U Proizvodnom parku Torpedo održani su četvrti po redu Torpedo Days skup u organizaciji Riječke razvojne agencije Porin d.o.o., Europe Direct Rijeka i Grada Rijeke, Odjela gradske uprave za poduzetništvo.

Torpedo Days je događanje kojemu je cilj promocija novih tehnologija te povezivanje različitih industrija i akademskog sektora s novim tehnologijama. Torpedo Days 04 okupio je predstavnike javnog i privatnog sektora koji su iznijeli svoja razmišljanja na temu Tranzicijski put u digitalno i zeleno s obzirom na potrebe i mogućnosti razvoja primjenom novih tehnologija.

Događanje je otvorila Ana Jerković, koordinatorica centra Europe Direct Rijeka i voditeljica ovog događanja. Istaknula je kako je Europska komisija krajem 2019. objavila novu strategiju rasta – Europski zeleni plan s ciljem provedbe Programa Ujedinjenih naroda do 2030. i tranzicije prema modernom društvu bez emisije stakleničkih plinova. Naglasila je kako se Europska komisija zalaže za izgradnju Europe spremne za digitalno doba putem Instrumenta za tehničku potporu kojim pomaže državama članicama da provedu reforme kako bi iskoristile potencijal digitalnog rasta i uvele inovativna rješenja za poduzeća i građane te poboljšale dostupnost i učinkovitost javnih usluga. Naposljetku je iznijela da kako je idealno što se zelena i digitalna tranzicija međusobno podupiru pa tako digitalna rješenja koja proizlaze iz digitalne tranzicije olakšavaju procese u zelenoj tranziciji što će se danas i predstaviti.

Torpedo Days 04Okupljene je pozdravio Dario Zorić, direktor Riječke razvojne agencije Porin d.o.o. koji se zahvalio svim prisutnima na dolasku te istaknuo da ga posebno veseli što se za ovaj događaj uvijek traži mjesto više. U ime Grada Rijeke, okupljene je pozdravila Vlasta Linić, ravnateljica direkcije za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara koja je izrazila zadovoljstvo zbog zajedništva poduzetništva i kulture te istaknula kako se raduje budućoj suradnji nastavno na novu financijsku perspektivu Europske unije.

Nakon pozdravnih obraćanja, uslijedilo je predstavljanje projekta Springback Ringside od strane Edvina Liverića, ravnatelja HKD na Sušaku. Zainteresiranoj je publici otkrio kako se došlo na ideju dokumentiranja plesne umjetnost u virtualnu stvarnost. Istaknuo je da je glavni cilj projekta dovesti predstave u mjesta koja nemaju mogućnosti za fizičko prikazivanje predstava poput brdskog i otočkog područja. Također je istaknuo kako ne žele dokumentirati predstave da se one gledaju doma već da se dođe na prikaz predstave i podjeli iskustvo jer virtualna stvarnost nikada neće zamijeniti iskustvo koje gledatelj ima kada je prisutan na predstavi uživo. Nešto više o samoj tehnologiji te načinu snimanja i iskustvu gledanja predstava pojasnio je Igor Crnković, direktor Pilot media, suradnik koji je omogućio ostvarenje same ideje prijenosa preformativne umjetnosti u virtualnu stvarnost. Naposljetku su sve zainteresirane pozvali da dožive kratku predstavu što je rezultiralo znatnim interesom prisutnih.

Torpedo Days 04Nenad Antolović, član uprave Smart Ri, predstavio je Urbani Laboratorij CEKOM-a. Projekt za pametne gradove kojim se uz pomoć IT-a nastoje riješiti izazovi s kojima se grad suočava. Projekt potiče suradnju poduzetnika i organizacija za istraživanje i širenje znanja na projektima istraživanja i razvoja. Projektni će partneri razviti čak 36 inovativnih proizvoda i usluga u području tehnologije pametnih gradova sa značajnim tržišnim potencijalom. Razvijat će se proizvodi do razine spremnosti za komercijalizaciju u formatu pilot projekata i provodit upravo u Rijeci, čime se doprinosi razvoju Rijeke kao pametnog grada. Naglasio je kako je Urbani Laboratorij fizički prostor, niz offline i online događanja ali i platforma na kojoj sugrađani mogu saznati sve što vas zanima o projektu i informirati se o načinima uključivanja u projekt. Također, da imaju mogućnost isprobati sve one proizvode i usluge koji su im namijenjeni, preuzeti neke od aplikacija i ocijeniti ih. Naposljetku je ukratko prezentirao projekte koji se provode (SmartCity ENERGY&ENVIRONMENT, MODESTY, SURINMO, 4DII, CONNECTED TRAFFIC i LIVING) te pozvao da za više informacija posjetimo službenu stranicu koja detaljno predstavlja Centar kompetencija za pametne gradove (https://smart-ri.hr/).

Nastavno na temu pametnog grada, nadovezao se Ivan Jokić, inženjer elektrotehnike/voditelj koji je predstavio Exevio d.o.o. i projekt na kojem trenutno rade, Pametni grad kroz oči građana. Naglasio je kako je u tijeku izrada 3 aplikacije – Rilive, Ceste i eNatječaji te predstavio PLUGTURN – pametni znak, elektronički papir, kojim se informira vozače električnih automobila o broju i vrsti punjača na elektopunionicama, a koji radi solarno.

Torpedo Days 04Duška Sekulić Ćiković, viši konzervator-restaurator u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti i Daniel Đuranović, koordinator za inkubatore proizvodnih djelatnosti i tehnološkog laboratorija Proizvodnog parka Torpedo govorili su o novoj perspektivi u zaštiti umjetnina. Predstavili su projekt 3D Goldoni, suradnju RRA Porin i MMSU koja se rodila nastavno problemu s kojim su se susreli odnosno razbijenom staklenom pločom. Rješenje su pronašli u digitalizaciji te promtno i u kratkom vremenu, a uz tehnologiju koja je dostupna u Proizvodnom parku Torpedo, skenirali djelo Raoula Goldonia. Daniel je nastavio o samom procesu 3D skeniranja općenito te istaknuo s čim su se susreli prilikom skeniranja Goldinievog djela. Predstavio je mogućnosti za dalje, virtualni muzej?

Po završetku predstavljanja različitih digitalnih i zelenih projekata, proizvoda i usluga, Vesna Bartolović Stančić, voditeljica Područnog ureda HBOR-a za Primorje i Gorski kotar, upoznala je okupljene o mogućnosti financiranja poduzetnika u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO).

Naposljetku, sudionici su obišli Proizvodni park Torpedo gdje su imali priliku vidjeti industrijsku opremu za aditivnu tehnologiju odnosno 3D skener, 3D printere i opremu za 3D modeliranje, a održana je i demonstracija rada industrijske opreme za aditivnu tehnologiju.