Ulazak Rijeke u drugi krug izbora za Europsku prijestolnicu kulture velik je uspjeh, kazao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, izrazivši uvjerenje kako Rijeka u nadmetanju s Dubrovnikom, Osijekom i Pulom ima velike izglede u dobivanju ove prestižne titule. Ujedno je predstavio niz radova, od uređenja prometnica do proširenje groblja Drenova te pozvao građane da se aktivno uključe u projekt redizajna službenog gradskog portala.

Gradonačelnik Obersnel, na svojoj redovnoj konferenciji za novinare istaknuo je kako je ulazak Rijeke u drugi krug kandidiranja za Europsku prijestolnicu kulture uspjeh, koji se temelji na zajedničkom radu velikog broja ljudi, od zaposlenika gradske uprave i ustanova do predstavnika udruga i samih građana.

“Kao i uvijek, bilo je puno onih koji su sumnjali u mogućnost Rijeke da uđe u ovakav projekt i prođe u drugi krug, no provođenjem aktivnosti koje su ujedno i rezultat Strategije kulturnog razvitka u Rijeci te Strategija razvoja Rijeke do 2020. godine, uspjeli smo u tome, za razliku od nekih gradova koji su smatrani favoritima. Pred nama je dug put i puno posla, no vjerujem da Rijeka ima velike izglede da stvarno postane Europska prijestolnica kulture, što bi dalo veliki zamah ne samo razvoju kulture, već i razvoju gospodarstva i turizma, čime bi mogli reći da je završio proces tranzicije u našem gradu,” kazao je gradonačelnik Obersnel, pozvavši sve zainteresirane da se priključe zajedništvu, koje će u mjesecima daljnje pripreme kandidature biti od iznimne važnosti.

Opsežni građevinski radovi na prometnicama i groblju Drenova

Gradonačelnik Obersnel najavio je opsežne građevinske radove, prije svega na riječkim prometnicama. Tako će vrlo skoro započeti radovi na uređenju Ulice Riva koji uključuju rekonstrukciju velikog dijela infrastrukture, s time da će se tijekom cijelog ljeta izvoditi radovi na potezu od Žabice do zgrade Transadrije, dok bi se radovi od zgrade Transadrije do Mrtvog kanala izvodili do kraja godine. Usporedo se vrše pripreme radova na ostalim državnim cestama, prije svega Adamićevoj i Krešimirovoj ulici, gdje se neće početi kopati prije druge polovine 2016. godine. Naime, budući da uređenje ovih dviju prometnica, pored zamjene asfaltnog sloja, uključuje i značajne infrastrukture radove, planirano je da se ove ceste urede u sklopu velikog projekta KD-a Vodovod i kanalizacija prijavljenog Europskoj komisiji kroz Operativni program Zaštite okoliša.

Nadalje, najesen bi trebala započeti izgradnja rotora na Plumbumu, čije je projektiranje u završnoj fazi, a do kraja godine mogli bi započeti radovi i na rotoru Martinkovac, čime bi se riješio dugogodišnji prometni problem stanovnika Srdoča.

Također, očekuje se kako će tijekom ove godine započeti prvi radovi na cesti D403, važnoj ne samo za rješavanje prometne problematike u Rijeci, već i za stavljanje u funkciju Zagrebačkog terminala riječke luke, koji je u izgradnji.

Već su započeli radovi na rekonstrukciji čvora Orehovica, odnosno izvođenju prve faze projekta, u sklopu koje bi čvor Orehovica trebao do studenog biti povezan s Ulicom Kačjak. Ugovorena je i izrada projekata za drugu i treću fazu rekonstrukcije čvora, čijom bi se realizacijom omogućilo da se u čvor može ući i izaći u svim pravcima.

Nastavljeni su opsežni radovi na Centralnom gradskom groblju Drenova, gdje se proširuje Centralna avenija u dužini od gotovo 260 metara, što će omogućiti daljnje širenje groblja.

Uređenje atletskog borilišta na Trsatu do kraja lipnja

Do kraja lipnja očekuje se završetak radova na uređenju atletskog borilišta u neposrednoj blizini Sveučilišnog Kampusa, koje će poslužiti kao adekvatno mjesto za trening atletičara, nakon što krenu radovi na izgradnji Stadiona Kantrida. Riječ je o prijelaznom rješenju, do izgradnje pravog atletskog stadiona, čija je izgradnja predviđena također na području Kampusa. Naime, na novom Stadionu Kantrida nije predviđeno uređenje atletskih staza, a atletski stadion je u fazi projektiranja, nakon postignutog dogovora s atletskim klubovima oko sadržaja budućeg stadiona, od borilišta do pratećih objekata, kao što su svlačionice i tribine s minimalno 1500 mjesta.

Dvije nove lokacije Gradske knjižnice Rijeka

Gradska knjižnica Rijeka uskoro će početi djelovati na dvije nove lokacije – u prostoru Filodrammatice te u sklopu Dvorane mladosti. Naime, do početka srpnja dio Centralnog odjela preselit će se u Filodrammaticu, u prostor bivše knjižare VBZ-a, čime bi se prostor Centralnog odjela gradske knjižnice gotovo udvostručio. Time će sve knjige iz knjižnog fonda, nakon perioda kada dio knjiga nije bilo moguće posuditi zbog narušene statike spremišta u Centralnom odjelu, ponovno postati dostupne korisnicima.

Također, u Dvorani mladosti planira se otvaranje ogranka gradske knjižnice, čime će istočni dio grada ponovno dobiti svoj ogranak, nakon što je prije nekoliko godina postojeći na Sušaku morao biti zatvoren, zbog povrata prostora privatnim vlasnicima.

Redizajn gradskog portala rijeka.hr

Grad Rijeka je pokrenuo i projekt redizajna službenog portala rijeka.hr, kako bi se osuvremenilo postojeće zastarjelo tehničko rješenje i omogućila još kvalitetnija dvosmjerna komunikacija između građana i gradske uprave. Osim što se redizajnom želi omogućiti veća dostupnost sadržaja portala svim građanima, Grad Rijeka je odlučio učiniti i dodatni napor, definiravši portal u Open source CMS-u, odnosno otvorenom kôdu.
“Kao rezultat činjenice da smo u proteklih šest godina tri puta proglašeni najtransparentnijim gradom u Hrvatskoj, u razgovoru s organizatorima natjecanja, udrugom Gong, došli smo do zaključka da je mnogim gradovima i općinama uspostava web-stranice, u smislu dizajna financijski problem, stoga odlučili cijeli portal definirati u WordPressu, čiji će kôd biti dostupan i svima drugima, kako bi ga bilo tko mogao posve besplatno preuzeti i u njemu dizajnirati stranicu neke druge javne uprave, grada ili općine,” pojasnio je Obersnel, istaknuši kako će to biti dodatan doprinos u dizanju transparentnosti rada javne uprave, što Grad Rijeka smatra svojom obvezom kao najtransparentniji grad u Hrvatskoj.

U početnoj, pripremnoj fazi, na stranicama E-konzultacija Grada Rijeke postavljena je anketa za građane, korisnike gradskog web portala. Gradonačelnik je pozvao građane da svojim sudjelovanjem u anketi pomognu u konačnom definiranju i izgleda i funkcionalnosti novog gradskog portala. Također, otvoren je i blog, na kojem se mogu pročitati sve potrebne informacije o napretku rada na projektu redizajna.

Lipanj u Rijeci prepun je događanja, među kojima se posebno ističu obilježavanje Dana sv. Vida – dana Grada Rijeke, Fiumanka i Riječke ljetne noći.