U sklopu Riječkog zelenog tjedna proteklog vikenda održana je akcija čišćenja Velog vrha.

Akciji je prisustvovalo desetak volontera, koji su s puno volje, entuzijazma i energije odradili odličan posao, koji su skupili dvije baje smeća.

Akciju su organizirali Udruga Mandala i Grad Rijeka. KD Čistoća osigurala je potrošni materijal (rukavice, vreće za smeće) i baje za odlaganje otpada, dok je Grad Rijeka osigurao marendu.

Volonterska akcija čišćenja Velog vrha

Volonterska akcija čišćenja Velog vrha

Čistio se cijeli potez od vodospreme Pulac do kapelice na vrhu, uz to se izvlačio otpad iz bunkera i s penjališta. Uz veliki trud volontera, jedan dio otpada je uspješno očišćen, a u sljedećim akcija se planira očistiti i ostatak. Udruga Mandala nastojati budućim eko-akcijama revitalizirati prostor penjališta, koji koristi veliki broj sportaša, i vratiti ga u prijašnje stanje.

Cilj akcije bio potaknuti građane na aktivno druženje u prirodi, motivirati ih na istraživanje prirodnih prostora grada i širiti ekološku svijest.

Veli vrh je jedno od prirodnih bogatstva Grada Rijeke, a njegova flora je stanište brojnim životinjskim vrstama.  U njemu treba uživati i odnositi se prema njemu odgovorno.

Osim prirodnog bogatstva ono pruža građanima Rijeke mogućnost odmora i druženja u prirodi, te različite oblike rekreacije. Tako se tu može pronaći alpinističko penjalište sa 18 smjerova, 2 fitness igrališta, te dionica Riječkih šetnice od Svete Katarine do Drenove koja se koristi za šetnju i trail trčanje.

Veli vrh pruža građanima Rijeke mogućnost odmora i druženja u prirodi

Veli vrh pruža građanima Rijeke mogućnost odmora i druženja u prirodi

Veli vrh, kao i ostali prirodni prostori Rijeke i okolice nalaze na propusnom terenu, kršu. Oborinske vode koje padaju na ta područja slijevaju se u sustav podzemnih voda Rijeke, te sa sobom ispiru i odnose štetne čestice odbačenog otpada, a  time dijelom utječe i na kvalitetu vode koju koristimo.

Mole se građani da odgovorno deponiranju otpad, odnosno da ga odnesu u Reciklažno dvorište Mihačeva draga gdje ga mogu besplatno deponirati.