će 198 kn.

Izdavanje karta za umirovljenike započet će 10. svibnja, a osim na uobičajenim prodajnim mjestima, osobe starije od 65 godina moći će karte kupiti i u sjedištima većih mjesnih odbora, i to mjesnim odborima Drenova, Kantrida, Kozala, Srdoči, Krimeja, Turnić, Škurinje i Zamet. Umirovljenici samo moraju doći s odreskom posljednje mirovine, a u mjesnom odboru će se obaviti sve, od fotografiranja do izdavanja kartice.

Godišnje karte za starije od 65 godina uvedene radi evidencije
27. gradonačelnikov kolegij travanj 2010.Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ocijenio je kako će ovaj iskorak u organizaciji javnog gradskog prijevoza postati još efikasniji kada se kroz godinu dana uvede elektronski sustav naplate.
“Novi je cjenik stvoren u cilju olakšavanja korištenja javnog gradskog prijevoza, uvođenjem dnevnih i tjednih karata. Smatram da je Autotrolej ponudio rješenje koje neće utjecati na kućne budžete osoba starijih od 65 godina, koje su do sada javni gradski prijevoz koristile bez ograničenja i nadzora. Bilo je dosta zloupotreba te povlastice, a vozači su imali problem kod kontroliranja korisnika, budući da su nečije godine mogli utvrditi samo uvidom u osobne karte putnika. Što se tiče uvođenja magnetskih i chip kartica, nismo ih uvodili ranije, budući da nam je cilj stvoriti gradsku karticu, koja neće služiti samo u javnom gradskom prijevozu, već će pružati i niz drugih mogućnosti, kao što su plaćanje parkirališta, evidencija dolazaka na posao službenika gradske uprave ili popuste u gradskim kulturnim ustanovama,” kazao je gradonačelnik Obersnel, naglasivši kako će grad i dalje u potpunosti snositi troškove za karte najugroženijih kategorija umirovljenika.

Gradonačelnik Obersnel kazao je kako se godišnje iz gradskog proračuna za subvencije Autotroleju za pokrivanje ekonomske cijene karata izdvaja nešto manje od 29 milijuna kuna.

Osim ovih promjena cjenika, najzanimljivijih Riječanima, ovim promjenama želi se učenicima osnovnih škola omogućiti da, s obzirom na mjesto prebivališta i pripadnost određenoj osnovnoj školi, kupe mjesečnu kartu samo za onu autobusnu zonu u kojoj se voze na putu od kuće do škole. Također, budući da je analizom prodanih putnih karata za 5. zonu utvrđeno je da je njihov broj vrlo mali, predloženo njezino ukidanje, budući da se u cilju racionalizacije poslovanja, smanjenjem vrsta putnih karata, smanjuju se i troškovi nabavke i distribucije karata te se očekuje povećani interes putnika s tog područja za javnim prijevozom.

Javna priznanja zaslužnim Riječanima
27. gradonačelnikov kolegij travanj 2010.Gradonačelnik je Gradskom vijeću uputio prijedlog za dodjelu javna priznanja Grada Rijeke da se u 2010. Za nagradu Grada Rijeke za životno djelo predložen je Vjekoslav Vojo Radoičić, a predloženo je da se dodjele godišnjih nagrada Grada Rijeke Andreiu Kötelesu, doc.dr.sc. Marini Šantić, dr.sc., Danijeli Bačić-Karković Jerryu Pajiću, mr.sc. Fredu Zeidleru, dr.med, prof.dr.sc. Tomislavu Rukavini, dr.med., Zrinki Kolak-Fabijan te Dariji Bostjančić, Iris Bostjančić, Vedrani Simičević.

Predloženo je da se Zlatne plakete “Grb Grada Rijeke” dodijele Miljenku Mišljenoviću, dr. Fulviu Rusticu, Autotransu d.d. te Gradskom kazalištu lutaka Rijeka.

Brojna događanja u Rijeci
Grad Rijeka bit će pokrovitelj 9. olimpijskog festivala dječjih vrtića grada Rijeke, koji će se održati 9. svibnja na Stadionu Kantrida. Također, Grad Rijeka bit će pokrovitelj sajamskih manifestacija, Riječkog sajma cvijeća i uređenja Cvjetno proljeće, koji će se održati u svibnju, kao i jesenskog sajma cvijeća i slastica “Florijana”.

Donirat će se Udruženje obrtnika Rijeka za realizaciju projekta “Obrtnici svome gradu”, u sklopu koje će se urediti prostori Učeničkog kluba Osnovne škole “Podmurvice”.

Na kolegiju je donesena odluka o učlanjenju Grada Rijeke u Udrugu za promicanje energetske učinkovitosti “Cezar”, koja je osnovana u sklopu projekta “Bulb”.
(S.R.)