U dvorani Transadrije održan je 10. Kongres turističkih vodiča Alpe Adria koji je okupio 120 vodiča iz Slovenije, Italije, Austrije, Hrvatske i Mađarske.

Ovaj je regionalni kongres po prvi puta održan u Rijeci, a program događanja formiran je oko teme gastrodiplomacije, odnosno predstavljanja važnosti gastronomije za turističke vodiče pri povezivanju kultura i interkulturalne razmjene kroz turizam. Jubilarni, deseti Kongres turističkih vodiča Alpe Adria organizirala slovenska tvrtka G-Guides, čija je vlasnica Tina Hudnik istaknula kako ovakva zbivanja omogućavaju da turistički stručnjaci uče jedni od drugih da bi napredovali u svom poslu.

U uvodnom dijelu kongresa Dominik Damiš iz Turističke zajednice grada Rijeke ukratko je prezentirao bogatu turističku ponudu Rijeke, a u ime Grada Rijeke događaju je prisustvovao i zamjenik gradonačelnika Marko Filipović te u svom obraćanju nazočnima poželio dobrodošlicu. Filipović je naveo kako se značaj turizma u lokalnoj ekonomiji povećava, posebno izdvojivši aktualnu godinu velikih događanja u kojoj se odvija program Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture tijekom koje će velik broj posjetitelja Rijeke otkriti bogatu povijest grada.

Tijekom programa kongresa, održana su prezentacijska izlaganja predstavnika vodiča iz regije s fokusom na gastronomsku ponudu određenih krajeva, a sudionici kongresa tijekom dana obići će i gradilište bivšeg industrijskog kompleksa Rikard Benčić gdje se stvara riječki art kvart. Uz pobliže upoznavanje sa svime što će Rijeci donijeti titula EPK, članovi kongresa posjetit će i industrijsku zonu na Kukuljanovu gdje će se informirati o proizvodnji prehrambenih namirnica.