U Gradskoj vijećnici održana je radionica s ciljem edukacije i motiviranja građana za prijavljivanje projekata za Riječki program lokalnog partnerstva.

Radionica je organizirana povodom aktualnog natječaja za novi ciklus prijava projekata u sklopu Riječkog programa lokalnog partnerstva, koji je otvoren do 30. studenog. Edukacija je vodio Igor Bajok iz udruge Smart, koja od početka provođenja Riječkog programa lokalnog partnerstva sudjeluje i pomaže u odabiru i provedbi projekata te surađuje s Direkcijom za mjesnu samoupravu u provedbi programa građanskih inicijativama.

Riječki program lokalnog partnerstva omogućava građanima Rijeke, udrugama, mjesnim odborima i neformalnim grupama da svoje ideje vezane uz uređenje manjih javnih površina koje su u potpunom vlasništvu Grada Rijeke, provedu u praksi uz proračunsko sufinanciranje. Grad će odabrane projekte sufinancirati sukladno njihovim prijavnicama i karakteristikama, pri čemu jedan projekt može dobiti maksimalan iznos od 40 tisuća kuna.

Održana edukativna radionica za prijavu projekata na Riječki program lokalnog partnerstva

Radionicu je vodio Igor Bajok iz udruge Smart

Zainteresirani građani su se upoznali s procesom pisanja projekta, ispunjavanja prijavnih i proračunskih obrazaca te ostalim uputama i savjetima koji će olakšati dokumentacijski dio prijave. Bajok je građane upoznao i s kriterijima za odabir projekata koji će se sufinancirati, a koje razmatra neovisno tročlano povjerenstvo, kao što su povezivanje i solidarnost lokalne zajednice, uključivanje što većeg i raznovrsnijeg broja aktera (udruga, donatora, medija), realnost i održivost projekta, jasno unaprjeđenje i izravna dobrobit za određenu skupinu stanovništva i slično. Kao uvjeti uspješne prijave projekta istaknuti su devetomjesečni rok realizacije projekta, obavezan doprinos lokalne zajednice, bilo kroz donacije ili volonterski rad od najmanje 10% u odnosu na odobrena sredstva RPLP-a, kao i prezentiranje konkretne vizije kojom se problem ili potreba mogu riješiti i zadovoljiti. Također, projekt ne smije zahtijevati lokacijske, građevinske ili slične dozvole. Tijekom cijelog vremena rada na projektu, spomenuta Direkcija pružit će svu potrebnu tehničku, stručnu i savjetodavnu asistenciju.

Grad Rijeka poziva sve građane da do kraja mjeseca prijave svoje projekte te uljepšaju svoju ulicu, kvart, naselje i mjesni odbor te na taj način unaprijede kvalitetu života svoje lokalne zajednice.