U prostorijama Grada Rijeke održan je sastanak predstavnika Grada Rijeke s delegacijom prijateljskog Grada Daliana iz Narodne Republike Kine.

U ime Grada Rijeke sastanku su nazočili predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat, zamjenik gradonačelnika Rijeke Nikola Ivaniš te predsjednica Odbora Gradskog vijeća Grada Rijeke za međugradsku i međunarodnu suradnju Tea Mičić Badurina.

Predstavništvo Grada Daliana činili su zamjenik predsjednika Narodnog kongresa Grada Daliana Liu Weimu, generalni direktor Odbora NK za nadzor i pravosudna pitanja Wang Jiewen, zamjenik generalnog direktora Odbora NK za izbore i zastupničke poslove Zhang Lin, direktor Sektora za međunarodnu suradnju u Komisiji za razvoj i reforme Su Chuang, njegov zamjenik i prevoditelj Zhu Li te šef osoblja u Odboru NK za socijalnu izgradnju Liu Hao.

Tijekom sastanka, Poropat je predstavio Rijeku u kontekstu nadolazećeg projekta Europske prijestolnice kulture, te njen gospodarski, kulturološki, povijesni, obrazovni i kulturni aspekt. Tema razgovora bila je i gospodarska suradnja Kine te Rijeke i Hrvatske, kao i mogućnost da kineska tvrtka postane koncesionar Zagreb Deep Sea kontejnerskog terminala.

Zamjenik predsjednika Narodnog kongresa Grada Daliana Liu Weimu iskazao je zadovoljstvo prijemom te prenio impresije Rijekom, prvenstveno njenom arhitekturom. Weimu je naglasio kako je posjet Hrvatskoj prilika za bolje upoznavanje ovdašnje povijesti i kulture, navevši kako je Hrvatska u Kini poznata prema prirodnim ljepotama, nogometu i povijesti, posebice herojstvu njenih naroda iskazanom u Drugom svjetskom ratu. Ukratko predstavivši ključne ekonomske grane Daliana kao što su naftna i petrokemijska industrija, IT sektor, brodogradnja, izgradnja lokomotiva te industrija novih materijala, Weimu je naveo kako je Dalian obrazovno središte sa više od 30 institucija visokog obrazovanja te deseta luka na svijetu po prometu koja njeguje suradnju s 300 svjetskih luka u 160 država.

Zamjenik gradonačelnika Ivaniš zahvalio je Dalianu na podršci pri Rijekinoj kandidaturi za titulu Europske prijestolnice kulture te pozvao gradske predstavnike da dogodine posjete jedan od brojnih kulturnih događaja koji će se zbivati u Rijeci. Upravo ovim povodom najavljeno je kako će daliansko tehnološko sveučilište izraditi skulpturu za javnoprostornu namjenu koju će pokloniti Rijeci u znak trajnog prijateljstva dvaju gradova.

Tijekom svojeg trodnevnog posjeta Hrvatskoj, predstavnici Daliana održat će i susret s predstavnicima Lučke uprave Rijeka, Turističke zajednice grada Rijeke te agencije Rijeka 2020, a delegacija će obići i uži centar grada, Trsat te Astronomski centar Rijeka. Boravak delegacije Daliana odvio se u sklopu Kineske platforme 16+1 CEEC (Central and Eastern European Countries), dijela kineske strategije globalnog razvoja „Belt and Road Initiative“.

O gradu Dalianu i prijateljstvu s Rijekom

Dalian je najjužnija luka sjeveroistočnog dijela Narodne Republike Kine, sveučilišno, kulturno i industrijsko središte, a posebno je poznat po razvoju turizma. Ovaj se grad u pokrajini Liaoning, poznat kao “grad romantike”, prostire na 13 tisuća kvadratnih kilometara, broji oko 7 milijuna stanovnika, a godišnje ga posjeti 16 milijuna turista koje privlače brojni kulturni i festivalski programi. Na mjesto gradonačelnik Daliana od 2018. godine zasjeo je g. Tan Chengxu.

Sporazum o uspostavi prijateljske suradnje između Rijeke i Daliana sklopljeno je 2006. godine, zajedno s sporazumima o suradnji koje su potpisale gospodarske komore te predstavljanjem Rijeke i riječkog turizma i arhitekture u Dalian Modern Museum.

Gradonačelnik Vojko Obersnel s izaslanstvom Grada Rijeke posjetio je Dalian u kolovozu 2010. godine, nakon čega je u studenom iste godine Rijeku posjetilo sedmeročlano izaslanstvo Narodnog kongresa Daliana (lokalna razina vlasti). Nakon što je u Rijeci 2015. godine povodom kineske Nove godine nastupala Artističko-akrobatska skupina, delegacija Daliana posjetila je Rijeku u lipnju 2018. godine. Početkom lipnja 2019. godine u Dalianu je održan susret guvernera kineskih provincija i predstavnika 17 zemlja srednje i jugoistočne Europe na kojem je prisustvovao zamjenik gradonačelnika Marko Filipović te je održao prezentaciju na temu gospodarskih i investicijskih potencijala grada Rijeke.