U sklopu trodnevnog sastanka Kompendija kulturnih politika i trendova, koji se ovih dana održana u Rijeci, organiziran je Javni forum na temu obrazovanja i kulture.

Forum, zamišljen kao mjesto susreta, rasprave i dijaloga između kulturnih stručnjaka i zainteresirane kulturne javnosti, održan je u nedavno otvorenom kreativnom centru RiHub u organizaciji Kompendija i Rijeke 2020, a prilikom otvorenja okupljenima su se obratili Irena Kregar Šegota, direktorica Sektora za razvoj i strateška partnerstva Rijeke 2020, Kimmo Aulake, član odbora Kompendija te gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Aulake je ukratko predstavio ustanovu i rad Kompendija kulturnih politika i trendova te riječki projekt Europske prijestolnice kulture ocijenio kao rijedak primjerak avangardne kulturne politike koja ima potporu lokalne vlasti. „Rijeka će zasigurno iskusiti benefite kao što su urbana regeneracija, slavlje i poticanje kulturalne različitosti kao temelja napretka te socijalne inkluzivnosti, koji su unaprijedili i dosadašnje gradove – prijestolnice kulture“, rekao je Aulake, pohvalivši dosadašnju suradnju i organizaciju Rijeke 2020.

Održan Javni forum o odnosu obrazovanja i kulture

Forum je otvorio gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel

Gradonačelnik Obersnel iskazao je zadovoljstvo što je Rijeka odabrana kao domaćin konferencije koja pruža sponu između legislative i građanske participacije, navodeći kako je prepoznat riječki identitet različitosti koji je integriran u projekt EPK. Obersnel je spomenuo i novu kampanju Rijeke 2020 „Uključi se!“ koja u praksi najvećeg nacionalnog kulturnog projekta pokušava implementirati teorijske postavke ove konferencije – građansku participaciju u kojoj svi zainteresirani mogu sudjelovati u stvaranju kulturnih politika i projekata kroz predlaganje vlastitih ideja za poboljšanje života u zgradama, ulicama, kvartovima, i to uz pomoć kulturnih stručnjaka i ostalih sudionika.

Nakon otvaranja slijedilo je predavanjem Kate Wimpress, direktorice North Edinburgh Arts-a o kulturnom radu na primjeru škotskog grada Edinburgha, uz panel raspravu s intendantom HNK Ivana pl. Zajca Marinom Blaževićem, Idom Loher s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu te Urošom Živanovićem iz Hrvatskog audiovizualnog centra. U raspravi je istaknuta važnost edukacije učitelja u širenju filmske kulture, privlačenja dijela publike koja trenutno nema potrebu ići u kazalište te potreba da se u novim obrazovnim kurikulumima nađe mjesta za umjetnost. Moderator rasprave, Davor Mišković iz udruge Drugo more, upozorio je na opasnosti tzv. infotainmenta, usmjerenog na medijski atraktivnije događaje, čime se pažnja odvlači s relevantnih kulturnih događanja.

Program foruma zaključen je izlaganjem „From Academic to Cultural Perspective on Policies“ Anne-Marie Autissier iz pariškog Instituta za europske studije i Sanje Bojanić iz Centra za napredne studije jugoistočne Europe Sveučilišta u Rijeci.

 

Sastanak Kompendija, tijela Vijeća Europe koje okuplja kulturne institucije članica te kulturne stručnjake, u Rijeci se održava od 9. do 11. listopada, uz sudjelovanje pedesetak stručnjaka za ovo područje iz cijele Europe. Kompendij kulturnih politika i trendova brine se o sustavu informiranja i monitoringa nacionalnih kulturnih politika, pruža ključan izvor znanja i informacija za kreiranje javnih politika, tvori značajnu istraživačku bazu te povezuje razvojne elemente kulture u Europi.

Također, RiHub će od sutra biti domaćin stručnog seminara o kulturi, kreativnosti i umjetnoj inteligenciji naziva „I-relevantnost kulture u dobu umjetne inteligencije“, koji će od 19.30 sati za širu javnost organizirati okrugli stol sa stručnjacima u polju umjetnosti i tehnologije.

Ovi međunarodni skupovi zbivaju se u sklopu hrvatskog predsjedanja Odbora ministara pri Vijeću Europe, uz sudjelovanje Grada Rijeke i Rijeke 2020.