Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel s konferencije za novinare nakon elektroničkog kolegija uputio je apel građanima da poštuju epidemiološke mjere.

Osvrnuvši se na činjenicu da je Stožer civilne zaštite RH na prijedlog županijskog stožera od jučer uveo neke blaže mjere, gradonačelnik Obersnel je izrazio nadu da će broj novooboljelih od koronavirusa u narednim danima padati te donijeti i mijenjanje nekih drugih mjera.

„Cijelo smo vrijeme inzistirali da se ne prekida nastava u školi za učenike razredne nastave, odnosno djece od 1. do 4. razreda. Prema svim podacima koje pratimo iz dana u dan u toj populaciji nema nekog velikog broja oboljele djece ili djece u samoizolaciji, sve se svodi nekoliko postotaka, pa mislim da je to bila dobra odluka. Nadam se da će se stvoriti uvjeti da se od idućeg tjedna na nastavu vrate i svi ostali učenici,“ kazao je gradonačelnik Obersnel

Gradonačelnik je podsjetio kako su cijelo vrijeme normalno radili i dječji vrtići su normalno radili. U njima, dodao je nije bilo nekog značajnijeg pobola te se radi o svega nekoliko pojedinačnih slučajeva na više od 3 i pol tisuće djece.

Najavio je kako će Grad Rijeka nastaviti s mjerama potpore poduzetnicima, ovisno o razvoju situacije, ali sigurno je da će se i u svibnju nastaviti s mjerama potpore onima koji mogu dokazati pad prometa veći od 40%, naravno ukoliko ne dobiju potporu iz državnog proračuna.

„Pozivam sve građane na maksimalno odgovorno ponašanje, s obzirom na to da situacija nije nimalo obećavajuća, da je virus i dalje prisutan u općoj populaciji i da moramo voditi računa o sebi: poštivati mjere, nositi maske gdje je potrebno, izbjegavati okupljanja i u, kontekstu dostupnosti cjepiva, iskoristiti mogućnost i cijepiti se, što je jedini način zaštite od ove virusne bolesti“, apelirao je gradonačelnik.