U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održan je 11. Dan novih tehnologija DaNTe, skup čiji je cilj promicati sveobuhvatnu primjenu digitalnih tehnologija kao ključnog elementa koji omogućuje društveni i ekonomski razvoj. Skup su organizirali Grad Rijeka – Zavod za informatičku djelatnost i Hrvatska ICT i udruga MIPRO.

Gradska vijećnica

Gradska vijećnica

Ovogodišnji skup DaNTe otvorili su svojim uvodnim obraćanjem zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Marko Filipović, pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke Željko Jurić i potpredsjednik MIPRO-a Jadranko Novak koji je pročitao „Pozdravno slovo za DaNTe 2016“ koje je zbog spriječenosti dolaska napisao Petar Biljanović, predsjednik Programskog odbora MIPRO-a. DaNTe 2016. ponudio je predavanja koja je započeo Boris Žitnik (OMNIA Consult) s temama o tehnološkim promjenama i značaju ICT industrije u nacionalnoj ekonomiji. Pokazani su rezultati u kojima Hrvatska vidno zaostaje po broju ICT stručnjaka u odnosu na ostale zemlje EU.

Može li se preobrazbom obrazovanja postići da Hrvatska, dostigne EU trend po broju ICT stručnjaka, pokušao je odgovoriti Vedran Mornar s Fakulteta elektrotehnike i računarstva iz Zagreba. On je napomenuo da mnogi ne žele promjene u sustavu obrazovanja i da je to najveći problem.

Božo Pavičin iz Hrvatske gospodarske komore govorio je o prednostima dualnog sustava obrazovanja u Njemačkoj i Austriji gdje učenici već u srednjoj školi imaju redovitu praksu i dolaze spremni na tržište rada.

Od tehnoloških tema zanimljiva predavanja održali su predstavnici iz tvrtke Hewlett Packard Enterprise, Igor Grčić govoreći o Internet stvarima (engl. Internet of things) tehnologiji koja omogućuje integraciju uređaja putem Interneta te njihovu međusobnu komunikaciju, kao i interakciju s raznim primjenskim aplikacijama

i Denis Stanarević govoreći o poslovnoj transformaciji – Big Data, “Big Data”, popularan pojam koji opisuje saznanje o eksponencijalnom rastu, dostupnosti i upotrebi informacija u podatkovno bogatom okruženju ekonomije informacija u nastajanju. 

Zlatan Car, prorektor Sveučilišta u Rijeci zadužen za  ICT razvoj prikazao je projekte koje obrađuje super računalo BURA koje postaje pokretač inovativne industrije i re-industrijalizacije ovog dijela Europe.

Predavanje „Asistivna tehnologija za kvalitetniji život osoba s invaliditetom“ održao je  Miroslav Vrankić (E-Glas d.o.o.) koji je prikazao različita rješenja za osobe s najtežim invaliditetom.

Pavao Pahljina  iz udruge Bura znanja predstavio je STEMI  platformu za projektno učenje STEM područja.

Edukativnu računalnu igru „Kesh up“ predstavio je  Davor Pasarić iz Kreativnog odjela.

Na kraju predavanja o Braille Riddles edukativnim pomagalima govorio je  Dario Džepina iz Braille Riddles (StartUp) koji je objasnio projekt kojemu je cilj osmisliti seriju edukacijskih pomagala za potrebe obrazovanja slijepih i slabovidnih osoba.

DaNTe 2016 je završio raspravom o temama predavanja, a moderatori su bili Jadranko Novak, Željko Jurić i Vladimir Mrvoš. Najviše interesa  pobudile su teme obrazovanja mladih, Vedran Mornar je spomenuo kako mlade treba učiti kako učiti i pristupiti rješavanju problema, a kako kvaliteta obrazovanja ovisi i o čestim promjenama u vladi.

dante-vodstvo

Moderatori su bili Vladimir Mrvoš, Jadranko Novak i Željko Jurić

Pitanje o značaju ICT-a u našoj zemlji potaknulo je Žitnika na zaključak o potrebi za kvalitetnijim sustavom. U Njemačkoj se o inovacijama uči već u vrtiću, i nastavlja kroz školovanje, istaknuo je Zlatan Car i dodao kako treba naučiti razvijati svoje mišljenje i onda ga prodavati vani, a čule su se i pohvale na račun naših studenata u usporedbi sa studentima u Europi i svijetu.

Mile Pavlić, profesor na Odjelu za informatiku Sveučilišta u Rijeci zaključio je temeljem svog dugogodišnjeg iskustva kako svaki profesor već danas treba napraviti reformu u svojim predavanjima.

Skup DaNTe rezultat je upravo dugogodišnje suradnje Grada Rijeke i MIPRO-a, a namijenjen je svima koje zanimaju nove tehnologije koje nisu samo informacijske i komunikacijske.

Snimku predavanja možete vidjeti na Youtube kanalu Grada Rijeke.