Vijeće MO Luka dobilo je jednoglasnu potporu građana za povrat dvosmjernog prometovanja Ulicom Riva Boduli, na zboru građana koji se održao sinoć, 13. travnja 2016. s početkom u 18.00 sati. Zboru se odazvalo 25 građana od čega 15 ovlaštenih predstavnika stanara.

Tema zbora građana je bila: Prometni kaos oko gradske tržnice, ulicama Riva Boduli, Demetrovom, Senjskim pristaništem (iza Demetrove) i Wenzelovom.

Gužve i prometni čepovi u ulicama oko gradske tržnice redovito su stanje u kvartu, s naglaskom na dane vikenda, a o pretprazničkim danima da se i ne govori. Izlaz iz ovog područja (u Wenzelovoj) ponekad može potrajati i do 45 minuta, kao što je to bio slučaj pred ovaj Uskrs. Stoga potpora povratku dvosmjernog prometovanja Ulicom Riva Boduli i to od zgrade Carinarnice do zgrade Transadrie, kako bi se otvorio još jedan izlaz s ovog područja (u Ulicu Ivana Zajca), nije bila upitna. Prisutni su to potvrdili svojim potpisima na peticiji, koja će biti dopunjena i potpisima stanara koji nisu prisustvovali zboru, što će organizarati ovlaštene osobe. Peticija će se moći potpisati i u mjesnom odboru ponedjeljkom srijedom i petkom od 14.00 do 16.00 sati, do kraja travnja 2016., a Vijeće MO Luka će zatražiti i potporu Vijeća svih mjesnih odbora, obzirom da se radi o problemu kojem su izloženi svi građani grada Rijeke. Nakon dobivenih potpisa i potpora, Vijeće MO Luka će se ponovo obratiti Gradonačelniku, te Gradskom vijeću putem klubova svih članova Gradskog vijeća i Odbora za promet.

U raspravi je također puno riječi bilo o parkiranju na prostoru gradske tržnice, što je očito još jedan od gorućih problema stanara s ovoga područja. Stanari drže nedopustivim da su kombi vozila koja opskrbljuju tržnicu danonoćno parkirana u Demetrovoj ulici, te veći dio dana u zapadnom dijelu Verdieve i Zagrebačke ulice. Jedan je kamion, svjedoče stanari, već pune 2 godine uredno parkiran u Demetrovoj i predstavlja svojevrsno skladište za prodaju poljoprivrednih proizvoda. Stanari su ogorčeni na (ne)rad prometnog redarstva koje ni na koji način ne uvodi reda kažnjavajući vlasnike dostavnih kombi vozila i vozila parkiranih na novouređenom nogostupu u Ulici Riva Boduli. Ne vjeruju da ti ljudi uredno plaćaju parkiranje, a evidentno je da ne poštuju propisano vrijeme dostave. Naprotiv, represivne mjere od strane prometnog redarstva usmjerene se uglavnom na stanare. Pitaju se zašto se i ostali korisnici parkirnih površina ne kažnjavaju? Ako se je pokoji stanar sam obratio vlasnicima dostavnih kombi vozila, doživio je neugodnost i neprimjerenu agresiju sugovornika. Stoga stanari zahtijevaju od Vijeća Mjesnog odbora Luka da se hitno obrate nadležnim gradskim službama kako bi se parkiranje u kvartu i dostava za potrebe tržnice riješila na primjeren i civiliziran način, što će Vijeće u njihovo ime i učiniti, u najkraćem roku.

Tijek i detalje sa zbora građana moći će se pogledati po dovršetku i ovjeri zapisnika u nastavku ovog članka.

(D.M.)