Usvajanjem končanih rang-listi za dodjelu stipendija za darovite učenike i studente, stipendija prema socijalnim kriterijima te stipendija za studente koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, Grad Rijeka je dobio novih 48 stipendista. Na Kolegiju gradonačelnika usvojena je i informacija o dobivanju gotovo 7,41 milijuna kuna bespovratnih sredstava za energetsku obnovu i izradu projektne dokumentacije za energetsku obnovu objekata odgoja i obrazovanja.

Na konačnim rang-listama za dodjelu stipendija nalazi se 11 darovitih srednjoškolaca i 25 nadarenih studenata, 6 učenika srednjih škola i 3 studenta koji će dobivati stipendije prema socijalnim kriterijima te 3 studenta koji se obrazuju za deficitarna zanimanja socijalnog radnika, socijalnog pedagoga te defektologa. Uz ovih 48 novih stipendista, još je 82 učenika i studenata ostvarilo pravo na nastavak stipendiranja do kraja srednje srednjoškolskog ili fakultetskog obrazovanja. Kako je kazala pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Sanda Sušanj, bez obzira na koji su natječaj pristupili, radi se redom o iznimnim mladim ljudima.
Grad Rijeka je dobio novih 48 stipendista

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prema riječima gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela, Grad Rijeka stipendije za darovite dodjeljuje od uspostave Grada, a neki od riječkih stipendista ostvarili su zapažene rezultate u znanstvenom ili umjetničkom polju, što samo dokazuje kvalitetu načina odabira stipendista. Posljednjih nekoliko godina ukazala se potreba za dodjelom stipendija prema socijalnim kriterijima te za studente koji se obrazuju u deficitarnim zanimanja, s time da Grad Rijeka dodjeljuje i stipendija za vukovarske studente te stipendije za deficitarna obrtnička zanimanja.

Bespovratna sredstva za energetsku obnovu vrtića i škola
Putem natječaja Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Grad Rijeka je dobio 6.459.103,43 kuna iz fondova Europske unije za energetsku obnovu četiri vrtića i škole te 958.500 kuna za izradu projektne dokumentacije za energetsku obnovu 14 vrtića i škola.

Kako je kazao pročelnik Odjela za gospodarenje imovinom Vladimir Benac, energetski će se obnoviti osnovne škole Nikola Tesla i Fran Franković te vrtići Krijesnica i Turnić. Ukupna vrijednost investicija iznosi 11.384.326,86 kuna, što znači da će Grad Rijeka, uz dobivena bespovratna sredstva, uložiti dodatnih 4.925.223,43 kune proračunskih sredstava. Natječaji za izvođače radova raspisat će se početkom 2016. godine, a radovi se planiraju tijekom ljetnih školskih praznika.

Projektna dokumentacija za energetsku obnovu izradit će se za osnovne škole Eugen Kumičić, Gelsi, Gornja Vežica, Ivana Zajca, Kozala, Pećine, Podmurvice i Škurinje te vrtiće Belveder, Krnjevo, Podmurvice, Potok, Veseljko i Vidrice. Postupci javne nabave za izradu projekte dokumentacije također će započeti početkom sljedeće godine, a nakon što budu gotovi, Grad Rijeka će podnijeti prijave za dobivanje bespovratnih sredstava za samu energetsku obnovu.

62_ kolegij 2Gradonačelnik Obersnel izrazio je zadovoljstvo što je Grad Rijeka na pilot-natječajima Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja uspio za projekte energetske učinkovitosti dobiti značajna sredstva iz fondova EU. Kako bi to bilo moguće, Grad Rijeka stvorio je niz preduvjeta, od potpisivanja europskog Sporazuma gradonačelnika (Covenant of Mayors) kao temelja održivog energetskog razvoja do stvaranja Strategije razvoja grada Rijeke u skladu s ciljevima Europske unije. Izrazio je zadovoljstvo što su projekte energetske obnove zgrada, pored gradske uprave, prepoznali i stanari višestambenih zgrada te je Rijeka postala lider u učinkovitoj obnovi fasada.

Rezidencijalni program Kamov
Od lipnja 2015. do srpnja 20167. godine u Rezidencijalnom programu Kamov odvijat će se 16 programa, koje će provoditi 21 stvaratelj i umjetnički kolektiv. Odabir programa rezultat je novog modela upravljanja tzv. rezidensom, nadležnost nad kojim je početkom ove godine iz Odjela za kulturu prenesena na Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka te HNK Ivana pl. Zajca. Novi model upravljanja pokrenut je s ciljem unapređenja postojeće infrastrukture i potencijala Rezidencijalnog programa Kamov, a kvaliteta programa odabranih na javnom pozivu, kako je ocijenio pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar, pokazuje kako je cilj i ostvaren.

62_ kolegij 3

Urbana aglomeracija Rijeka – Partnersko vijeće i vrednovanje Strategije
Donesena je odluka o osnivanju Partnerskog vijeća Urbane aglomeracije Rijeka za razdoblje 2016.–2020. godine te odluka o početku postupka vrednovanja Strategije razvoja Urbane aglomeracije Rijeka za razdoblje 2016-2020. godine. Donošenjem tih odluka stvoreni su preduvjeti za nastavak izrade Strategije Urbane aglomeracije, koju čini deset gradova i općina u okolici Rijeke. Naime, upravo će Partnersko vijeće brinuti o izradi strateških dokumenta razvoja, u prvom redu Strategije, dok će vrednovanje Strategije omogućiti kvalitetnija izrada i osiguravanje relevantnosti tog planskog dokumenta.

Usvojene su i odluke o prodaji stanova i poslovnih prostora u vlasništvu Grada Rijeke, ocijenjenih kao imovina u koju se ne isplati ulagati, te su imenovani članovi stručno-savjetodavnih komisija za obradu pisanih prijedloga za provedbu Programa javnih potreba u tehničkoj kulturi Grada Rijeke za 2016. godinu.
(S.R.L.)