Polaganjem vijenaca na Spomenik oslobođenja na Delti i proslavio na Tuhobiću obilježen je Dan antifašističke borbe.

Vijence je položila delegacija Grada Rijeke predvođena zamjenicima gradonačelnika Sandrom Krpan i Goranom Palčevskim te predsjednicom Gradskog vijeća Grada Rijeke Anom Trošelj, a delegaciju Primorsko-goranske županije predvodio je zamjenik župana Vojko Braut.

Polaganje vijenaca povodom Dana antifašističke borbe

Delegacija Primorsko-goranske županije

Vijence su položili i članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista, kao i predstavnici različitih političkih stranaka koje djeluju u Rijeci.

Nakon polaganja vijenaca na Delti, zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan prisustvovala je i svečanom obilježavanju Dana antifašističke borbe na Tuhobiću.

22. lipnja 1941. godine u šumi Brezovica osnovan je Prvi sisački partizanski odred, prva antifašistička postrojba, ne samo u Hrvatskoj već i u ovom djelu Europe. Bio je to jasan izraz opredjeljenja ovog kraja za antifašizam i početak organizirane antifašističke borbe.

Dinko Tamarut, Sandra Krpan i Vojko Obersnel

“Ne zaboravimo ni naše noniće, koji su već u kolovozu 1941. godine osnovali prvi partizanski odred ‘Božo Vidas Vuk’ upravo ovdje, na Tuhobiću. Njihova borba, vrijednosti koje su ih pogonile, baš kao i žrtva koju su podnijeli, ne smije biti zaboravljena. Na nama je, da vrijednosti slobode i antifašizma prenosimo dalje, da o njima učimo nove generacije, da progovaramo istinu. Upravo zato, shvaćam kao svoju obvezu, ne samo kao zamjenica gradonačelnika, već kao čovjek, boriti se za ove vrijednosti i spriječiti svako relativiziranje povijesti i antifašističke borbe. Mi u Hrvatskoj, predvodili smo antifašističku borbu u Europi i to je jedina istina koja se ne smije zaboraviti”, rekla je zamjenica Krpan i dodala kako je ponosna što Rijeka i cijeli ovaj kraj jasno i otvoreno pokazuje svoj antifašizam i istinsko opredjeljenje protiv svih ideja koje ugrožavaju slobodu i samostalnost Hrvatske.

„Cijeneći vrijednosti koje danas imamo, zahvaljujući opredjeljenju za antifašizam i žrtvama u narodnooslobodilačkoj borbi, smatram našom obavezom da učinimo sve što možemo da tu veliku pobjedu koju su antifašisti izborili, nastavimo graditi u slobodi. Da nastavimo one vrijednosti koje nam antifašizam prenosi, razvijajući dalje naš kraj, stvarajući bolje prilike za naše ljude i bolju, sigurnu i slobodnu budućnost za generacije koje dolaze“, rekla je Krpan i čestitala svim Riječankama i Riječanima kao i svim ostalim građanima Dan antifašističke borbe.