Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na svojoj redovnoj konferenciji za novinare istaknuo je kako, ne donese li uskoro Gradsko vijeće odluku o raspisivanju izbora za vijeća mjesnih odbora, upitno njihovo održavanje do kraja godine.

Naime, na prošloj sjednici Vijeća trebala je biti usvojena odluka o raspisivanju izbora za vijeća mjesnih odbora.
„Prijašnjim zakonom o jedinicama lokalne i regionalne samouprave odluku o raspisivanju izbora je donosio gradonačelnik ili načelnik, a zakonom je ta nadležnost dana vijeću. Kao nositelj izvršne vlasti pripremio sam prijedlog prema kojem bi se izbori održali 25. studenog, a kako je sjednica Gradskog vijeća prekinuta zbog nedostatka kvoruma, upitno je hoće li se izbori moći održati tog dana, odnosno hoće li se uopće održati do kraja godine, jer osobno mislim da prosinac nije sretno rješenje za održavanje bilo kakvih izbora. Sadašnjim vijećima mjesnih odbra ističe mandat, s obzirom na to da su zadnji izbori održani prije četiri  godine, a što će se događati dalje ovisi o datumu kad će Gradsko vijeće sastati, hoće li imati kvorum i hoće li donijeti odluku o raspisivanju izbora,“ istaknuo je gradonačelnik Obersnel, dodavši:

„Nadam se da će biti dovoljno mudrosti i odgovornosti da ipak nađemo rješenje da se izbori za nova vijeća mjesnih odbora održe u primjerenom roku, kako ne bi došlo do blokiranja aktivnosti na području mjesnih odbora“.

Govoreći o važnosti mjesnih odbora, koji predstavljaju prvu kariku između građana i gradske uprave, gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako već više od dvadeset godina u Rijeci postoji dobro organiziran sustav mjesne samouprave. Putem mjesnih odbora osigurava se i participativno budžetiranje, odnosno pruža mogućnost građanima da sami odlučuju koji će projekt dobiti financijsku podršku iz proračuna. Naime, putem programa malih komunalnih akcija, u sklopu kojeg svakom mjesnom odboru, ovisno o stupnju komunalne opremljenosti, stoji na raspolaganju određen iznos sredstava, sama vijeća mjesnih odbora izabiru projekte koji će se realizirati.

Idući tjedan u započinje kampanja „Uključi se!“

Na tragu dobre prakse mjesnih odbora, prepoznate u Hrvatskoj i inozemstvu, sljedećeg tjedna će u sklopu projekta „Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture“ započeti kampanja „Uključi se!“. Cilj kampanje je potaknuti što veći broj građana na uključivanje u projekt, nudeći četiri načina: kroz volontiranje, kroz Javni poziv za dodjelu potpora za projekte građana u programima Civilne inicijative i Zeleni val te odlučivanjem kroz Vijeće građana.

Volonteri će kroz 2019. godinu prisustvovati posebno osmišljenim edukacijama, u sklopu kojih će se upoznati kako međusobno, tako i s programima u koje će biti uključeni i aktivnostima koje se od njih očekuju. U sklopu programa Civilne inicijative potpore će se dodjeljivati za projekte koji društvenom, umjetničkom i kulturnom akcijom podižu kvalitetu života u gradu, dok program Zeleni val potporama podržava projekte koji doprinose urednijim i zelenijim javnim prostorima te sugrađane potiču na ekološki odgovorno ponašanje. Vijeće građana bit će zaduženo za procjenu prijedloga pristiglih na javne pozive te odabir onih koji zaslužuju financijsku podršku bit će zaduženo.

Prijave započinju početkom idućeg tjedna, a bit će otvorene mjesec dana, s time da se građani mogu prijaviti ispunjavajući prijavnicu za volontere dostupnu na www.rijeka2020.eu, odnosno u RiHubu na adresi Ivana Grohovca 1/a, od ponedjeljka do subote, od  8:00 do 20:00 sati. Naime, upravo je proteklog tjedna u prostoru bivšeg Bernardija otvoren RiHub, prostor namijenjen ne samo informiranju o projektima Rijeke kao Europske prijestolnice kulture, već i kao mjestu u kojem građani moći prijavljivati, birati i realizirati svoje projekte.

Gradu Rijeci nagrada za najbolji grad u kategoriji Smart City

Upravo danas završava savjetovanje sa zainteresiranom javnošću oko nacrta prijedloga Strateškog plana Rijeka Pametan grad za razdoblje 2019.-2020. godine. Radi se o akcijskom planu koji će vrijediti iduće dvije godine, do izrade nove Strategije razvoja Grada Rijeke, u kojoj će projekti „Pametnog grada“ imati istaknuto mjesto, posebno se vodeći činjenicom da će se, prema najavama, razvojna politika Europska unija u sljedećoj financijskoj perspektivi uvelike oslanjati na projekte pametnog upravljanja gradovima.

Stoga ovaj strateški plan čini i lista trinaest realno ostvarivih projekta usmjerenih na razvoj grada putem korištenja informacijsko-komunikacijske tehnologije u naredne dvije godine s obzirom na tehničke i ljudske kapacitete, a lista će se dodatno usklađivati s mogućnostima proračuna Grada Rijeke i raspoloživim europskim sredstvima.

Grad Rijeka je već prepoznat kao pametan grad temeljem niza provedenih projekata, pa je tako od 1993. do danas realizirano ili je u realizaciji 117 pametnih projekata iz različitih područja, s time da je 83 projekata realizirano posljednjih godina.

Aktivnosti Rijeke na području pametnih gradova prepoznala je i EU u stručnoj studiji „Mapiranje pametnih gradova“ u EU iz 2014. godine, a nedavno je Rijeka uključena u program treninga i edukacije Europske komisije „Digital Cities Challenge“.

Projekti Grada Rijeke koji doprinose konceptu pametnog grada prepoznati su u sklopu Izbora za najbolji grad u 2018. godini, kojeg su organizirali Jutarnji list, portal gradonačelnik.hr i agencija Ipsos Puls. Gradu Rijeci dodijeljeno je priznanje za najbolji grad u kategoriji Smart City, a priznanje je jučer na dodjeli u Šibeniku preuzeo gradonačelnik Obersnel.

Bez novih vijesti o stanju u brodogradilištu 3. maj

Odgovarajući na novinarsko pitanje ima li saznanja o novostima vezanim uz stanje u brodogradilištu 3. maj, gradonačelnik Obersnel kazao je kako za sada nema novih vijesti, osim onoga što je rečeno na posljednjem sastanku s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom.

„Sačinjen je poboljšani program restrukturiranja brodogradilišta Uljanik, koji prije svega treba prihvatiti Vlada RH, a onda Europska komisija. U tom dokumentu, iako se on prije svega odnosi na brodogradilište Uljanik, s obzirom na to da je 3. maj restrukturiran sa završetkom 2017. godine, izričito spominje na rješenje budućnosti 3. maja izdvajanju iz Uljanik Grupe. No,  to je samo jedno dugoročno rješenje, a kratkoročni problem je nelikvidnost Uljanika, a pogotovo 3. maja, što ostavlja vrlo upitnim i sredstva za buduću isplatu plaća, ali i sredstva kojima bi se dovršili brodovi koji se nalaze na navozima. Na tom sastanku je definirano da postoje modeli kojima bi se mogla osigurati isplata plaća za rujan i za nastavak radova na brodovima u izgradnji, s time što osnovni je problem rješavanje blokade računa 3. maja, budući da krajem mjeseca ističe zakonski rok za pokretanje stečaja. Uprava Uljanika i 3. maja na tom sastanku su vrlo jasno rekli da imaju rješenje na koji način će prije tog roka riješiti blokadu računa,“ kazao je gradonačelnik Obersnel.

Skip to content