U prostorijama Primorsko-goranske županije održan je zajednički prijem Grada i Županije za rumunjskog veleposlanika u Hrvatskoj Nj.E. Constantina-Mihaila Grigoriea.

Rumunjske predstavnike, veleposlanika Nj.E. Constantina-Mihaila Grigoriea, počasnog konzula u Rijeci Dragutina Kamenskog, konzula Aurela Georgescua i prevoditeljicu Deliju Vorkapić primili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel sa zamjenikom Markom Filipovićem te župan Zlatko Komadina sa zamjenikom Petrom Mamulom. Nakon uvodnih pozdrava, na prijemu je bilo riječi o suradnji rumunjskih i hrvatskih gradova i županija na poljima kulture, gospodarstva i obrazovanja.

Održan prijem za rumunjskog veleposlanika u Hrvatskoj

Na prijemu je bilo riječi o suradnji rumunjskih i hrvatskih gradova i županija na poljima kulture, gospodarstva i obrazovanja

Gradonačelnik Obersnel spomenuo je dobru kulturnu suradnju između Rijeke i Temišvara, gradova koji će 2020. odnosno 2021. godine nositi titulu Europske prijestolnice kulture. Obersnel je kazao kako se radi o značajnim projektima za ova dva grada, ali i njihove države, koji će nedvojbeno otvoriti prostor za nove oblike suradnje, kao što je predstavljanje Temišvarove kandidature za dvije godine u Rijeci.

Veleposlanik Grigorie naveo je izvrsnu suradnju Rumunjske i Hrvatske, dodavši kako se ona treba nastaviti na nacionalnoj, ali i potaći na lokalnoj razini gdje je ona najkonkretnija.

Održan prijem za rumunjskog veleposlanika u Hrvatskoj

Rumunjski predstavnici predvođeni veleposlanikom u Hrvatskoj Nj.E. Constantinom-Mihailom Grigorieom

On je pozvao gradonačelnika Obersnela na susret s gradonačelnikom Temišvara, istaknuvši kako su razgovori o povezivanju riječkog i temišvarskog Sveučilišta započeli, kao i razgovori o povezivanju dviju regionalnih gospodarskih komora. Također, veleposlanik je predložio suradnju Primorsko-goranske županije s rumunjskom županijom Galacijom (Galaţi), koje povezuje brodogradnja, te pozvao predstavnike regionalnih vlasti da posjete ovu regiju u istočnoj Rumunjskoj.

Obersnel i Komadina zahvalili su i prihvatili prijedloge rumunjskog veleposlanika, kazavši kako su otvoreni za detaljnije dogovore i kontakte, a prihvaćena je i molba počasnog konzulata Rumunjske u Rijeci za pronalaskom većeg i adekvatnijeg prostora za potrebe njihovih aktivnosti.