Javna vatrogasna postrojba Grada Rijeke održala je vatrogasnu vježbu gašenja požara na polarnom kruzeru Scenic Eclipse, koji je privezan na Riječkom lukobranu.

 

Kruzing turizam je jedna od novijih pojava turističke ponude diljem svijeta i ima značajan utjecaj na ekonomiju i razvoj destinacije. Kruzing kompanije prepoznale su potencijal prihvata kruzera u riječku luku.

Potreba za što većom sigurnosti nameće dobru suradnju između aktera unutar turističkog sektora s onima koji se bave sigurnošću. S tom mišlju je Javna vatrogasna postrojba Grada Rijeke inicirala vježbu koja je bila provjera sigurnosti boravka broda u luci.

U suradnji s posadom broda Scenic Eclipse, Lučkom upravom Rijeka, Lučkom kapetanijom, Dezinsekcijom, Jadranskim pomorskim servisom, Lukom Rijeka, tvrtkama Croatia Pilot i Securitas, Zavodom za hitnu medicinu PGŽ te Policijskom upravom primorsko-goranskom – Postajom pomorske i aerodromske policije – osmišljena je zajednička vježba kojom su testirani sposobnosti i kapaciteti sudionika vježbe, a koja je ujedno ukazala na slabosti i prilike za poboljšanja.

U scenariju vježbe članovi posade polarnog kruzera Scenic Eclipse simulirali su da je na sletištu za helikoptere kruzera došlo do pada helikoptera koji se zapalio, a požar je zaprijetio i donjem dijelu, odnosno, brodskom restoranu. Pripadnici JVP grada Rijeke s nekoliko vozila su pod sirenom u vrlo kratkom vremenu došli na lukobran i započeli gašenje s vodom i morem, pritom koristeći i auto-ljestve.

Istovremeno su djelatnici Dezinsekcije ogradili kruzer zaštitnom branom te započeli čišćenje mora, dok je posada policijskog plovila P-316 s roniocima osiguravala pristup kruzeru, kao i djelatnici Lučke kapetanije Rijeka.

Vježbi su prisustvovali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i njegov zamjenik Marko Filipović, kao i pročelnik Odjela za gradsku upravu i samoupravu Mladen Vukelić.