Predstavljene su nove usluge koje građanima putem Rijeka City Card portala nude Ri-Stan, Rijeka Plus i Gradska knjižnica Rijeka.

Putem RCC portala, uz već postojeće usluge Autotroleja, najam Ricikleta, plaćanja parkinga na javnim parkiralištima i u garažama Rijeka plusa te izrade Torpedo kartice, građanima je putem RCC portala sada omogućeno i plaćanje satne, cjelodnevne te dnevne parkirne karte na parkiralištima Rijeka Plusa, obnova članstva i plaćanje zakasnine u Gradskoj knjižnici Rijeka te plaćanje objedinjenih računa Ri-Stana kreditnim i debitnim karticama bez naknade.

Putem RCC portala građani mogu online, brzo, jednostavno, sigurno i bez dodatnih naknada kupovati i plaćati usluge koje svakodnevno koriste u Rijeci. Kupnja i plaćanje usluga na portalu omogućeni su putem kreditnih i debitnih kartica MasterCard, Visa, Diners i Maestro.

Nove funkcionalnosti RCC portala predstavili su pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke Željko Jurić; direktorica tvrtke Poslovni sustavi d.o.o. Silvija Lučić; direktorica tvrtke Ri-Stan d.o.o. Laura Bolić Lazarić; Dragana Šmitran Babić ispred tvrtke Rijeka plus d.o.o.; ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković i direktor tvrtke Kupuj on line d.o.o. koja održava RCC portal Emil Dizdarević.

Predstavljene nove usluge Ri-Stana, Rijeka Plusa i Gradske knjižnice Rijeka dostupne preko RCC portala

„Istaknuo bih kako krajnji korisnik gradskog RCC portala ima besplatnu registraciju u sustav i ne plaća nikakvu korisničku proviziju osim bazične cijene usluge. Sve kartičarske naknade ići će na teret pružatelja usluga i to je temeljna premisa na kojoj ćemo i dalje razvijati ovaj gradski portal. Sustav trenutno koristi nekoliko tisuća građana, a nadam se da će ih u skorijoj budućnosti biti još puno više“, istaknuo je Željko Jurić.

Ri-Stan: plaćanje objedinjenih računa bez naknade i uvid u stanje računa

Ovaj pojednostavljen način  plaćanja troškova komunalnih usluga, najamnine te vodnih usluga koje su objedinjene na Ri-Stan računima dostupan je i stanodavcima i stanoprimcima, kao i osobama koje imaju odobrenje za plaćanje računa umjesto osoba za koje skrbe, djecu ili roditelje.

Za korištenje ove usluge građanima je potrebna samo registracija na RCC portalu i identifikacija prostora.

Nakon prijave u račun na RCC portalu, korisnik će unutar opcije „Moji prostori“ automatski imati uvid u stanje svojih računa u realnom vremenu za unesene prostore te će u svakom trenutku biti u mogućnosti provjeriti račune.

Za unos „novog prostora“ korisniku je potreban OIB vlasnika „prostora“, broj bilo kojeg Ri-Stan računa ( može biti i već plaćeni račun) te iznos tog računa. Nakon dodavanja „Novog prostora“ na portal, automatski će se prikazati računi za isti.

Svaki sljedeći put kada korisnik plaća, tj. ukoliko je već unesen „prostor“, potrebno je napraviti samo dva koraka: označiti račun i platiti ga.

Upute za dodavanje prostora i plaćanje računa:

  1. Prvi korak je prijava na vaš račun na RCC web portalu.
  2. Kada se prijavite, u gornjem desnom kutu stisnite na ikonu korisnika te odaberite opciju „Moji prostori“.
  3. Nakon što stisnete na gumb „Dodaj novi prostor“ otvoriti će vam se prozor na kojem trebate upisati informacije o vašem „prostoru“. Potreban vam je OIB vlasnika „prostora“, broj bilo kojeg Ri Stan računa (ovo ne mora biti zadnji račun koji ste dobili i može biti već plaćen) te iznos tog računa.
  4. Nakon što ste dodali „Novi prostor“ na portal, automatski će vam se prikazati računi za isti.
  5. Označite koji račun želite platiti i stisnite gumb „Plati račun“.
  6. Na sljedećem prozoru upišite vašu karticu.

Kod svakog sljedećeg plaćanja ukoliko je korisnik već unio „prostor“, potrebno je napraviti samo korake 5. i 6.

Rijeka Plus: plaćanje satne, cjelodnevne i dnevne parkirne karte putem QR koda bez naknade

Osim već postojećih mogućnosti plaćanja mjesečne, povlaštene i tjedne parkirne karte, od sad je dostupno plaćanje satne, cjelodnevne te dnevne parkirne karte na svim parkiralištima Rijeka Plusa putem QR koda bez naknade, odnosno građani ne moraju više imati kovanice za plaćanje parkirne karte ili plaćati naknadu za SMS poruke jer putem RCC portala mogu plaćati karticama i bez dodatnih troškova.

Za korištenje ove usluge potrebna je samo registracija na RCC portalu.

Na primjer, korisnik koji parkira svoje vozilo na parkiralištu Rijeka plusa na aparatu za plaćanje parkirne karte skenira QR kod koji ga vodi ga na RCC portal, na parkiralište na kojem se nalazi te na RCC portalu plaća parkirnu kartu.

Ukoliko korisnik plati dva sata, a odluči ostati još dva, u svakom trenutku se može ponovo prijaviti u svoj korisnički profil na RCC portalu te platiti dodatne sate.

Korisniku o isteku plaćenog parkinga i dalje dolazi obavijest na email i na upisani broj mobitela putem SMS-a koji je za korisnika besplatan.

Opcije plaćanja parkinga SMS porukom (uz nadoknadu za SMS poruku) kao i plaćanje kovanicama i dalje su dostupne.

Predstavljene nove funkcionalnosti RCC portala

Emil Dizdarević predstavio je brz i jednostavan način korištenja RCC portala

Gradska knjižnica Rijeka: obnova članstva i plaćanje zakasnine

Jednostavnom registracijom na RCC portal i upisom iskaznice Gradske knjižnice Rijeka, članovi knjižnice mogu online, debitnim ili kreditnim karticama, obnoviti svoje članstvo u Gradskoj knjižnici Rijeka te provjeriti imaju li dugovanja i platiti zakasninu ukoliko je ona veća od 10 kuna.

Usluga plaćanja zakasnine veće od 10 kuna namijenjena je prvenstveno građanima koji knjigu imaju potrebu zadržati duže vrijeme, a ova im usluga omogućava da parcijalnim plaćanjem manjih iznosa zakasnine ne moraju jednokratno platiti ukupnu zakasninu prilikom povrata knjige.

Korištenje RCC portala je praktično i jednostavno

Putem RCC portala svi građani mogu koristiti usluge gradskih službi na jednostavan i siguran način.

Za registraciju su potrebni samo ime, prezime te email adresa. Korisnik u trenutku registracije odabire korisničko ime i lozinku ili se prijavljuje s računom neke od ponuđenih društvenih mreža odnosno Google računom.

Informacije o korisniku se nakon prvog korištenja spremaju na korisničkom računu, tako da ne treba svaki put ispunjavati iste podatke. Spremanje podataka je na visokoj razini sigurnosti i zaštite, a partner za internetsko plaćanje WSPay posluje sukladno PCI DSS sigurnosnim standardom razine 1 međunarodnih sustava plaćanja.

U duhu digitalne revolucije u kojoj živimo, cilj je da Rijeka City Card u budućnosti bude u potpunosti digitaliziran te da korisnici mogu koristiti sve usluge bez dodatnih kartica, tako da je Torpedo kartica trenutno potrebna samo za kupovanje i korištenje usluge Autotroleja, najam Ricikleta te za Rijeka Plus zatvorena parkirališta kako bi se moglo potvrditi upisano pravo korištenja usluga.

RCC portal izradili su TD Poslovni sustavi d.o.o. i tvrtka Kupuj online d.o.o. koja radi sa inovativnim rješenjima e-poslovanja i uvođenja umjetne inteligencije u e-poslovanju.