Svečanom sjednicom Društva, predstavljanjem najnovijih postignuća mladih poduzetnika te trećom ReScience konferencijom o 3D interakcijama, modeliranju i 3D printanju, organiziranom u suradnji s Tehničkim i Medicinskim fakultetom, obilježena je 20. godišnjica postojanja Riječke razvojne agencije Porin.

20 godina od osnivanja Riječke razvojne agencije Porin d.o.o. obilježilo se jučer svečanom sjednicom Skupštine i otvaranjem tehnološkog inkubatora RRA PORIN, a danas se u sklopu ove svečanosti održao i treći kongres RiScience.

Svečano obilježavanje 20. obljetnice djelovanja Riječke razvojne agencije Porin kojoj je nazočio gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, održano je u prostorima RRA Porin.

Riječka razvojna agencija PORIN osnovana je 1996. godine kao poduzetnički inkubator i od tada se neprestano razvija kao potporna institucija za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, a od 2004. godine kao razvojna agencija. RRA PORIN objedinjuje aktivnosti vezane uz potporu u pokretanju i daljnjem razvitku gospodarskih subjekata Grada Rijeke.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel čestitao je zaposlenicima i članovima upravljačke strukture, kao i svim korisnicima PORINA, i nekadašnjim i sadašnjim, ovu okruglu obljetnicu. „U proteklih 20 godina postojanja PORINA, kroz proces inkubacije prošlo je više od 130 poduzeća koja su zajedno zapošljavala više od 550 radnika“, napomenuo je gradonačelnik Obersnel.

Valja se prisjetiti kako je Inkubator osnovan 1996. godine odlukom tadašnjeg Gradskog vijeća Grada Rijeke, s 12 inkubacijskih jedinica. Povećanjem potreba tržišta za tom uslugom taj se broj popeo na 52 inkubacijske jedinice, a PORIN je danas prostorno podijeljen na dva inkubatora – Poduzetnički inkubator za uslužne djelatnosti Torpedo i Poduzetnički inkubator za proizvodne djelatnosti Rujevica. Trenutno se u oba inkubatora nalazi 40 poduzeća koja zajedno zapošljavaju preko 140 osoba.

Otvaranje tehnološkog inkubatora RRA PORIN

Otvaranje tehnološkog inkubatora RRA PORIN

„PORIN je, dakle, već 20 godina sinonim za jednu lijepu priču koja pomaže poduzetnicima na njihovu ne uvijek jednostavnom putu od ideje do tržišta“, dodao je gradonačelnik Obersnel. Također, iskazao je zadovoljstvo zbog novih inicijativa i rezultata koje postiže RRA Porin u svim segmentima – poduzetničkom, razvojnom i tehnološkom, što je i zacrtano u Strategiji Grada Rijeke za razdoblje 2014. – 2020. godine.

PORIN se razvija sukladno novim tehnološkim trendovima, uz dodatni razvoj usluga za poduzetnike, ali i gradove i općine u okviru Urbane aglomeracije Rijeka, zahvaljujući izuzetno kvalitetnoj suradnji sa Sveučilištem u Rijeci čiji je jedan od rezultata i kongres RiScience.

Danas održanom 3. kongresu RiScience, koji se bavi tematikom uloge 3D interakcija i 3D printanja kod poslovnih procesa, znanstvenih istraživanja i tehnologije, prisustvovao je zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović koji je otvarajući konferenciju istaknuo kako, prema raspoloživim podacima, ekonomsko-financijski pokazatelji riječkih poduzetnika u 2015. godini ukazuju na povećanje gospodarske aktivnosti.

„U svih pet najznačajnijih djelatnosti riječkog gospodarstva, odnosno u prerađivačkoj industriji, građevinarstvu, trgovini, prijevozu i skladištenju te stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima, ostvaren je rast“, poručio je zamjenik gradonačelnika Filipović te izrazio želju da i ovogodišnji RiScience pošalje riječkoj i hrvatskoj javnosti poruku o značaju tehnološkog razvoja, koji predstavlja suštinu razvoja gospodarstva i društva.

(A.S.)